Για την υπόθεση της αποζημίωσης που θα πρέπει να απαιτηθεί από τη Novartis για τη ζημία που υπέστη η χώρα από τις - ομολογημένες- αθέμιτες πρακτικές της, αλλά και την ηθική βλάβη μετά από τις συνέπειες και προσπάθειες διχασμού που προκλήθηκαν με αφορμή τη δράση της φαρμακοβιομηχανίας θα πούμε πολύ περισσότερα από βδομάδα. Ένα μόνο επισημαίνουμε προς το παρόν. Αν οι Αμερικανοί αποζημιώθηκαν με 345 εκατ. ευρώ, το πρόστιμο για ότι προκάλεσαν στη χώρα δεν μπορεί παρά να είναι πολλαπλάσιο. Οτιδήποτε άλλο θα καθιστούσε την υπόθεση αυτή... νέο σκάνδαλο Novartis. Ή σκάνδαλο Novartis Nο2!
Να επανέλθουμε όμως σε ένα κομβικό εργασιακό θέμα. Αν η Τράπεζα Πειραιώς δεν συμφωνήσει με τους εργαζομένους της, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας 24ωρης απεργίας πανελλαδικού χαρακτήρα την Τρίτη 21 Ιουνίου με αιτήματα την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής ΣΣΕ. Το λέω αυτό γιατί ούτε που θυμάμαι πόσα χρόνια έχω να δω απεργία σε τράπεζα...
Η πίεση των εργαζομένων δείχνει να είναι μεγάλη τόσο που τελικώς η απεργία μπορεί και να γίνει και να έχει και επιτυχία! Μιας και φαίνεται πως αυτήν την φορά η δυσαρέσκεια είναι ισχυρή, τόσο που να συνενώνει τα κατακερματισμένα σωματεία της τράπεζας.
Οι πιέσεις από την πλευρά της τράπεζας για αποχωρήσεις είναι πολλές. Ακούω μάλιστα πως οι πιέσεις αυτές έχουν και προσανατολισμό και ο προσανατολισμός αυτός αφορά καμιά 150ριά παλιούς εργαζόμενους της Μακεδονίας Θράκης. Δεν ξέρω αν αυτά αληθεύουν, αλλά αν αληθεύουν σίγουρα το περιβάλλον εργασίας αυτό μάλλον είναι προβληματικό. Θα δείξει...
Ευτυχώς που η τράπεζα εξελίσσεται ψηφιακά και δεν θα χρειάζεται να συναντάς τους ταλαίπωρους υπαλλήλους της συχνά πυκνά. Και πρέπει και να χαμογελούν στους πελάτες...
Ειλικρινά δεν ξέρω πως αντιλαμβάνονται ορισμένοι την έννοια της στρατηγικής συνεργασίας, αλλά διαβάζοντας χθες δελτίου Τύπου της Epsilon Net για στρατηγική συνεργασία προς στιγμήν πίστεψα ότι έχουμε μετοχικές εξελίξεις. Μετά άρχισα να καταλαβαίνω ότι πρόκειται για προϊόν και στο τέλος έχασα το λογαριασμό με τα κοινά οράματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος να τα ξεμπερδέψω;
Επίσης, είναι δυνατόν σε άλλες ανεξάρτητες αρχές οι διοικήσεις να έχουν απολαβές πολύ καλές και άλλες όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παίρνουν μισθό Γενικού Γραμματέα; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δηλαδή που εποπτεύει εταιρίες δισεκατομμυρίων ευρώ και τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο διοικείται με μισθούς των 2.500 ευρώ και αν το μήνα. Στο χωριό μου αυτά τα λένε σοσιαλιστικά κατάλοιπα.
Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας αποτελεί μια σοβαρή υπόθεση. Oυσιαστική υπόθεση για την οποία η κυβέρνηση εργάστηκε με συνέπεια.
Τούτο όμως δε σημαίνει πως η χώρα δεν θα έχει εποπτεία. Η χώρα περνάει λοιπόν με απόφαση των θεσμών από την ερχόμενο Αύγουστο σε πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης ή αλλιώς μεταπρογραμματικής παρακολούθησης (Post Programme Surveillance - PPS). To πρόγραμμα αυτό έχει απολογιστική λογική και μέσα από την επιτήρηση αυτήν, η Ελλάδα θα ελέγχεται από τους θεσμούς τόσο ως προς τις τυχόν εκκρεμότητες και παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό της όσο και ως προς τη χρήση του waiver και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Και κάτι ακόμα. Προφανώς χαρήκαμε όλοι πολύ για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, αλλά μήπως, λέω μήπως, αυτή η ιστορία στη συγκεκριμένη συγκυρία, λειτουργούσε και λίγο ως... ασπίδα προστασίας έναντι των αγορών; Σε περιβάλλον διεθνούς οικονομικής κρίσης, υψηλής αστάθειας και σημαντικής ανόδου επιτοκίων; Και… μην σκουπίσω τίποτε χαζά μερί… συνδρόμου Στοκχόλμης. Σύνδρομο λογικής και μόνο…
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.