Ομολογουμένως για τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς δεν έχεις πολλά να πεις. Ήταν καλά και πάνω από τις εκτιμήσεις. Αν κάτι έχεις να πεις είναι γι' αυτόν τον κεφαλαιακό δείκτη του 10% που είναι στο όριο. Ασφαλώς αντιπροσωπεύει την εκκαθάριση του ισολογισμού. Όταν όμως ο κεντρικός τραπεζίτης μόλις χθες έθεσε και πάλι θέμα κεφαλαίων για τα πιστωτικά ιδρύματα και σημειώνει την προσοχή που πρέπει να δοθεί στο DTC (αναβαλλόμενο φόρο), ένα ζητηματάκι όσο να πεις τίθεται.
Στα 25 ευρώ ανά μετοχή από 15,3 προηγουμένως ανέβασε τις εκτιμήσεις της για την Τέρνα Ενεργειακή η Εθνική.
Η χρηματιστηριακή έχει συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις της το νέο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των έργων καθώς και τα καινούργια έργα που πρόκειται να μπουν την περίοδο 2022-26. Δεδομένων αυτών ανεβάζει την τιμή στόχο στα 25 ευρώ και επαναλαμβάνει την σύστασή Υπερ-απόδοσης (Overperform) προσφέροντας ένα upside της τάξης του 52%.
Για να μείνουμε στο θέμα, σε επίπεδα εκτιμήσεων, προβλέπει EBITDA στα 166 εκατ. για το 2022, 195 εκατ. για το 2023 και 251 εκατ. για το 2024. Η καθαρή κερδοφορία αναμένεται να φτάσει τα 120 εκατ. το 2024 από 69 εκατ. το 2021. Τέλος υπενθυμίζει ότι η εταιρεία μοιράζει περίπου 40 εκατ. το χρόνο σε μερίσματα σε επαναλαμβανόμενη βάση (2% μερισματική απόδοση).
Ωραία όλα αυτά, αλλά εγώ έχω κάτι ακόμα να προσθέσω. Ότι οι προσδοκίες για ένα ενδεχόμενο deal ή έστω παραχώρηση μετοχικού πακέτου έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα… Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν ξέρω τι θα αποφασίσει ο κ. Περιστέρης, για τώρα ή για το μέλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει εξέλιξη, η τιμή θα είναι υψηλή… Εννοώ με 2 μπροστά…
Αυτός ο νέος CEO της ΕΧΑΕ, με τη δράση δε φαίνεται να το ‘χει. Κρίμα διότι υπάρχουν αρκετές εταιρίες που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν μέσω ΧΑ. Ας ελπίσουμε προσεχώς καλύτερα... μιας και οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν προσπάθεια. Για να δούμε το πρώτο crash test εκεί στις μακρινές τις ΗΠΑ. Α και γενικώς στην ΕΧΑΕ επικρατεί μια απέραντη ησυχία σαν να είναι όλα τα προβλήματα λυμένα.
Η διεθνής «δημοσιογραφική» καριέρα της επιδραστικής δικαστού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Όμως καλό είναι με κάποιο τρόπο -και δεν μπορεί θα υπάρχει ο τρόπος αυτός- να φιλοξενείται είτε σε γερμανικά είτε σε αγγλοσαξονικά έντυπα και ο αντίλογος.... Γιατί τυγχάνει να υπάρχει και αυτός.
Νομίζω πως η Commission ή κάποιοι αξιωματούχοι της τα 'χουν παίξει. Μόνον έτσι δικαιολογούνται προτάσεις παραμονές έναρξης της τουριστικής περιόδου να περικοπούν οι πτήσεις για να γλυτώσουμε καύσιμα.
Και δεν το λέω μόνον εγώ. Το λένε οι πολιτικοί όλου του ευρωπαϊκού νότου.
Πάντως το φυσικό αέριο παρά τις στρόφιγγες που κλείνουν είναι 10% κάτω από τα υψηλά του δείχνοντας ότι υπάρχει κερδοσκοπία. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που θέλει προσοχή. Τον τελευταίο μήνα οι τιμές των μετάλλων όπως το Αλουμίνιο υποχωρούν και μάλιστα σημαντικά. Αυτό δύο πράγματα σημαίνει. Πρώτον ότι η παραγωγή έχει αυξηθεί και δεύτερον αναμένεται πτώση ζήτησης. Το επόμενο θα είναι η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων κατά το τέλος του καλοκαιριού.
Πέραν αυτού με την εικόνα αυτή το τελευταίο τρίμηνο των εταιριών μετάλλων δεν θα είναι ανάλογο των προηγούμενων χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα είναι καλό. Στην Ελλάδα πάντως ο καλπασμός των εταιριών διέλασης αλουμινίου δεν προβλέπεται να σταματήσει καθώς η ζήτηση είναι τέτοια που δεν προλαβαίνουν.
Στην Παπουτσάνης ανακοίνωσαν ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου και οι insiders αμέσως μετά πούλησαν 300.000 μετοχές. Προφανώς θέλουν να κάνουν συμμέτοχους στα κέρδη και άλλους επενδυτές ειδικά όταν τρέχει και πρόγραμμα stockoptions...
Δεν ξέρω γιατί έχει πιάσει κάποιους ενθουσιασμός με την μίσθωση του πλοίου που ανακοίνωσε η Τεχνική Ολυμπιακή όπως δεν ξέρω και ποιο είναι πλέον ακριβώς το αντικείμενο της εταιρίας που κάνει τα πάντα. Ξέρω όμως ότι ακόμα να βγει ο λογαριασμός με την πώληση του Πόρτο Καρράς. Μήπως υπάρχει κάποιο ζήτημα με τον αγοραστή και όχι με καθυστερήσεις των ορκωτών που κάνουν το λογαριασμό; Απορία έχω.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.