BACKSTORY

Τα μερίσματα των τραπεζών – Προσοχή στα «κόκκινα» – Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ

08-03-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα μερίσματα των τραπεζών – Προσοχή στα «κόκκινα» – Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ

Εννέα και πέντε... προς το παρόν!

Εννέα λεπτά μέρισμα από τη Eurobank και 5 λεπτά από την Alpha Bank.

Όλες όμως οι τράπεζες ανεβάζουν επιστροφές και μερίσματα μέχρι το 2026 σε πολύ υψηλό επίπεδο, πάνω από 50%.

Είναι φανερό πως οι τράπεζες δεν πτοήθηκαν από τον SSM και τις αιτιάσεις του περί αναβαλλόμενου φόρου και πιστεύουν και φρονούν πως με τέτοια κέρδη μπορούν να μοιράσουν αρκετές επιστροφές προσεχώς με δεδομένο πως η μίξη στα αποτελέσματα του αναβαλλόμενου φόρου θα βαίνει μειούμενη.

Ξεκάθαρες παρουσιάσεις

Πολύ πιο ξεκάθαρες φέτος οι παρουσιάσεις καθώς η εξυγίανση στους ισολογισμούς των τραπεζών οδηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε πιο ποιοτικές αναζητήσεις. Έσοδα πηγές, έξοδα αντισταθμίσματα.

Όλες οι τράπεζες έχουν δώσει σημασία στα κεφάλαια και στο κόστος κινδύνου το οποίο το προσμετρούν με τα καινούρια κριτήρια και επομένως η αυστηροποίηση της μέτρησης είναι δεδομένη.

Ψαγμένη διαχείριση

Καινούργιες πηγές εσόδων οι νέες αγορές αλλά και οι νέοι υψηλού επιπέδου πελάτες. Αναζητούνται τα μεγάλα πορτοφόλια για ψαγμένη διαχείριση.

Προσοχή στα κόκκινα

Προσοχή πάντως απαιτείται στα κόκκινα δάνεια και κυρίως στο κόστος προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξυγίανση των ισολογισμών. Αυτή είναι και η παρατήρηση κάποιων ξένων αναλυτών για ορισμένες από τις τράπεζες. Τα πλάνα πάντως για το εγγύς μέλλον μιλούν για πολλά πολλά κέρδη.

Αυλαία για την Πειραιώς και φουλ οι μηχανές

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η αυλαία έκλεισε με πολύ καλό τρόπο για την τράπεζα. Η Εθνική ετοιμάζεται την επόμενη στιγμή που θα της επιτραπεί να καταθέσει τη σχετική αίτηση για την πλήρη αποκρατικοποίησή της. Και τότε θα αναμένουμε τις εξελίξεις σχετικά με την Attica Bank.

Αφιερωμένοι στην εξυγίανση οι άνθρωποι της Attica Bank

Πολύ καλά τα αποτελέσματα και της Attica Bank. Aπό όσα είπε η κα Βρεττού κρατάμε το παρακάτω: «Σε συνέχεια της επενδυτικής συμφωνίας της 20/4/2023 έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αξιολόγησης των εναλλακτικών μας για την οριστική εξυγίανση της Τράπεζας και την πιθανή συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας μεγαλύτερης, ισχυρής, αλλά ευέλικτης τράπεζας, με υγιή στοιχεία ενεργητικού, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με πανελλαδικό ισχυρό αποτύπωμα, ακόμη πιο ανταγωνιστική και αποδοτική».

Τάμα το έχουν;

Εκεί στην Orilina πάντως πρέπει να το έχουν τάμα και να αγοράζουν οι βασικοί μέτοχοι σε συγκεκριμένες τιμές μετοχές. Χθες ανακοινώθηκαν αγορές στα 0,91 ευρώ ενώ λίγο μετά την εισαγωγή σκούπισαν μετοχές στα 0,94 λες και κάποιος έπρεπε να διευκολυνθεί. Με αυτά και με τα άλλα στην Orilina οι βασικοί μέτοχοι κάνουν ότι και οι μέτοχοι των άλλων εταιρειών επενδύσεων ακινήτων. Προσπαθούν να εξαφανίσουν τη διασπορά.

Προβληματίζονται;

Και μιας και μιλάμε για επενδυτικές εταιρείες αναρωτιέμαι πως πληρώνει η Coco-mat τα ενοίκια στην ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ. Η Coco-mat έχει να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις από το 2019 και κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με την εν λόγω εταιρεία και σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται. Άραγε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προβληματίζονται; Τους έχει περάσει καμιά ιδέα να δουν τι γίνεται ή θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα έχουν εκπλαγεί;

Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ στην κόντρα με ΡΑΑΕΥ

Ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που θεσπίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, διχάζει τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και τον ΑΔΜΗΕ. Η ρύθμιση αφορά τις υποδομές (γραμμές μεταφοράς) για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης, θερμικών μονάδων, καθώς και καταναλωτών στην υψηλή τάση, προβλέποντας πως το 50% του σχετικού κόστους θα καλύπτεται από τον Διαχειριστή και θα ενσωματώνεται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, η πρόβλεψη αυτή «απειλεί» με σημαντική άνοδο τα τιμολόγια του Διαχειριστή και, κατά συνέπεια, με επιβάρυνση των καταναλωτών. Έτσι, προτείνει αυτές οι γραμμές μεταφοράς να αποζημιώνονται με διαφορετική φόρμουλα από τα υπόλοιπα έργα στο ηλεκτρικό σύστημα. Με χθεσινό του ενημερωτικό σημείωμα, ο ΑΔΜΗΕ «απαντά» στη ΡΑΑΕΥ, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν διαφέρουν σε τίποτα από όλα τα υπόλοιπα στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ οποιοσδήποτε διαφορετικός μηχανισμός αποζημίωσης θα καθιστούσε τις συγκεκριμένες επενδύσεις μη βιώσιμες για τον Διαχειριστή. Πάντως, το υπουργείο φαίνεται να κλίνει υπέρ του ΑΔΜΗΕ, αναζητώντας ωστόσο τρόπο ώστε να ελέγχεται το κόστος των έργων, καθώς αυτά εκτελούνται από τους χρήστες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:42

Το ΕΒΕΠ στηρίζει τη δράση της Περιφέρειας Αττικής για την οικονομική στήριξη μικρών επιχειρήσεων

09:40

Κίνα: Ανακάλυψε «πελώριο» κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα

09:33

Δημόσιο: Ποια δημοφιλή πιστοποιητικά καταργούνται

09:30

Κίνηση ματ από Alpha Bank - Εξαγοράζει την Axia Ventures

09:26

Eurobank: Ανανεωμένο εργασιακό μοντέλο και 900 προσλήψεις - Η νέα γενιά ξανά στο τραπεζικό σύστημα

09:22

Η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών στη χώρα μας απλώς «ΔΕΝ υπάρχει…»

09:19

Επίδομα Παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

09:12

Ώρες κοινής ησυχίας: Αλλάζουν από 1η Απριλίου

09:11

Κώτσηρας: Τα έσοδα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής επιστρέφουν στην κοινωνία

09:05

Ουκρανία: Δεύτερη νύκτα βομβαρδισμών στο Χάρκοβο - Ρωσία: «Καταρρίψαμε 66 drones»

08:54

Εγένετο Algida ICC - Η νέα εταιρεία της Unilever για τη δραστηριότητα του παγωτού

08:53

ΗΠΑ: Ανάκληση αδειών σε εταιρείες πετρελαίου και αερίου στη Βενεζουέλα

08:45

Μιανμάρ: Σβήνουν οι ελπίδες για άλλους επιζώντες - Πάνω από 1.700 οι νεκροί

08:38

Χρυσός: Ξεπέρασε τα 3.100 δολάρια ελέω δασμών και αβεβαιότητας

08:29

Τουρκία: «Απορρίπτουμε την αλαζονική δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών»

08:25

Η βιομηχανία της μόδας τροφοδοτεί την παγκόσμια κρίση απορριμμάτων

08:14

Κρίση και κατάρρευση των επενδύσεων: Πότε θα «επιστρέψουμε» στο 2007 – Το γράφημα της εβδομάδας

08:08

Νέα συνεργασία... ακριβείας για την επισκευή ρολογιών

08:01

Τραμπ: Οι ανταποδοτικοί δασμοί θα στοχοποιήσουν «όλες» τις χώρες ανεξαιρέτως

08:00

Επείγουσα έκκληση από τους ασθενείς για άμεση χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Πάρκινσον

07:57

Βιομηχανία: Σε εφαρμογή το μέτρο για «πράσινο» ρεύμα – Στις ράγες ΑΠΕ 800 MW της Motor Oil

07:48

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την πορεία της Σαντορίνης

07:35

Γαλάζια καταιγίδα πλήττει την κυβέρνηση - Πράσινες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ - Πολάκης-Παππάς κατά Σωκράτη

07:30

Διαγνωστικές εξετάσεις: Σε ποιες αναμένεται αύξηση των τιμών - Έρχονται νέοι «κόφτες»

07:30

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους… «κέρδισαν» την εφορία το 2024

07:24

Sanders Greece – Ακίνητα: «Βλέπει» 2.000 κατοικίες στη 2ετία και ΧΑ τον Σεπτέμβριο

07:17

Επιδόματα: Πρεμιέρα για την πληρωμή με προπληρωμένη κάρτα - Τι ισχύει για όσους δεν την έχουν προμηθευτεί

07:10

Τράπεζες: Απώλειες στα έσοδα τόκων και προμηθειών θα δείξει το α' τρίμηνο 2025

07:05

Η ώρα των Θεσμών - Τα παιδία... παίζει - Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

23:58

Συνελήφθη στην Ηλιούπολη 25χρονος για ληστείες σε Ηλιούπολη και 'Αλιμο