Τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας επικαιρότητας τα συναντάμε στις Βρυξέλλες μια φορά στα πέντε χρόνια. Και χρησιμοποιούμε... πρώτο πληθυντικό γιατί και ο Έλληνας (υποψήφιος) Επίτροπος μαζί με το νέο Κολλέγιο αφενός προετοιμάζονται για τις ακροάσεις στις Επιτροπές του Κοινοβουλίου και αφετέρου σχηματίζουν τις ομάδες τους (cabinets) με ορίζοντα πενταετίας.
Χωρίς να είμαστε ακόμα σε θέση να προχωρήσουμε στις συνολικές μας παρατηρήσεις, θεωρούμε καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου μερικά αρχικά χαρακτηριστικά της νέας κατάστασης.
Σε επίπεδο «κεντρικής διοίκησης» η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν φαίνεται να έχει μοιράσει με τέτοιο τρόπο τις αρμοδιότητες των χαρτοφυλακίων ώστε να διατηρεί η ίδια τον απόλυτο έλεγχο. Καμία έκπληξη - και εύλογα θα προσθέταμε, επίσης. Ομάδα στην οποία δεν ελέγχεις τις ισορροπίες, δεν μπορείς να τη διοικήσεις. Με μία υποσημείωση. Στην προσπάθειά της για να αποκαταστήσει τα δικά της checks and balances, η πρόεδρος της Επιτροπής μάλλον κάνει δύσκολη τη ζωή των Ευρωβουλευτών. Η αξιολόγηση της ίδιας θεματικής από το Ευρωκοινοβούλιο συχνά θα περνά μέσα από τη δραστηριότητα πολλών Επιτρόπων. Και αυτό εκτός από δυσλειτουργία συχνά μπορεί να προκαλεί και… πολιτικά νεύρα.
Το δικό μας χαρτοφυλάκιο
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των Επιτρόπων που αναμένεται να συναντήσουν σοβαρά εμπόδια στις ακροάσεις. Έχοντας αυτό κατά νου, ήδη στις Βρυξέλλες σχηματίζεται η ομάδα του και αποκαθίστανται οι ισορροπίες.
Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό του, αυτό των Βιώσιμων Μεταφορών και του Τουρισμού, θα επιβλέπεται από τον Ιταλό εκτελεστικό αντιπρόεδρο, αρμόδιο για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις Ραφαέλε Φίτο. Από άποψης οργανογράμματος, αυτό έχει λογική.
Επίσης, είναι σημαντικό η ομάδα του νέου Επιτρόπου να έχει κατά νου τις αρμοδιότητες και να παρακολουθεί το έργο του Επιτρόπου για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα Βάλντις Ντομπρόβσκις. Όχι μόνο γιατί ο ίδιος γνωρίζει σε βάθος την ελληνική οικονομία αλλά κυρίως γιατί εκ των πραγμάτων θα έχει σοβαρό λόγο στις πολιτικές συνοχής και μεταρρυθμίσεων και μάλιστα θα δίνει λόγο απευθείας στην ίδια πρόεδρο και μόνο.
Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις με τον Πιοτρ Σεραφίν, τον Πολωνό Επίτροπο. Ο έμπειρος διπλωμάτης θα διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού. Εκεί τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Η «συμμαχία» Ελλάδας Πολωνίας έχει ήδη κλειδώσει. Στο cabinet του Απόστολου Τζιτζικώστα θα έχει σημαντική θέση Πολωνή αξιωματούχος, με σημαντική εμπειρία σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτό προσφέρει ένα εξ αντικειμένου προβάδισμα στις σχέσεις του Έλληνα Επιτρόπου με τον Ιταλό «προϊστάμενό του». Απομένει να αποδειχθεί στην πράξη. Επίσης, φαίνεται να έχει κλειδώσει και η ελληνική παρουσία στην ομάδα του Πολωνού Επιτρόπου.
Τέλος, ο Έλληνας Επίτροπος αναμένεται να διατηρήσει στο ελληνικό cabinet αξιωματούχους με ισχυρή γνώση της ευρωπαϊκής οικονομίας και σημαντικό παρελθόν σε διαπραγματεύσεις εντός Επιτροπής. Αυτό αφενός διατηρεί ανοικτούς τους σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας με όσους διαχειρίζονται οικονομικά θέματα και αφετέρου προσδίδει «πόντους» εκεί που εκ των πραγμάτων υστερούμε, στην εμπειρία.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.