BACKSTORY

Μαζικό το χθεσινό sell off - «Ώρα μηδέν» για τη ΛΑΡΚΟ - Οι ανάγκες του Ηρακλή

06-08-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζικό το χθεσινό sell off - «Ώρα μηδέν» για τη ΛΑΡΚΟ - Οι ανάγκες του Ηρακλή

Το sell off και στις τράπεζες

H χθεσινή ημέρα υπήρξε καταστροφική χρηματιστηριακά ιδιαίτερα για τις τράπεζες. Κι όμως.... κάποιοι αγόρασαν. Θα δούμε αν αυτοί είχαν δίκιο οι όλοι όσοι ανησυχούν και δικαίως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η UBS πάντως θεωρεί αβάσιμες τις ανησυχίες για το sell off το οποίο έλαβε χώρα χθες. Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες συνεχίζουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών μιας και τα έσοδα από τόκους αν και έχουν πλαφονάρει εν τούτοις παραμένουν υψηλά στο πλαίσιο των υψηλών επιτοκίων.

Οι … αναδυόμενες συνέπειες

Και ο γιαλός είναι στραβός και στραβά αρμενίζουμε. Αυτό έδειξαν χθες οι αγορές με τη συμπεριφορά τους όπου ο φόβος ήταν διάχυτος. Το ζήτημα βέβαια για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πως ακόμα παραμένει μια αναδυόμενη αγορά και όταν αρχίζουν οι αναταράξεις οι συνέπειες είναι μεγαλύτερες από ό,τι στις ώριμες αγορές.

Ευκαιρία ή …;

Οι πωλήσεις χθες ήταν σαν να μην υπάρχει αύριο και αυτό δείχνει και το μέγεθος του φόβου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των χρηματιστηριακών αγορών. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πτώση μπορεί να αποτελεί και μεγάλη ευκαιρία αν και εφ' όσον οι φόβοι για εκτεταμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή αποδειχτούν υπερβολικοί.

Ξεπούλημα και για το Bitcoin

Ξεπούλημα πάντως σημειώθηκε και όσον αφορά το Bitcoin.

Υποχώρησε κάτω από τα 50.000 δολάρια για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο. Ο προβληματισμός στην προκειμένη περίπτωση ακούει στο ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Όταν λέμε πουλάμε... εννοούμε πουλάμε

Μαζική είναι πώληση των χρυσών λιρών.

Η υψηλή τιμή σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες των κατεχόντων οδηγεί στην απόφαση για πώληση του νομίσματος. Τα νοικοκυριά αποφάσισαν να πουλήσουν τις χρυσές λίρες που κατείχαν, εκμεταλλευόμενα τις αυξημένες τιμές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τις λίρες σε τιμές που έχουν φτάσει τα 600 ευρώ.

Οι ανάγκες του Ηρακλή

Υπέβαλαν ξανά αίτημα για το Solar οι τράπεζες προκειμένου να ενταχθεί στον Ηρακλή. Ωστόσο να δούμε χωρίς επέκταση ο Ηρακλής ΙΙΙ τι θα μπορέσει να χωρέσει. Είναι βέβαιο πως προηγούνται αυτήν την φορά οι μη συστημικές τράπεζες.

Προσφορές

Με προσφορές πρόκειται να συνοδεύσει τα νέα της πακέτα η Cosmote TV, μετά από τη συνεργασία με τη Nova για το αθλητικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cosmote TV θα δίνει δωρεάν τα κανάλια Novasport τους δύο πρώτους μήνες της κάθε νέας συνδρομής. Περισσότερες λεπτομέρειες με την παρουσίαση των νέων πακέτων λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να γίνει και ειδική αναφορά στο conference call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΤΕ. Να πούμε εδώ πως αυτό είναι το πρώτο conference call του νέου CEO, Κώστα Νεμπή.

«Σύμμαχοι» της διασύνδεσης με Ελλάδα οι κυπριακές επιχειρήσεις

Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα, μέσω του Great Sea Interconnector, θα αποκλιμακώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, το οποίο ήταν και παραμένει ένα από τα ψηλότερα της Ε.Ε. και μαστίζει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Αυτό επισημαίνει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε υπόμνημα που απέστειλε την προηγούμενη Παρασκευή (2/8) στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με το οποίο τάσσεται αναφανδόν υπέρ της υλοποίησης της διασύνδεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΕΒ εκπροσωπεί μια μεγάλη ομάδα σχετικών με την ενέργεια Επιχειρηματικών και Επαγγελματικών Συνδέσμων, τόσο παραγωγών όσο και καταναλωτών ενέργειας. Όπως αναφέρει στο υπόμνημά της, η πρόκληση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, αφού οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και μακροπρόθεσμα σε εξισορρόπηση του κόστους στην Κύπρο με το αντίστοιχο κόστος της υπόλοιπης Ευρώπης.

Παράλληλα, τονίζει ότι το Great Sea Interconnector θα ενδυναμώσει τη θέση της Κύπρου ως αναπόσπαστου μέρους της ευρωπαϊκής επικράτειας. Επίσης, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως το έργο δημιουργεί τις προοπτικές ώστε η Κύπρος να καταστεί ενεργειακός κόμβος, χάρις στη γεωγραφική θέση της, έτοιμη για την περαιτέρω διασύνδεση με Ισραήλ και Αίγυπτο και όχι μόνο.

«Ώρα μηδέν» για τη ΛΑΡΚΟ

Λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες για εξυγίανση και επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος της κοινοπραξίας των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings, την οποία ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, ακόμη κι αν όντως υπάρξουν νέοι διαγωνισμοί -όπως άφησε να εννοηθεί στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΘΟ- αυτοί θα διεξαχθούν με ακόμη χειρότερους όρους για την προσέλκυση επενδυτή.

Ο λόγος είναι πως η βιομηχανία θα «μετρά» ακόμη περισσότερα χρόνια διακοπής λειτουργίας, και επομένως θα βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση, την ώρα που το διεθνές περιβάλλον στον κλάδο γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό. Κάτι που σημαίνει πως θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι επενδύσεις -από τις αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ήδη απαιτούνταν- για να «στηθεί στα πόδια της» ξανά η επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings είχε επικρατήσει στους δύο διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης της άλλοτε κραταιάς νικελοβιομηχανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ, οι λόγοι απόσυρσης του ενδιαφέροντός της ήταν οι δυσμενείς μεταβολές που μεσολάβησαν στην παγκόσμια αγορά της ενέργειας, των μετάλλων και ιδίως των προϊόντων νικελίου, καθώς και οι αλλεπάλληλες και συνεχιζόμενες εμπλοκές στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:01

Delfi Partners & Co: Ισχυρή και ανθεκτική η αγορά οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα

08:48

Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας - «Μέσα» και η Αττική

08:33

Τρία νέα πλοία LNG για τη Capital Gas του Βαγγέλη Μαρινάκη

08:20

Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό μετά από φωτιά σε όχημα

08:10

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ώρα για μπάσκετ, πόλο, ιστιοπλοΐα και Τεντόγλου – Το πρόγραμμα των Ελλήνων

08:05

Αμπάς: Η δολοφονία Χανίγια είχε σκοπό να επεκταθεί ο πόλεμος

08:00

Το νέο, πολυτελές ρολόι του Ντέιβιντ Μπέκαμ κοστίζει μόλις 4.200 ευρώ

07:55

Στα 3,1 εκατ. ευρώ τα «πριμ των πρωταθλητών» για το 2021 – Πόσα παίρνουν οι Ολυμπιονίκες

07:50

Έκθεση «Ήλιος»: Στα 817 ευρώ η μέση σύνταξη τον Ιούνιο - Στα 200 ευρώ η μέση επικουρική

07:45

«Γκάζι» στις ΑΠΕ με την προώθηση στοχευμένων περιοχών

07:40

Jefferies: «Περιφερειακός παίκτης» η Eurobank - Αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,85 ευρώ

07:35

Rebound στα ασιατικά χρηματιστήρια με ράλι 8% για τον Nikkei 225

07:30

Εστίαση: Έξτρα χρόνος για τις «έξυπνες» ταμειακές – Άτυπη παράταση της προθεσμίας για 15.000 επιχειρήσεις

07:25

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός» στην αγορά

07:20

ΗΠΑ προς Ιράν: Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

07:15

Εξωδικαστικός: Σπάνε τα ρεκόρ μήνα με τον μήνα οι ρυθμίσεις – Στα 2,19 δισ. ευρώ το «κούρεμα» σε οφειλές 7,2 δισ.

07:10

Άλματα από Μητσοτάκη - Ποδόλουτρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Διακοπές στο ΠΑΣΟΚ

07:05

Μαζικό το χθεσινό sell off - «Ώρα μηδέν» για τη ΛΑΡΚΟ - Οι ανάγκες του Ηρακλή

23:55

ΗΠΑ: Ένοχη για μονοπωλιακές πρακτικές η Google - Τα 26 δισ. και ο ρόλος της Apple

23:50

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο ελληνικός απολογισμός της 10ης ημέρας

23:36

Τραμπ: Η Βενεζουέλα κυβερνάται από δικτάτορα - Οι εγκληματίες μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ

23:28

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου στον χάλκινο ολυμπιονίκη Εμμανουήλ Καραλή

23:14

Το παγκόσμιο sell-off έφτασε και στην Wall Street: 1.000 μονάδες έχασε ο Dow Jones, στο -3% οι S&P 500 και Nasdaq

22:59

Ήπιες απώλειες αλλά χαμηλά εξαμήνου για το πετρέλαιο

22:48

Πυρκαγιές: Καλύτερη η εικόνα στον Μανδρότοπο Δράμας - Σε εξέλιξη η φωτιά στις Πρέσπες

22:26

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Χάλκινος» στο άλμα επί κοντώ ο Εμμανουήλ Καραλής

22:22

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από την τροπική καταιγίδα Ντέμπι στη Φλόριντα

22:10

Ιράκ: Δύο πύραυλοι έπεσαν σε αεροπορική βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες

21:57

Απώλειες 1% για τον χρυσό εν μέσω του sell off, στο -4% το ασήμι

21:53

Magnificent Seven: Καθ' οδόν για απώλειες 650 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης