BACKSTORY

Η Credit Suisse και οι ύποπτοι λογαριασμοί - Ο Γκριμάλντι και Το Αιγαίο - Το τρικ της Jumbo

22-02-2022 | 07:29
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Credit Suisse και οι ύποπτοι λογαριασμοί - Ο Γκριμάλντι και Το Αιγαίο - Το τρικ της Jumbo

Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να είμαι άδικος, αλλά ομολογώ ότι η δραματική υπόθεση της φωτιάς στο πλοίο Euroferry Olympia, που δυστυχώς αποτελεί την τέταρτη περίπτωση τα τελευταία τρία χρόνια όπου έχει εκδηλωθεί φωτιά σε σκάφος του ομίλου Γκριμάλντι, προκαλεί ένα «σφίξιμο» σε σχέση με τις εξελίξεις και τη ναυμαχία διαρκείας που διεξάγεται στην ελληνική ακτοπλοϊα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο όμιλος Γκριμάλντι που στις γραμμές της Αδριατικής δίνει μάχη απέναντι στις Attica Group και ΑΝΕΚ, ενδιαφέρεται για την περαιτέρω διείσδυσή του στις ελληνικές θάλασσες. Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του deal Attica Group και ΑΝΕΚ που θα ξεκλειδώσει και την πώληση του ισχυρού ομίλου που κυριαρχεί στο Αιγαίο και την Κρήτη, ο όμιλος Γκριμάλντι φέρεται να είναι ένας από τους ισχυρούς διεκδικητές για την απόκτηση του ελέγχου του ενιαίου - όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες - ομίλου. Με αφορμή το τελευταίο συμβάν, χρήσιμο θα ήταν να υπάρξει γενικώς ένας αυστηρός και εξονυχιστικός έλεγχος στην ακτοπλοία για το αξιόπλοο των υφιστάμενων πλοίων και την ασφάλεια των επιβατών. Αλλά και ένας ακόμη πιο εξονυχιστικός έλεγχος του τρόπου λειτουργίας και της αξιοπιστίας των μνηστήρων που θα εμφανιστούν. Γιατί η επόμενη ημέρα θα αναδείξει τον κυρίαρχο των ελληνικών θαλασσών και αυτό από μόνο του αποτελεί μία πρόκληση με πολυεπίπεδη διάσταση, επιχειρηματική, τουριστική, κοινωνική και εθνική.

Είπε πολλά και ενδιαφέροντα ο διοικητής της ΤτΕ κος Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξή του στη FAZ. Το βασικό είναι πως εξέπεμψε ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας. Μίλησε όμως και για το θέμα του brain drain και όσο να ναι διέκρινα μια κατάθεση ψυχής. Ταλαντούχοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ελλάδα και μένουν χρόνια εκτός. Η τράπεζά του είπε, χρειάζεται προσωπικό καθώς συνταξιοδοτούνται πολλοί. Τι να σας πω; Να εννοούσε την πρόσφατη καινούρια πρόσληψη συμβούλου; Αλλά δεν μπορώ να πιστέψω πως ο διοικητής χρησιμοποίησε τη FAZ για να λαξέψει τη νέα έλευση.

Ας τα αφήσουμε όμως αυτά. Περσινά ξινά σταφύλια. Και μιας και μιλούμε για τη γη και τους καρπούς της να σας πω πως οι συζητήσεις μεταξύ του κλάδου των Super Markets δίνουν και παίρνουν. Μασούτης ΣΥΝΚΑ επιχειρούν να επεκτείνουν τις συμμαχίες τους και μέσα από τον ΕΛΟΜΑΣ ειδικά τώρα η σύμπραξη των αλυσίδων είναι πιο μικρή χωρίς Κρητικό χωρίς Βazaar.

Υπό τον τίτλο «επιτέλους όχι άλλο σκάνδαλο»,- κατά το όχι άλλο κάρβουνο- βασίμως σας λέω πως ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής κατανοεί σταδιακά πως η εταιρία πουλήθηκε... Τώρα, αν τα όσα υποστηρίζει θα πρέπει να ανησυχούσαν ή όχι γθα το μέλλον τις διοικήσεις της Εθνικής και του ΤΧΣ, είναι μια άλλη συζήτηση…

Τα επιτόκια είναι αυτά που οδηγούν όλες μα όλες τις εκδόσεις των τραπεζών - σε επίπεδο προγραμματισμού συζητάμε- στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Και στο θέμα των επιτοκίων θα έχουμε εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Euroactiv και την διεθνή δημοσιογραφική έρευνα που επικαλείται, η ελβετική τράπεζα Credit Suisse έχει εξυπηρετήσει ύποπτους πελάτες, βοηθώντας τους να αποθηκεύσουν παράνομα πλούτη σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Ως πελάτες φέρονται ένας πρώην δικτάτορας των Φιλιππίνων, ένας επικεφαλής κατασκόπων της Υεμένης, καταδικασμένοι εγκληματίες και διεφθαρμένοι πολιτικοί.

Σύμφωνα με την έρευνα, η προέλευση ορισμένων λογαριασμών χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940, ενώ άλλοι ήταν ανοιχτοί μέχρι και την τελευταία δεκαετία. Έτσι η Credit Suisse είπε πως τα θέματα που παρουσιάζονται έχουν κυρίως σημασία ιστορική.

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως ο συνασπισμός των δημοσιογράφων ερευνητών δεν περιλάμβανε εταίρους ελβετικών μέσων ενημέρωσης, καθώς ένας ελβετικός νόμος από το 2015 ενίσχυσε το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο. Και παρά το γεγονός πως οι σοσιαλοδημοκράτες λένε πως θα προτείνουν αλλαγή του νόμου στην επόμενη σύνοδο του ελβετικού κοινοβουλίου, μη γελιέστε, οι Ελβετοί ζουν από τις τράπεζές τους....

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανακοίνωση της Jumbo για την πτώση πωλήσεων 14,8% τον Ιανουάριο (χωρίς ενδοεταιρικές πωλήσεις η πτώση των εσόδων της μητρικής ήταν 21%) και ειλικρινά δηλώνω ότι δεν διαθέτω την αντίληψη να καταλάβω τι σημαίνει η αναφορά πως «σε ομαλοποιημένη βάση οι πωλήσεις για τον Ιανουάριο του 2022 θα κυμαίνονταν στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα». Καταλαβαίνω ότι το Φεβρουάριο θα μαζευτεί η πτώση γιατί πέρυσι τα περισσότερα καταστήματα του ομίλου ήταν κλειστά λόγω Covid (30 από τα 52). Φοβάμαι όμως ότι η εταιρία κινείται εκτός στόχων και το να προσπαθεί να μπερδέψει τους πάντες δεν νομίζω ότι αποτελεί πρακτική που θα επιβραβευθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:22

Ψάλτης: Η Alpha Bank δεσμεύεται να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

15:16

Κλίμα: Η Κυριακή ήταν η θερμότερη ημέρα στην ιστορία του πλανήτη

15:10

Συνέχισε το ανοδικό σερί του ο τουρισμός - Οι αστερίσκοι του Μαΐου και η αγορά έκπληξη για φέτος

15:03

Χατζηδάκης για Attica Bank: Η έλλειψη συμφωνίας θα οδηγήσει σε κούρεμα καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ

14:58

Σε εξέλιξη δύο διαφορετικές πυρκαγιές στο Μαρκόπουλο Αττικής

14:55

Grid Telecom: Συνεργασία με Dawiyat Integrated για τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας

14:55

Ο Μπάιντεν φεύγει, η Κάμαλα Χάρις έρχεται – Θα υπάρξει γυναίκα Πρόεδρος στο Λευκό Οίκο;

14:52

Πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συμμετοχή στη διαβούλευση για τις αλλαγές στο καταστατικό

14:44

Coca - Cola Co.: Βελτιώνει το guidance λόγω της παγκόσμιας αύξησης στη ζήτηση

14:43

Comcast: Πιέσεις στα αποτελέσματα από τα κινηματογραφικά στούντιο και τα θεματικά πάρκα της Universal

14:40

Ένα νέο TV Streamer ετοιμάζει η Google

14:39

Η LG Business Solutions και η Westnet επεκτείνουν τη συνεργασία τους

14:23

Πέτσας για Attica Bank – Παγκρήτια: Επωφελής η σύμβαση για την οικονομία

14:19

Ευρωκοινοβούλιο: Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού η Βόζεμπεργκ - Πού εξελέγη ο Φ. Μπελέρης

14:18

Στο Mega το UEFA Champions League για τρία ακόμα χρόνια

14:05

General Motors: Η αναβάθμιση του guidance φέρνει ράλι 5% για την μετοχή

14:03

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

14:01

Μάθε παιδί μου, Οικονομικά!

13:52

Εθνική Τράπεζα: Την 1η Αυγούστου τα αποτελέσματα β' τριμήνου

13:49

Έναρξη διαπραγμάτευσης μετοχών της Softweb στην Εναλλακτική Αγορά του XA

13:48

Αυξάνει στα 30 ευρώ την τιμή στόχο για Motor Oil η Eurobank Equities

13:45

Επ. Ανταγωνισμού: H Ενδιάμεση Έκθεση για την έρευνα στη Διαχείριση Αποβλήτων και Ανακύκλωσης - Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης

13:42

Γερμανία: Στα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών οι Πράσινοι

13:32

Επενδύοντας στην επιχειρησιακή συνέχεια και την κυβερνοασφάλεια ως προϋποθέσεις ανάπτυξης

13:18

Λιανεμπόριο: Αύξηση 3,1% του τζίρου τον Μάιο - Πτώση 3,3% σε σχέση με το Απρίλιο

13:15

Βρετανία: «Εθνική έκτακτη ανάγκη» συνιστά η βία κατά των γυναικών

12:55

Πανελλαδικές 2024: Προβλέψεις για τις βάσεις εισαγωγής - Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος και πτώση

12:52

Ιταλία: Κλειστό το αεροδρόμιο της Κατάνιας λόγω ηφαιστειακής τέφρας από την Αίτνα

12:45

Τσάπαλος: Απομένουν να υποβληθούν ακόμα 880.000 φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 26 Ιουλίου

12:42

ΔΥΠΑ: Στις 2.000 αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης