BACKSTORY

Προς αλλαγές στο τιμόνι της Παγκρήτιας - Deal στις κατασκευές - Η «The Villa Neighborhood» και το καπάρο

01-11-2022 | 07:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς αλλαγές στο τιμόνι της Παγκρήτιας - Deal στις κατασκευές - Η «The Villa Neighborhood» και το καπάρο

Προς αλλαγή στο τιμόνι της Παγκρήτιας

Και ξαφνικά άνοιξε η συζήτηση για αλλαγή διοικητικού συμβουλίου στην Παγκρήτια.

Θέλω να θυμίσω, για να βάλουμε τα πράγματα και σε μια τάξη, οι κ.κ. Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου είχαν σθεναρά επιχειρήσει να μετέχουν στη διοίκηση του Ελλάκτωρα με βάση το ποσοστό τους τότε. Και τα έβαλαν επιτυχώς με τα θεριά. Άρα θα έπρεπε να περιμένουμε πως κάποια στιγμή θα επιθυμούσαν να επιλέξουν τους δικούς τους ανθρώπους στη διοίκηση του νέου αποκτήματος.

Όμως τελικώς το αίτημα υποβλήθηκε από τη Lyktos Participations και αυτό γιατί ο Μιχάλης Σάλλας λέει περίπου το εξής: τούτο το διοικητικό συμβούλιο έχει τη σφραγίδα της Lyktos. Ο νέος μέτοχος πρέπει να βάλει τη δική του σφραγίδα.

Η Thrivest χαιρέτισε τη διαδικασία. Ζήτησε πάντως να περάσουν οι 60 μέρες κατά τις οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έγκριση από τις εποπτικές αρχές ώστε να μπορεί στη συνέλευση να επιλέξει. Και προφανώς η Lyktos δεν θα έχει αντίρρηση.

Οι τράπεζες και τα πλάνα τους

Τα business plans των τραπεζών κατατέθηκαν στον SSM και αναμένεται η έγκρισή τους. Οι τράπεζες δηλώνουν αισιόδοξες για την πορεία. Επομένως συνέλευση με αποτέλεσμα δεν αναμένεται πριν τη νέα χρονιά.

Πάντως τα μεγάλα κέρδη που μπορούσαν να έχουν οι τράπεζες μέσα από το δανεισμό τους από την ΕΚΤ λαμβάνει τέλος. Έτσι σιγά σιγά θα δούμε και τα καταθετικά επιτόκια να ανεβαίνουν. Νωρίτερα μπορεί να δούμε και «προσφορές» για να κλειδώσουν χρήματα πριν ανέβουν τα επιτόκια.

Όχι πως οι τράπεζες δεν έχουν να κερδίσουν από αλλού.

Είδες η ΔΕΗ;

Την έριξε τη βόμβα η ΔΕΗ. Και Ρουμανία και Βουλγαρία εξετάζει εξαγορές αλλά όταν κλείσουν θα τις ανακοινώσει. Τώρα γιατί θεωρώ εγώ ότι τα πράγματα είναι κλεισμένα αλλά τα μεγάλα deal θέλουν τους χρόνους τους, όχι κατ’ ανάγκη τους δικούς μας, τους δημοσιογραφικούς.

CPI: Αυξήσεις με νόημα

Κατ τα άλλα συγκλονίστηκα από την ανακοίνωση της CPI ότι αυξήθηκαν 80% τα κέρδη της (χρήση 30/6/2022) και πριν προλάβω να «απογειωθώ» είδα ότι διαμορφώθηκαν στα 207 χιλιάδες ευρώ με τζίρο 18 εκατ. ευρώ. Διάβασα και κάτι για οικοσυστήματα τα οποία ομολογώ ότι δεν πολυκαταλαβαίνω. Καταλαβαίνω όμως ότι στη συνδεδεμένη RES ΑΕ δόθηκαν από 220 χιλιάδες την προηγούμενη χρήση, 300 χιλιάρικα στην τελευταία. Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζουμε και το σκεπτικό της αναπροσαρμογής που υποθέτω ότι δεν πρόκειται για ζήτημα οικοσυστημάτων.

H ενέργεια αποτελεί ακριβή υπόθεση

Χθες είχαμε και αποτελέσματα της Επίλεκτος όπου μάθαμε ότι έγραψε ζημία που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον κλάδο ενέργειας καθώς ακρίβυναν τα κόστη για τη βιομάζα και το βιοαέριο. Ειλικρινά θα το ήθελα πιο αναλυτικά το ζήτημα αυτό. Η Επίλεκτος συνεχίζει να έχει αρνητικά κεφάλαια αλλά αυτά να υποθέσω ότι είναι μικροπροβλήματα καθώς τα όσα γράφονται στη νομοθεσία για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι απλά γραμμένα και δεν έχουν με ευθύνη του κράτους κανένα απολύτως αντίκρισμα.

Το Ελληνικό, η «The Villa Neighborhood» και το «καπάρο» για τα οικόπεδα

Η προ δεκαπενθημέρου εκδήλωση της Lamda Development για τα επίσημα εγκαίνια της ανάπτυξης στο Ελληνικό ήταν από όλες τις πλευρές καλά οργανωμένη. Και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους της αλλά και σε όσους συνέβαλαν σε αυτό. Αποτέλεσε όμως και μια ευκαιρία για να «στηθούν πηγαδάκια» από ανθρώπους του χώρου του real estate. Και... δίπλα σε ένα από αυτά έτυχε να σταθεί φίλος της στήλης. Οι τρεις καλοντυμένοι συνομιλητές μιλούσαν – για τι άλλο βέβαια – για το project στο Ελληνικό και τις κατοικίες που θα «φιλοξενηθούν» στην έκταση. Μοιραία η κουβέντα έφτασε στις παραλιακές βίλες και στον πύργο Riviera Tower. Απ’ όσα έτυχε να ακούσει ο φίλος της στήλης, τελευταία πρέπει να έκλεισαν κάποιες δυνατές συναλλαγές για τα οικόπεδα με «φάτσα» τον Σαρωνικό. Μάλιστα, όπως ανέφερε ένας εκ των συνομιλητών, «οι αγοραστές δεν πρέπει να ήταν Έλληνες. Πλέον, τα οικόπεδα για τις Cove Villas, ή αλλιώς τη The VillaNeighborhood, όπως τις αποκαλούν οι ειδικοί, έχουν ξεπουλήσει. Ζήτημα να έχουν μείνει 1-2 οικόπεδα. Και άλλα 2-3 στα condos από πίσω».

Ο δεύτερος της παρέας έσπευσε να συμφωνήσει. Προσέθεσε μάλιστα ότι οι περίπου 30 βίλες αποτελούν μια καλή πηγή προείσπραξης εσόδων για τη Lamda. «Για κάθε οικόπεδο που αγοράζουν οι επενδυτές καταβάλουν το 50% ως καπάρο. Βάλτε με το νου σας τα οικόπεδα, γιατί εκτάσεις παίρνουν ως γνωστόν και όχι διαμερίσματα, αυτά θα τα φτιάξουν οι ίδιοι μετά, και καταλαβαίνετε για τι ποσά μιλάμε». Απ’ ότι άκουσε ο φίλος της στήλης, κάθε οικόπεδο μπορεί να πιάνει τα 6 με 8 εκατ. ευρώ, αναλόγως επιφάνειας και θέσης (περί τα 4 εκατ. το στρέμμα). Αρα, για κάθε ένα από αυτά δίνονται 3-4 εκατ. ευρώ προκαταβολή. Πάντως, οι κατοικίες θα γίνουν από τους αγοραστές αλλά βάσει προδιαγραφών που θέτει η Lamda και θα κατασκευαστούν από 4-5 συγκεκριμένες πλευρές. Και όπως ανέφερε η παρέα, μιλάμε για κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία διεθνώς και 1-2 δυνατά εγχώρια ονόματα. Κατά τους ίδιους, σταδιακά θα εξοφλούνται και τα υπόλοιπα ποσά για τα οικόπεδα, σε βάθος 6μήνου και έτους.

Οσον αφορά στον Πύργο Κατοικιών, που προχωρά και πρώτος καθώς δεν έχει και προβλήματα με αρχαιολογικά, εκεί ξεπούλησαν όλα τα διαμερίσματα. Βέβαια, εξ όσων συμπλήρωνε ο τρίτος της παρέας, εκεί δεν χρειάζονται προκαταβολές μεγάλες όπως στις βίλες. Στον Riviera Tower το «καπάρο» είναι 150 χιλ. και 300 χιλ. ευρώ για κάθε κατοικία. Το ίδιο και στα Condos. Δεν έχει, δηλαδή, τα πολλά εκατομμύρια των οικοπέδων για τις βίλες. Κατά πόσο έχουν έτσι τα πράγματα με τις προκαταβολές δεν το ξέρουμε, μεταφέρουμε μόνο όσα «άκουσε» εμμέσως η στήλη. Εμείς από την πλευρά μας τι να πούμε, αν ισχύουν όλα αυτά, δικαίως η Lamda κάνει λόγο για εξασφαλισμένη επιτυχία, για έσοδα άνω των 1,1 δις ευρώ από το οικιστικό κομμάτι και σπεύδει να βγάλει και άλλες κατοικίες, σε άλλα τμήματα της έκτασης, είτε ακριβές είτε προσιτές οικονομικά.

Σε αναμονή για το κατασκευαστικό deal

Αν και τις τελευταίες ημέρες καταλάγιασε κάπως η σκόνη, πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι προχωρούν οι διεργασίες για το «κλείσιμο» του κατασκευαστικού deal που σας αποκάλυψε σχετικά πρόσφατα το insider.gr. Μάλιστα, οι ίδιες πλευρές λένε για διαδικαστικά ζητήματα που θα διευθετηθούν προσεχώς ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απόκτηση μετοχικού ποσοστού αλλά και τις υπόλοιπες πτυχές της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, ο Νοέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας για να φανεί που πάει το πράγμα. Και μάλλον προσεχώς θα έχουμε και σημαντικά deals στους μεγάλους του κλάδου.

ΑΕΕΑΠ και στα… Χανιά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε χτες την παροχή άδειας λειτουργίας στην υπό σύσταση εταιρία με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ» και διακριτικό τίτλο «Α.Ε.Ε.Α.Π. ΧΑΝΙΩΝ», για τη λειτουργία της ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και ως οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ) με εσωτερική διαχείριση. Προφανώς στην πορεία θα γίνουν περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές. Φαίνεται ότι στην Κρήτη σχεδιάζουν την αξιοποίηση των σημαντικών «φιλέτων» του νησιού. Θυμίζουμε ότι ΑΕΕΑΠ σχεδίαζε παλιότερα να ιδρύσει και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων που πάντως αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια πριν γίνουν ενέργειες για την απορρόφησή της από την Παγκρήτια.

Από Μήτση, ως αναμένονταν, προσφορά για την λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

Όπως αναμένονταν, τελικά υπεβλήθη μία προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων» με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 40 ετών, από το επενδυτικό σχήμα που αποτελείται από την ένωση εταιρειών ΓΑΛΗΝΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και STARITEM INVESTMENTS PLC. Δηλαδή, επί της ουσίας από τον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση. Αλλωστε, όπως είχε αναφέρει και πρόσφατα το insider.gr, το γκρουπ είναι εγκατεστημένο στο ακίνητο συνολικής έκτασης 474.524 τ.μ. όπου περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» του ομίλου. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης» (είναι εν λειτουργία), τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ξενοδοχεία «Ράδιον» και «Θρόνιον» και το υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός», που είναι εγκαταλελειμμένα. Εντός της έκτασης βρίσκεται η ιαματική πηγή «Γεωργαλά» που έχει αναγνωρισθεί από τον Απρίλιο του 2020. Και για όσους δεν ενθουσιάστηκαν με το τίμημα, όπως λέει και το ΤΑΙΠΕΔ, ο επενδυτής θα πρέπει να κάνει και υποχρεωτικές επενδύσεις.

Τη νέα χρονιά προσφορές για το ακίνητο στο Μαρκόπουλο

Μια και ο λόγος για ΤΑΙΠΕΔ, ορίστηκε νέα ημερομηνία για υποβολή προσφορών για τα περίπου 590 στρέμματα στο Μαρκόπουλο, στις 16 Ιανουαρίου 2023, με τις αθλητικές – ιππικές εγκαταστάσεις (λογικά, και όχι μόνο). Το Ταμείο προχώρησε και σε κάποιες τροποποιήσεις ως προς τον υπολογισμό της Παρούσας Αξίας των Ετήσιων Μισθωμάτων. Για να μη σας κουράζουμε με τεχνικά θέματα, όποιος επιθυμεί μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του Ταμείου και να βρει τις παραδοχές, πώς θα αναπροσαρμόζεται το τίμημα για τα 40 έτη της μίσθωσης βάσει πληθωρισμού και άλλα οικονομοτεχνικά. Επίσης, ο προσδιορισμός της τιμής του επιτοκίου προεξόφλησης θα καθοριστεί από ανεξάρτητο απομιμητή, ο οποίος θα οριστεί από το Ταμείο και νεότερα θα υπάρχουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά στο VDR.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:21

Διπλή φωτιά τώρα στο Μαρκόπουλο - «Σηκώθηκαν» 4 εναέρια μέσα

12:13

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Το Maxi Home Super Save έχει την χαμηλότερη τιμή της αγοράς για τον Ιούλιο!

12:07

Ουκρανία: Τουλάχιστον 5 νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο - Άλλοι 13 σε μεγάλες πόλεις

11:57

ΕΛ.ΑΣ για το έγκλημα στο Ψυχικό: «Φαίνεται πως ο τοπογράφος απέκτησε σε νησί των Κυκλάδων κάτι που επιθυμούσε κι άλλος»

11:46

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. η πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Motor Oil 

11:38

Delivery Hero: Aντιμέτωπη με πρόστιμο 400 εκατ. ευρώ - «Βουτιά» της μετοχής

11:33

Από τους φόβους για τη δημοκρατία στην ανησυχία για την οικονομία [upd]

11:18

tbi bank: Kεφαλαιοποίηση των κερδών του 2023 για περαιτέρω ανάπτυξη

11:15

Φωτιά τώρα στο Λουτράκι

11:02

Κασσελάκης: Πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και όλοι να βρεθούμε προ των ευθυνών μας

10:46

Ευρωαγορές: Δεν τις τρόμαξαν οι γαλλικές εκλογές - Στα «πράσινα» ο CAC 40

10:44

Attica Bank: Ανακοίνωσε επί της αρχής συμφωνία ΤΧΣ – Thrivest

10:43

Νευρικότητα με ισχνό τζίρο στο Χρηματιστήριο

10:34

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη διαχείριση των γυναικολογικών καρκίνων - Τα νέα «standards»

10:24

Πρόεδρος του ΤΕΕ για τα επόμενα 4 χρόνια ο Γιώργος Στασινός

10:11

Epsilon Net: Πάνω από το εύρος το τίμημα εξαγοράς – Τι αναφέρει το ΔΣ

09:58

Γαλλικές εκλογές: Τι σημαίνει για τις αγορές ένα «μετέωρο Κοινοβούλιο»

09:47

Eurobank: Ολοκλήρωσε πρόσθετη έκδοση ομολόγων 100 εκατ. ευρώ

09:36

Carlsberg: Συμφωνία 4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Britvic

09:30

Berenberg: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη Γαλλία με φόντο τα δημοσιονομικά

09:21

Ουκρανία: Η Ολλανδία επαναβεβαιώνει ότι θα στείλει συστοιχία Patriot

09:10

Ένοχη δηλώνει η Boeing για τις πολύνεκρες συντριβές των 737 MAX - «Τσουχτερό» πρόστιμο

09:00

Πτώση για ευρώ και γαλλικά ομόλογα μετά τη νίκη Μελανσόν

08:45

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drones των Χούθι της Υεμένης σε 24 ώρες

08:30

Eνισχύεται το νομικό πλαίσιο των κινεζικών χρηματαγορών

08:15

Ξεκινά το Εφετείο για το Μάτι - Όλοι οι κατηγορούμενοι ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης

08:05

«Δροσερά» κέρδη για τη ZARO’S – Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της

08:00

Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;

07:55

«Πρεμιέρα» για τις θερινές εκπτώσεις – Θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου

07:50

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης - Πιθανή συνάντηση με Ερντογάν