BACKSTORY

Πανηγυρική Εθνική - Χάθηκε το νόημα στα social media - Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;

26-07-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πανηγυρική Εθνική - Χάθηκε το νόημα στα social media - Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;
.

Πανηγυρική Εθνική

Άλλη μια πανηγυρική γενική συνέλευση ολοκληρώθηκε χθες. Πρόκειται για αυτή της Εθνικής Tράπεζας. Με πολύ περηφάνεια ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε τα πολύ καλά αποτελέσματα της τράπεζας για το 2023 και τον εξαιρετικό ισολογισμό που οδήγησε τον SSM να δώσει φως για το μέρισμα ύψους 332 εκατ. ευρώ αλλά και για πολλά άλλα.

Κορυφαίο όλων οι δράσεις για το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί κούφιο λόγο πια αλλά μεγάλη ουσία για τις τράπεζες και θα φανεί πολύ γρήγορα αυτό μιας και τα δάνεια θα αξιολογούνται και με βάση τους ρύπους τους.

Για τους ανθρώπους του πολιτισμού θα μείνω και στις αναμενόμενες ανακοινώσεις για το ΜΙΕΤ στο οποίο δεν αναφέρθηκε μόνον ο κ. Μυλωνάς αλλά και ο πρόεδρος Γκίκας Χαρδούβελης.

Δυνατές καταθέσεις - Δυνατότερες χορηγήσεις

Και ενισχυμένες καταθέσεις και ενισχυμένες χορηγήσεις σα να λέμε τον Ιούνιο! Σε ότι αφορά τις καταθέσεις υποθέτουμε πως η αγορά έλαβε την ένεση του επιδόματος αδείας.

Σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση υποθέτουμε βασίμως πως οι τράπεζες έπρεπε να δείξουν στο τέλος του εξαμήνου αυξημένη πιστωτική επέκταση επομένως πίεσαν να εκταμιευτούν δάνεια που ήταν έτοιμα με κάθε τρόπο. Στους επαγγελματίες βεβαίως το πρόσημο έμεινε αρνητικό.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Θετικός ο 3μηνος απολογισμός για τα χρηματοδοτικά εργαλεία με επίκεντρο την Αναπτυξιακή Τράπεζα που στηρίζουν μέσω των εγγυήσεων και των υπόλοιπων διευκολύνσεων την πιστωτική επέκταση. Αλλά και διευρύνουν την «πίττα» των δικαιούχων δανείων, μία παράμετρος πολύ κρίσιμη τους επόμενους μήνες που θα γίνουν πολύ πιο φιλόδοξοι και οι στόχοι για τα 12,8 δισ. συνολικά έως το 2026 δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μειωμένες προμήθειες

Οι τράπεζες ξεκίνησαν τις κινήσεις μείωσης των προμηθειών και άρχισαν τις διαφοροποιήσεις. Δεν ξέρω τι θα παρουσιάσει η κάθε μία. Μέχρι στιγμής έχουμε τα πακέτα της Eurobank και τη μείωση στο μισό των προμηθειών του IRIS για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Τρ. Πειραιώς. Διότι κατά τα λοιπά δεν υπάρχει προμήθεια στα συστήματα IRIS.

5ος πόλος...

Και για να πάμε στον 5ο πόλο ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός πως ακούστηκαν φωνές για διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, εν τούτοις ψήφος από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπήρχε.

Χάθηκε το νόημα

Θέλω να δώσω και την εύθυμη νότα της ημέρας που ήταν μια πλημμύρα φωτογραφική σε ότι αφορά τις εμφανίσεις στο Προεδρικό Μέγαρο για τον εορτασμό των 50 ετών της επαναθεμελίωσης της Δημοκρατίας της χώρας. Και παρατήρησα πως στα social media πραγματικά τα θέματα που επικράτησαν ήταν η ενδυματολογική κουλτούρα και η καλαισθησία ή μη αυτής. Κάπως έτσι χάθηκε το νόημα του εορτασμού.

Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;

Αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι που υπολογίζεται πως θα κοστίσει 11,8 δισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις για τα προσδοκόμενα έσοδα είναι αντικρουόμενες αναφορικά με το «αποτύπωμά» τους στο ΑΕΠ και στην αγορά με τους αισιόδοξους να μιλάνε για 30 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο «υπηρεσιακός» πλέον, αλλά και εξαιρετικά έμπειρος Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ φτιάχνει τον πολυετή προϋπολογισμό που πρέπει να συγκρατήσει τα ελλείμματα και να ηρεμήσει έτσι τις αγορές. Αναζητώντας τρόπο για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 112 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά έως 12 έτη με βάση τις συστάσεις που του έδωσαν οι «σοφοί» από το Συμβούλιο Οικονομικών Αναλυτών της χώρας. Πρόκειται για δύο εντελώς αντίθετες εικόνες. Θυμίζουν μήπως Αθήνα και το τι ακολούθησε λίγα χρόνια μετά την μεγάλη λάμψη του 2004; Μακάρι όχι. Κάνει καλό ίσως που τώρα, λόγω των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που (συγκυριακά) έως τον Οκτώβριο πρέπει να οδηγήσουν σε επίσημο πολυετές σχέδιο, όλα τα κράτη κάνουν αναλυτικό «λογαριασμό» και σχεδιασμό.

Έρχονται βραβεία για τους Δήμους με τις καλύτερες επιδόσεις

Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το χαρτογραφήσεις. Αυτό φέρεται να σκέφτεται το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη βοήθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσει σε λειτουργία ένα μεγάλο έργο για την εξωστρέφεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για την ακρίβεια τον Οκτώβριο αναμένεται να βγει live ένα portal με ανοιχτά δεδομένα που θα αφορούν στην απόδοση των δήμων σε διάφορους τομείς.

Μπαίνοντας σε αυτό οι πολίτες θα μπορούν να δουν για παράδειγμα πόσα απορρίμματα ανακυκλώνει ο κάθε δήμος, πόσες παιδικές χαρές έχει, πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις έχει, πόσα αδέσποτα έχει στειρώσει, πόσες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει σε αυτόν το τελευταίο διάστημα, πόσα χρέη έχει, πόσος είναι ο προϋπολογισμός του και πολλά πολλά ακόμα. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης αλλά και το κράτος. Για ακόμα καλύτερες δημοτικές επιδόσεις μάλιστα, ο σχεδιασμός προβλέπει και την βράβευση των δήμων εκείνων που τα πηγαίνουν καλύτερα. Βράβευση που θα περιλαμβάνει τόσο ηθική όσο και χρηματική ανταμοιβή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ολοκληρώθηκε η άσκηση ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ-25»

23:37

Ινδί: Το Νέο Δελχί δεν σχεδιάζει ν’ ανταποδώσει την επιβολή δασμών κατά της Ουάσινγκτον

23:06

ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση και ανάδειξη της Αγοράς, στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου

22:46

Λασίθι: Σύλληψη 29χρονης για κλοπές - Είχε αφαιρέσει 10.000 ευρώ και τραπεζικές κάρτες

22:18

Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι δύο συλληφθέντες μετά από το χθεσινό τροχαίο στη Χαλκιδική

21:49

Πάνω από 8.000 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα τον Μάρτιο στην Κεντρική Μακεδονία

21:18

Ρέθυμνο: Σύλληψη τριών ατόμων για πρόκληση σωματικών βλαβών και ναρκωτικά

21:00

Δασμοί Τραμπ: Άβυσσος στις αγορές, φόβοι για ύφεση και διάβρωση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης

20:55

ΗΠΑ: Η υπ. Δικαιοσύνης υποβαθμίζει την πιθανότητα μιας τρίτης προεδρικής θητείας Τραμπ

20:51

Ζελένσκι: Αποδοκιμάζει την απουσία αμερικανικής «απάντησης» στην «άρνηση» Πούτιν για πλήρη κατάπαυση του πυρός

20:45

ΗΠΑ: Δασμοί στα νησιά που ζουν μόνο πιγκουίνοι για να μην χρησιμοποιηθούν ως «παραθυράκι»

20:36

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

20:16

Λευκός Οίκος: Μετανάστες... goodbye

20:00

BEYOND 2025 AI Forum: Από τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας έως την Πράσινη Τεχνολογία

19:48

Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το έκτακτο συνέδριο του CHP – Πρόεδρος επανεξελέγη ο Οζγκιούρ Οζέλ

19:41

ΔΣΑ: Καθολική αποχή των δικηγόρων τη Δευτέρα

19:10

Ελεύθερος αφέθηκε ο 62χρονος ψαράς ο οποίος οδηγούσε το φορτηγάκι στο τροχαίο στη Χαλκιδική

18:58

Reuters: Τα αμερικανικά προϊόντα που θα επιβληθούν οι ανταποδοτικοί δασμοί της ΕΕ - Από κρέας μέχρι τσίχλες

18:09

Μπέσεντ: Δεν βλέπω κανένα λόγο να πρέπει να οδηγηθούμε σε μια ύφεση

17:44

Ντερ Λάιεν: Η ΕΕ προετοιμάζεται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με αναλογικά αντίμετρα κατά των δασμών

17:28

Νετανιάχου: Ελπίζει ότι ο Τραμπ θα μειώσει τους δασμούς στα προϊόντα του Ισραήλ

17:21

Ιταλία: Η Μελόνι υπόσχεται στήριξη στις επιχειρήσεις που θα πληγούν από τους δασμούς Τραμπ

17:11

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε να απαντήσει στους συνταξιούχος πώς θα κάνουν Πάσχα

17:00

Ρεύμα: Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. τα τιμολόγια τον Μάρτιο – Άνοδος 2% στο αέριο

16:47

Ρωσία: Οι επαφές με τις ΗΠΑ είναι ενδεχόμενο να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα

16:34

Σκέρτσος: Η αντιπολίτευση δεν έμαθε τίποτε από τα λάθη της

16:19

Μασκ: Επίθεση στον «ιθύνοντα νου» των δασμών Τραμπ Πίτερ Ναβάρο

15:39

Πάπας Φραγκίσκος: Χαιρέτησε τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

15:27

Ο «τυφώνας» των δασμών Τραμπ σαρώνει τα χρηματιστήρια στον Κόλπο και συμπαρασύρει το πετρέλαιο

15:04

«Τρικυμία» στην ναυτιλία από τους δασμούς Τράμπ