Χρησμοί και όχι από τους Δελφούς
Δεν ξέρω αν στις 14/3 ο χρησμός της Moody's θα είναι θετικός για την ελληνική οικονομία και αν ο Οίκος θα της αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα. Ο προχρησμός πάντως κάτι καμπανάκια τα κρούει. Όπως δηλαδή τη μεγάλη γεωπολιτική αβεβαιότητα σε μια χώρα που το ΑΕΠ κατά βάση στηρίζεται στον τουρισμό. Κι ας είναι η ανάπτυξη ψηλά. Ψηλά παραμένει και ο πληθωρισμός... Αυτά και βλέπουμε...
Σπίτι μου σπιτάκι μου
Το Σπίτι μου 2 απασχόλησε περισσότερο από όλα χθες τα τραπεζικά δρώμενα, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα αντιλαμβάνονται πως αυτή είναι μια σπουδαία ευκαιρία προκειμένου οι τράπεζες να καταφέρουν μια πιστωτική επέκταση στη λιανική την οποία την έχουν απόλυτη ανάγκη. Άλλωστε είναι σίγουρο πως οι αιτήσεις θα είναι πάρα πολλές και τα πιστωτικά ιδρύματα θα καταγράψουν εδώ και τώρα την ευελιξία τους.
Οι προμήθειες και οι τράπεζες
Λίγο θα επηρεάσουν οι προμήθειες τα αποτελέσματα των τραπεζών για το 2025 πολλώ δε μάλλον που ακόμη δεν έχουν μειωθεί. Η μείωση αναμένεται να λάβει χώρα αν όχι αυτήν την εβδομάδα οπωσδήποτε την επόμενη.
Άνοιξε η όρεξη
Με το κύμα Orcel (UniCredit) να σαρώνει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, θέλοντας και μη έχει ανοίξει η όρεξη και προς τις ελληνικές τράπεζες σε επίπεδο M&A. Κάτι η ολοκλήρωση της εξυγίανσης αυτών, κάτι η επιστροφή σε βιώσιμα επίπεδα κερδοφορίας και στις χρηματικές διανομές, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σταθερά στο ραντάρ funds, θεσμικών ή και άλλων τραπεζών... και δε μιλάμε αποκλειστικά για τις συστημικές αλλά και για τράπεζες που πέρυσι χρύσωσαν τους επενδυτές με τις αποδόσεις που προσέφεραν...
Υπέγραψε καμία απόφαση;
Εν τω μεταξύ οι ασφαλιστικές, προκειμένου να προλάβουν τη γιγάντωση του προβλήματος ανακοίνωσαν η μία μετά την άλλη τις αυξήσεις τους, τάση η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Όπως είπαμε όμως και χθες, αυτά που ανακοινώνουν μπάζουν και κάποιες επιμένουν να αναφέρονται στο δείκτη ΙΟΒΕ. Επειδή θα φτάσουν τα ειδοποιητήρια για τις αυξήσεις αν δεν κάνουμε λάθος η αύξηση πρέπει να επικυρωθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης. Έτσι λέει ο νόμος που ισχύει. Και ρωτώ εγώ ο αφελής. Υπέγραψε καμία απόφαση που πήρε ΦΕΚ ο Τάκης Θεοδωρικάκος ή κάνουν αυθαίρετα αυξήσεις οι ασφαλιστικές. Έχω την αίσθηση πως έχουμε ξεφύγει και ο νόμος, αυτός ο κακός νόμος, δεν εφαρμόζεται καν.
Ακυρώθηκε καλώς
Και επισήμως η μεγάλη επένδυση της Sunlight στο Gigafactory για την παραγωγή μπαταριών ακυρώθηκε. Θα πούμε και είναι η σπάνια φορά που το κάνουμε ότι καλώς ακυρώθηκε. Γιατί κάποιοι μπορεί να μιλούν για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν αλλά κανένας δεν σκέφτηκε τις θέσεις εργασίας που θα χάνονταν αν η επένδυση δεν περπατούσε. Και οι πιθανότητες ήταν πολύ μεγάλες να μην περπατήσει και να χάσουν και τις δουλειές τους τα 2.000 άτομα που απασχολεί ο όμιλος σήμερα. Δυστυχώς η ΕΕ τα έχει κάνει θάλασσα και οι Κινέζοι κάνουν πάρτι με τις μπαταρίες στην Ευρώπη, μη επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν επενδύσεις. Αυτό το μέτρησαν στον όμιλο Olympia και αποφάσισαν να πάρουν ρίσκο για μια υπόθεση που δεν μπορούσε λόγω της αφασίας της Ευρώπης να κερδηθεί.
Κόλλησαν οι Ελβετοί
Και σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η μετοχή του ΟΛΘ είναι πάνω από τη τιμή της δημόσιας πρότασης των Ελβετών. Τι σημαίνει αυτό. Ότι το σύστημα κόλλησε και οι Ελβετοί έχουν πει ότι δεν θα αυξήσουν την τιμή. Έχω την αίσθηση ότι αν θέλουν να μαζέψουν το ποσοστό δεν έχουν άλλη επιλογή.
Πάντως, χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν πώς η τιμή των 27 ευρώ που προσφέρουν οι Ολλανδοί είναι πολύ χαμηλή για την σημερινή αξία του ΟΛΘ. Για παράδειγμα το 2021 η δημόσια πρόταση της Belterra ήταν στα 26,5 ευρώ. Και τώρα για τον ΟΛΘ στα 27; Χαμηλή τιμή δεδομένου ότι έχει μεσολαβήσει πληθωρισμός και τα κέρδη των τελευταίων ετών. Αν ήθελαν οι Ολλανδοί να είναι πράγματι επιθετικοί θα έπρεπε μάλλον να προσφέρουν περισσότερα…το ταμπλό άλλωστε λέει την αλήθεια με την τιμή να ξεπερνάει χθες το 27αρι.
Διαγωνισμοί ύψους 5,44 δισ. ευρώ το 2024
Πάνω από 2.800 διαγωνισμοί, για την ακρίβεια 2.861, συνολικού ύψους 5,445 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκαν το 2024 μόνο μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. - Δημόσια Έργα). Σε αυτούς, μπορούν να προστεθούν και 2.378 διαγωνισμοί που δημοσιεύθηκαν πέρυσι για μελέτες – τεχνικές υπηρεσίες (ύψους 1,61 δισ.). Συνολικά, υπεβλήθησαν το 2024 πάνω από 131 χιλ. προσφορές. Το γ’ τρίμηνο ήταν αυτό στο οποίο οι (754) διαγωνισμοί για έργα είχαν το υψηλότερο συνολικό προϋπολογισμό, με 2,6 δισ. ευρώ περίπου (πάνω από 3 χιλ. προσφορές). Για την ιστορία, από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. έως τις 31-12-2024 έχουν δημοσιευθεί στην πλατφόρμα 23.218 διαγωνισμοί (για έργα), συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ.
Τα ελλείμματα φορέων στις Μεταφορές
Βγαίνουν σταδιακά οι εγκρίσεις προϋπολογισμών εποπτευόμενων του υπ. Υποδομών και Μεταφορών φορέων, για το 2025. Κατά βάση, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν… αρνητικό ισοζύγιο, με τις κρατικές επιδοτήσεις να παίζουν βασικό ρόλο. Για τον «πολύπαθο» και προς μεταρρύθμιση ΟΣΕ ο προϋπολογισμός φτάνει στα 563,8 εκατ. και υπολογίζεται έλλειμα 15 εκατ. ευρώ (τα έξοδα στα 578,8 εκατ. ευρώ, οι επιχορηγήσεις στο μισό δις ευρώ και άνω). Για την Ελληνικό Μετρό προβλέπονται έσοδα 371,08 εκατ. ευρώ, έξοδα 401,69 εκατ., άρα αρνητικό ισοζύγιο (-30,61 εκατ. ευρώ). Οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι 340 εκατ. ευρώ. Για την δε ΕΡΓΟΣΕ, όμως, έχουμε θετική εικόνα, με έσοδα 147.856.154 ευρώ, έξοδα 146.169.231 ευρώ και πλεόνασμα 1.686.923 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.