Λεφτά με ουρά έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ή μάλλον λεφτά με κελεμπία… Ήρθε πάλι ο καιρός μετά από αρκετά χρόνια και ο κύκλος του χρήματος έφερε και πάλι προς δυσμάς τα αραβικά κεφάλαια. Αρκεί να τις δούμε αυτή τη φορά τις δουλειές να γίνονται. Γιατί αναμφισβήτητα χρήματα και υπήρχαν και υπάρχουν στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα. Και μνημόνια υπογράφονταν. Αλλά δεν έφεραν προς υλοποίηση τις αντίστοιχες δουλειές. Αυτή τη φορά ας ελπίσουμε ότι θα είναι όλα διαφορετικά. Ώστε να μην ισχύσει εκείνο που κάποτε λεγόταν με σημασία: too much money, to few business…
Πάντως η αλήθεια είναι ότι όταν το Μαξίμου αποφασίσει να λειτουργήσει ως… επενδυτική επιτροπή, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Είπα όμως Μαξίμου και δεν μπορώ να υπερβώ τα εκλογικά σενάρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρωθυπουργός που από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε τις εκλογικές του αποφάσεις, επέμεινε μάλιστα σε αυτές και όμως, κάθε τόσο εκτυλίσσονται εκλογικά σενάρια. Που οταν ξεπερνιούνται απλά παίρνουν χρονική μετάθεση ολίγων μηνών.
Πάντως, πέρα από εκτιμήσεις, αναλύσεις, πολιτικές επιδιώξεις και συμφέροντα, αυτή τη φορά το εκλογικό σενάριο αρχίζει να φαίνεται ρεαλιστικό. Τουλάχιστον ο επιχειρηματικός κόσμος το πιστεύει. Ότι το φθινόπωρο παίζει πολύ… Τι να σας πω, μπορεί… Όπως έλεγε παλαιά έμπειρη καραβάνα της πολιτικής… «μωρέ εγώ αν ήμουν Μητσοτάκης θα τις έκανα τώρα και θα τους ξέραινα…». Τέλος πάντων, ο Οκτώβριος έχει γίνει πολιτικά sexy. Άλλωστε μετά, το 2023 έρχονται τα ακόμη πιο δύσκολα. Αν πάντως υπάρξει πράγματι πρόθεση για εκλογές θα το δούμε - λένε κάποιοι επιχειρηματίες - και στις δουλειές. Θα κλείσουν όσες εκκρεμούν…
Ισως δεν το ξέρατε, αλλά ο καρκινοπαθής δυσκολεύεται να πάρει για παράδειγμα στεγαστικό δάνειο. Γιατί το δάνειο θέλει ασφάλιση και οι ασφαλιστικές καθιστούν πολύ ακριβή την ασφάλεια ζωής των ασθενών γενικότερα, ενώ δύσκολα ασφαλίζουν καρκινοπαθείς. Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες δανείζουν όταν δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλιση ζωής, αλλά με άλλους όρους.
Επ’ ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου, η Επιτροπή δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με την πρόσβαση των ατόμων με ιστορικό καρκίνου σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
Η μελέτη αφορά το λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη» στην ΕΕ και καθορίζει τα επόμενα βήματα δράσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Σύμφωνα με τη μελέτη υπάρχει ευρεία στήριξη για τη θέσπιση μιας πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, η οποία θα εξασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση σε προϊόντα όπως οι ασφάλειες ζωής, τα δάνεια και οι πιστώσεις. Για να το δούμε και αυτό.
Δεν θα διενεργηθεί ο πλειστηριασμός για το σπίτι στη Φιλοθέη του Ηλία Λιβάνη με επισπεύδουσα την Εθνική και τη Dovalue. Ο πλειστηριασμός που ήταν προγραμματισμένος για την Τετάρτη φέρει πλέον την ένδειξη αναστολή.
Θετικά είδαν οι ξένοι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών εξ ου και η άνοδος του δείκτη κατά 1,12% στο Χρηματιστήριο.
Αγαπημένη της BofA, η Εθνική Τράπεζα, αλλά σύσταση αγοράς λαμβάνει η ίδια τράπεζα και από την Deutsche Bank.
Από την άλλη πλευρά η BofA κάνει τη σωστή επισήμανση για τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνοντας πως ο δείκτης Tier 1 διαμορφώνεται στο 11,7% το α' τρίμηνο και είναι μόνον 20 μονάδες βάσης πάνω από το όριο του 11,5% με ότι αυτό σημαίνει για πιθανές μελλοντικές ανάγκες της τράπεζας σε κεφάλαια.
Αμφιλεγόμενες δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της HSBC που υποβάθμισε τους κινδύνους για το περιβάλλον δημιούργησαν μάλλον πρόβλημα στο Asset Management της τράπεζας, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεγράφημά του το διεθνές πρακτορείο Reuters. Το αναφέρω αυτό μιας και η κορωνίδα του κλίματος φαίνεται πως δέχεται κάποιες ευθείες βολές μετά τα προβλήματα στην ενέργεια.
Απογειώθηκαν τα κέρδη της Revoil στο τρίμηνο. Η μετοχή επί μήνες πεθαμένη και είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο βρίσκεται στο Χρηματιστήριο καθώς ουδείς μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς επιθυμούν οι βασικοί μέτοχοι. Βέβαια κάποιοι ίσως αναφέρουν ότι οι μέτοχοι δεν είναι παιγνιδιάρηδες. Σωστά, αλλά από την άλλη πλευρά το βραβείο αδιαφορίας τους ανήκει εξ ολοκλήρου.
Βέβαια η Revoil δεν είναι η μόνη εταιρία που δεν σε προδιαθέτει να αγγίξεις καθώς η εμπορευσιμότητα είναι για κλάματα. Υπάρχουν και άλλες ουκ ολίγες που ξυπνούν καμία φορά από το λήθαργο αν βρεθεί κανένας παιγνιδιάρης που θέλει να παίξει και μετά να ξεφορτώσει. Μετά το ξεφόρτωμα ο λήθαργος επιστρέφει και έτσι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν αγγίζει.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.