Πάσχα γαρ ενόψει και με πιάνουν και εμένα οι φιλοσοφικές μου ανησυχίες τις οποίες και αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας.
Δεν ξέρω λοιπόν πως να εκλάβω τη σύγχρονη τάση του banking. Aλλά όταν τεμαχίζεις όλες τις λειτουργίες ενός πιστωτικού ιδρύματος και τις κάνεις outsourcing, τι νόημα έχει ακριβώς η τραπεζική άδεια και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη στο οικοδόμημα της πίστης…
Ωστόσο όπως φαίνεται, τo παν είναι ο περιορισμός κόστους και μέσω αυτού η δημιουργία κερδών. Θα μπορούσαν ωστόσο τα κέρδη να έρχονται από ανάπτυξη προσφέροντας ανάπτυξη και στην οικονομία. Όμως για τους μετόχους - και τελικώς και για τα αφεντικά των τραπεζών που τα παράγουν και αμείβονται αναλόγως- κέρδη να 'ναι....
Πρώτη διδάξασα στο θέμα - πετραδάκι πετραδάκι - δείχνει η Τράπεζα Πειραιώς. Μια σειρά κινήσεων της τράπεζας το τελευταίο διάστημα θα είναι αυτές που στο τέλος της ημέρας θα δώσουν τα κέρδη.
Ακολουθείται το μοντέλο των καρτών σε όλα τα επίπεδα της δραστηριότητας του πιστωτικού ιδρύματος. Outsourcing τα πάντα, γιατί έτσι γίνεται το παιχνίδι, έτσι βγαίνουν χρήματα και σε κάθε περίπτωση έτσι διασφαλίζεται ένα… μακροχρόνιο καλώς έχειν στο διοικείν. Να διευκρινίσω πως μιλώ για την Πειραιώς ως την πρώτη διδάξασα και μόνον!
Άλλωστε τούτο αποτελεί ένα συμβατό μοντέλο με εκείνο που προτείνουν και οι θεσμοί.
Όλο πχ. το non core business της τράπεζας περνάει για μια 10ετία στην Blantyre Capital Limited που είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις, που παίζει μπαλα από εδώ και στο εξής κατά το κοινώς λεγόμενο.
Ασφαλώς φανταζόμαστε πως όλα αυτά έλαβαν χώρα με διαδικασίες (διαγωνισμούς κλπ) μιας και η τράπεζα ελέγχεται και οι ελεγκτές δηλώνουν απολύτως ευχαριστημένοι…
Το μεγάλο αφεντικό της Blantyre, Mubashir Mukadam, έχει εξαιρετικά στενές σχέσεις με ολόκληρη την οικονομική κοινότητα του Λονδίνου στην οποία άλλωστε ανήκει εδώ και χρόνια ο κ. Χρήστος Μεγάλου. Η εμπειρία και των δύο ανδρών (ίσως και κάπου να έχει υπάρξει μια κάποια σύζευξη των εμπειριών αυτών) θεωρείται πολύ μεγάλη και μη αμφισβητήσιμη.
Μια αντίστοιχη περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η κίνηση της τράπεζας με την IOLCUS. Δεν ξέρω στ' αλήθεια αν είναι πολλά ή λίγα 10 εκατ. ευρώ για μια εταιρία η οποία έχει κέρδη διαχείρισης 500.000 ευρώ την προηγούμενη χρήση. Το βέβαιο είναι πως και εδώ ακολουθείται το ίδιο μοντέλο βάσει του οποίου διενεργείται μια επένδυση και σε αυτήν η τράπεζα προσδοκά να στηρίξει το 1/3 της κερδοφορίας της.
Όσο για το νέο ψηφιακό οικοδόμημα θα μιλήσουμε άλλη φορά. Όταν με ξαναπιάσει η φιλοσοφική διάθεση δηλαδή.
Μ' αυτά και μ' αυτά η ιστορία θα δείξει αν έχει δίκιο ο σύλλογος που υπονόησε μια μετεξέλιξη της τράπεζας σε θυρίδα ή εμείς που λέγαμε πως… όχι και θυρίδα ρε παιδιά.
Και για να σχολιάσουμε κάπως και την τρέχουσα επικαιρότητα. Κι όμως λοιπόν υπάρχουν χαμένοι από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα στελέχη των εταιριών με μισθό πάνω από 6.500 ευρώ που πρέπει να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές. Για κάποιον που παίρνει μεικτά 7.130 ευρώ δηλαδή το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού ο ετήσιος λογαριασμός είναι 1.000 ευρώ λιγότερα και για την επιχείρηση που πληρώνει εργοδοτικές εισφορές περί τα 1.700 ευρώ επιβάρυνση.
Η ΚΡΙ ΚΡΙ μπορεί να κέρδισε μερίδια αγοράς το 2021, αλλά αυτό δεν μεταφράστηκε σε αντίστοιχη κερδοφορία. Τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν γεγονός που δείχνει ότι αύξηση των μεριδίων κοστίζει ειδικά λόγω ενεργειακού κόστους. Κάτι τέτοια βλέπει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ορέγεται την ΚΡΙ ΚΡΙ η οποία όπως λέει ο μέτοχος δεν πουλιέται ειδικά στο συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο, αλλά η αγορά επισημαίνει ότι αυτό που λείπει είναι μια καλή προσφορά. Σημειωτέον ότι η ΚΡΙ ΚΡΙ βλέπει φέτος αύξηση του τζίρου, αλλά δεν έχει βεβαιότητα για την κερδοφορία καθώς τα περιθώρια συμπιέζονται.
Κατά τα λοιπά έχω την αμυδρά αίσθηση ότι πολλοί ορκωτοί δεν κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και ειδικεύονται στο πέταγμα του αετού. Μόνο που βλέπω κάποιοι να μπλέκονται στα σύρματα λίαν συντόμως. Μην πάει το μυαλό σας βέβαια σε ορκωτούς κάποιων τραπεζών λόγω της παραπάνω φιλοσοφίας! Με τη… μαρίδα υπάρχει ενασχόληση.
Μπαράζ θετικών εκθέσεων για την Mytilineos τις τελευταίες μέρες, καθώς άλλωστε η μετοχή θεωρείται επενδυτική ευκαιρία τόσο λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων και του hot κλάδου αλλά και ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI
Έτσι μετά τις ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας που διαπίστωσε η Fitch, είχαμε την σημαντική αναβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή από την Edison στα 27 ευρώ, ενώ και η Euroxx ένθερμα προτρέπει τους επενδυτές να σπεύσουν να τοποθετηθούν στη μετοχή πριν την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων καθώς εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις προσδοκίες του επενδυτικού κοινού.
Να υπενθυμίσουμε και το πακέτο του 3,1% (επρόκειτο για ίδιες μετοχές) της εταιρίας που αγοράστηκε έναντι 76,5 εκατ. ευρώ από αμερικανικό fund...
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.