BACKSTORY

Έχει πολύ ζουμί η ΑΕΕΑΠ Χανίων - Πρόεδρος στην ΕΛΤΕ ο Π. Γιαννόπουλος - Αττική οδός: Μοντέλο διοδίων με ζώνες;

02-11-2022 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έχει πολύ ζουμί η ΑΕΕΑΠ Χανίων - Πρόεδρος στην ΕΛΤΕ ο Π. Γιαννόπουλος - Αττική οδός: Μοντέλο διοδίων με ζώνες;

ΧΑ: Ο Νοέμβριος των συγκινήσεων

O Νοέμβρης είναι ο μήνας που θα δώσει αρκετές χρηματιστηριακές συγκινήσεις. Αρχίζοντας από τις τράπεζες σε λίγο θα έχουμε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους, αλλά κυρίως τις προοπτικές για την επόμενη χρονιά.

Θα δοθεί ή όχι μέρισμα και πόσο;

Στο τέλος του μήνα αναμένεται με αγωνία το νέο road show του Χρηματιστηρίου που θα δώσει ένα στίγμα ουσιαστικό για το αν υπάρχει ή όχι τελικώς ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η παρουσία του πρωθυπουργού διασφαλίζει τη σοβαρή προσπάθεια για την επιτυχία του συνεδρίου.

Goldman Sachs για Εθνική

Νέα και μάλιστα ενισχυμένη τιμή-στόχο στα 4,2 ευρώ τη μετοχή δίνει για την Εθνική Τράπεζα η Goldman Sachs, ενώ είναι φανερό πως το περιθώριο ανόδου της μετοχής θα είναι 14%.

Χρηματιστήριο με φειδώ

Παρ' όλα αυτά δυνατό ήταν το profit taking χθες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κάτι που σημαίνει πως η αγορά παραμένει μικρή και εύθραυστη, πιο εύθραυστη και πιο μικρή ακόμη και από το παλιό παρελθόν της. Και αυτό συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένη αγορά τόσα χρόνια εντός κρίσης και εκτός δεν κατάφερε ποτέ να βρει ταυτότητα.

Έλεγχοι με ταυτότητα

Η γραμμή της εφορίας παραμένει σκληρή και καλώς. Ωστόσο ένα μικρό ως μεγάλο outsourcing των ελέγχων δείχνει επιβεβλημένο για να υπάρχουν αποτελέσματα. Ωστόσο αυτοί που θα διενεργήσουν τους ελέγχους καλό είναι να έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς.

Καλή διασκέδαση

Τα party συνεχίζονται χωρίς φειδώ. Καλό είναι παιδιά να μαζεύετε τις φωτογραφίες από τα social media γιατί σας εκθέτουν.

Ο νέος Πρόεδρος της ΕΛΤΕ

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) για τα επόμενα τρία χρόνια. Αύριο στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να γίνει η ακρόασή του από τα μέλη της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής. Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος είναι ορκωτός λογιστής και σήμερα κατέχει τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου της ΕΛΤΕ, ενώ είναι και μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής που περνά από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, μια διαδικασία που έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου τρεις μήνες και από την οποία εκτός του κ. Γιαννόπουλου που επελέγη από τον υφυπουργό Οικονομικών Αποστόλη Βεσυρόπουλο είχαν προταθεί οι καθηγητές Γκίνογλου Δημήτριος και Ταχυνάκης Παναγιώτης.

Μεγάλη επένδυση

Κατά τα λοιπά δεν φαίνεται να αγόρασε τυχαία η Cenergy το στοιχειωμένο ακίνητο της Πετζετάκις που επί χρόνια οι τράπεζες προσπαθούν να το πουλήσουν. Ακούγεται ότι ήδη τρέχει τις διαδικασίες για μεγάλη επένδυση σε παραγωγική εγκατάσταση και με ισχυρή επιδότηση για να καλυφθεί η «καθυστέρηση» και πιθανή ματαίωση των αμερικανικών σχεδίων.

Η ΑΕΕΑΠ Χανίων, η Παγκρήτια και το real estate «όχημα»

Χτες από τη στήλη διαβάσατε για το εγχείρημα στην Κρήτη για να «χτιστεί» μια νέα ΑΕΕΑΠ και τη σχέση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Σήμερα επανερχόμαστε με νεότερες πληροφορίες για την προσπάθεια αυτή που έλαβε και το «οκ» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η ΑΕΕΑΠ Χανίων αναμένεται να «προικιστεί» με ακίνητα συνολικής αξίας 35 - 36 εκατ. ευρώ. Στο μετοχικό της κεφάλαιο (συνολικά 36 εκατ. ευρώ, εισφορά ακινήτων αξίας 32,5 εκατ. και μετρητά 0,8 εκατ.) συμμετέχουν με 60% η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και με 40% η θυγατρική της, Κρητικά Ακίνητα, στην οποία η εν λόγω Τράπεζα διαθέτει το 74,46% των μετοχών και ασκεί τη διοίκηση.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπάρχει μέχρι και σχέδιο οι μετοχές της ΑΕΕΑΠ να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Βέβαια, αυτά τα πράγματα απαιτούν διαδικασίες και ευνοϊκές συνθήκες. Όπως αναφέραμε και χτες, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αντιμετώπισε θέματα με «κόκκινα» δάνεια και έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την απορρόφησή της από την Παγκρήτια, στην οποία ως γνωστόν υπάρχουν σημαντικές διοικητικές και μετοχικές εξελίξεις με την είσοδο των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου (όμιλος Intrakat – Winex). Άρα, η ΑΕΕΑΠ θα αποτελέσει κάτι σαν real estate «όχημα» των τραπεζών;

Στο χαρτοφυλάκιο για την ώρα ανήκουν ακίνητα της Τράπεζας Χανίων και της θυγατρικής της που βρίσκονται στην Κρήτη, αν και ακούγεται ότι μπορεί να κινηθεί και εκτός του νησιού με στόχο την ενίσχυση της «προίκας». Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται το κεντρικό κτήριο που στεγάζει την Τράπεζα στο κέντρο των Χανίων, το εμπορικό κέντρο «ΟΛΕΑ» στον Πλατανιά Χανίων, οικοπεδικές εκτάσεις, καταστήματα και κατοικίες, εκτάσεις εντός περιοχών ιδιωτικής πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) καθώς και η συμμετοχή της Κρητικά Ακίνητα στην εταιρεία με την επωνυμία «Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων Α.Ε.».

Η Intrakat και η εφοπλιστική οικογένεια Γκότση

Πέρασε λίγο στα «ψιλά» αλλά ενδέχεται να έχει το ενδιαφέρον του. Προχτές η Intrakat γνωστοποίησε ότι η εταιρεία με την επωνυμία «CASTELLANO» ενίσχυσε το μετοχικό ποσοστό της στην εισηγμένη από 13,081% σε 15,746% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου και μετοχών της κατασκευαστικής. Μέτοχοι της Castellano είναι μέλη της οικογένειας Γκότση, ενός εκ των δύο εφοπλιστικών «πόλων» που εισήλθαν στην Intrakat (ο άλλος είναι η πλευρά Αγγέλου) μαζί με τη Winex. Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν για τη συναλλαγή (π.χ. το τίμημα αν ήταν στα 2,95 ευρώ, τον… πωλητή αν ήταν πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος που είχε πουλήσει μεγαλύτερο μέρος κ.α.). Πάντως, υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία οδεύει προς ΑΜΚ και ίσως να οριστικοποιούνται ποσοστά, ίσως πάλι και όχι.

Το ΤΑΙΠΕΔ, η Αττική Οδός και τα διόδια

Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για την Αττική Οδό και τα διόδια (θα «ανέβουν», θα μείνουν ίδια κ.λπ.) όπως και για τη νέα 25ετή σύμβαση, δηλαδή το διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ. Προφανώς, το Ταμείο, αν και γνωρίζει τις κοινωνικές και πολιτικές πτυχές, ενδιαφέρεται για μια «χρυσή τομή», όπως έχει ξαναπεί η στήλη, που θα συμπεριλαμβάνει οικονομικά τιμήματα, επενδυτές, αυξημένο επιτοκιακό κόστος, ζώνες χρέωσης και άλλες παραμέτρους, δίχως να «μπουκώνει» περαιτέρω ο έτσι και αλλιώς ήδη «φρακαρισμένος» από την κίνηση οδικός άξονας.

Από την κυβέρνηση, προφανώς μετράνε και άλλα θέματα, πολιτικά και κοινωνικά, ιδίως όταν αφορά στο λεπτό θέμα των διοδίων και μάλιστα προεκλογικά. Πάντως, όπως εδώ και μέρες έχει υποπέσει στην αντίληψη της στήλης, από σχετική κουβέντα στην οποία έτυχε να βρεθεί στο τριήμερο της 28ηςΟκτωβρίου, στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι το μοντέλο τους (με ακριβότερα και φτηνότερα διόδια σε κάποιες ζώνες) βγάζει κατά μέσο όρο διόδια ακόμα και κάτω των 2,8 ευρώ. Αν ισχύει αυτό ή όχι, το ξέρουν οι σύμβουλοι και όχι η στήλη. Πάντως, χωρίς κυβερνητικό «χρησμό» το πράγμα δύσκολα να προχωρήσει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:28

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Αναστάτωση και έλεγχος σε αποσκευές ύστερα από πληροφορία για βόμβα

12:24

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Παραδόθηκε ένα πλήρως προσβάσιμο βαν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών

12:21

Διπλή φωτιά τώρα στο Μαρκόπουλο - «Σηκώθηκαν» 4 εναέρια μέσα

12:13

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Το Maxi Home Super Save έχει την χαμηλότερη τιμή της αγοράς για τον Ιούλιο!

12:07

Ουκρανία: Τουλάχιστον 5 νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο - Άλλοι 13 σε μεγάλες πόλεις

11:57

ΕΛ.ΑΣ για το έγκλημα στο Ψυχικό: «Φαίνεται πως ο τοπογράφος απέκτησε σε νησί των Κυκλάδων κάτι που επιθυμούσε κι άλλος»

11:46

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. η πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Motor Oil 

11:38

Delivery Hero: Aντιμέτωπη με πρόστιμο 400 εκατ. ευρώ - «Βουτιά» της μετοχής

11:33

Από τους φόβους για τη δημοκρατία στην ανησυχία για την οικονομία [upd]

11:18

tbi bank: Kεφαλαιοποίηση των κερδών του 2023 για περαιτέρω ανάπτυξη

11:15

Φωτιά τώρα στο Λουτράκι

11:02

Κασσελάκης: Πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και όλοι να βρεθούμε προ των ευθυνών μας

10:46

Ευρωαγορές: Δεν τις τρόμαξαν οι γαλλικές εκλογές - Στα «πράσινα» ο CAC 40

10:44

Attica Bank: Ανακοίνωσε επί της αρχής συμφωνία ΤΧΣ – Thrivest

10:43

Νευρικότητα με ισχνό τζίρο στο Χρηματιστήριο

10:34

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη διαχείριση των γυναικολογικών καρκίνων - Τα νέα «standards»

10:24

Πρόεδρος του ΤΕΕ για τα επόμενα 4 χρόνια ο Γιώργος Στασινός

10:11

Epsilon Net: Πάνω από το εύρος το τίμημα εξαγοράς – Τι αναφέρει το ΔΣ

09:58

Γαλλικές εκλογές: Τι σημαίνει για τις αγορές ένα «μετέωρο Κοινοβούλιο»

09:47

Eurobank: Ολοκλήρωσε πρόσθετη έκδοση ομολόγων 100 εκατ. ευρώ

09:36

Carlsberg: Συμφωνία 4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Britvic

09:30

Berenberg: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη Γαλλία με φόντο τα δημοσιονομικά

09:21

Ουκρανία: Η Ολλανδία επαναβεβαιώνει ότι θα στείλει συστοιχία Patriot

09:10

Ένοχη δηλώνει η Boeing για τις πολύνεκρες συντριβές των 737 MAX - «Τσουχτερό» πρόστιμο

09:00

Πτώση για ευρώ και γαλλικά ομόλογα μετά τη νίκη Μελανσόν

08:45

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drones των Χούθι της Υεμένης σε 24 ώρες

08:30

Eνισχύεται το νομικό πλαίσιο των κινεζικών χρηματαγορών

08:15

Ξεκινά το Εφετείο για το Μάτι - Όλοι οι κατηγορούμενοι ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης

08:05

«Δροσερά» κέρδη για τη ZARO’S – Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της

08:00

Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;