INSIDE OUT

Εξελίξεις μέσω ΟΗΕ - Εμφάνιση  Δημητριάδη στο Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»

22-09-2022 | 07:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξελίξεις μέσω ΟΗΕ - Εμφάνιση Δημητριάδη στο Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»

Μυρίζει μπαρούτι στον πλανήτη. Ελπίζω να μείνουμε εκεί. Περίεργο. Την ώρα που εξελίσσεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ο Πούτιν καλεί σε γενική επιστράτευση, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποιεί ότι η κατάσταση στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια «επιδεινώνεται περαιτέρω». Ο Γκρόσι (σύμφωνα με το ΑΠΕ) συζήτησε το θέμα με τον Σεργκέι Λαβρόφ και μετά δήλωσε ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι να συμβεί κάτι το καταστροφικό». Η παρουσία Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη και η δυνατότητα συνομιλίας του με τον Γκρόσι, είναι ένας δίαυλος. Αόρατη διπλωματία μήπως αποφευχθεί το ατύχημα, ή μονομερής προσπάθεια της Ρωσίας να πιέσει ΗΠΑ και ΕΕ να αφήσουν ήσυχο τον Πούτιν;

Αμφισβήτηση

Η επιστράτευση που κήρυξε ο τελευταίος, μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης εξελίξεων. Όπως λένε οι διάδρομοι του ΟΗΕ, πρόκειται για την αρχή της μεγάλης του αμφισβήτησης. Το εξήγησε όμορφα ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: «Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των ανδρών των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, ανήκε στις εθνικές μειονότητες του Καυκάσου, της Μπουρατίας, της Τούβα, της Καλμικίας, της Γιακουτίας κ.λπ. Το μεσαίο και ανώτερο στελεχιακό δυναμικό, κατά την πλειονότητα τους ήταν Ρώσοι.

Σε περίπτωση που σήμερα ο Πούτιν κηρύξει έστω και μερική επιστράτευση, αυτό θα σημαίνει πως θα καλούνται στο στρατό και στρατεύσιμοι από τις μεγάλες πόλεις, ρωσικής καταγωγής και, λίγο ως πολύ - μέλη της ρωσικής μεσαίας τάξης. Έως τώρα, δημοσίως, στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, ο πληθυσμός συμπεριφέρεται: "δεν τρέχει τίποτα. Κάπου μακριά, γίνεται πόλεμος. Δεν μας αφορά". Άλλο τι λένε στις κουζίνες τους».

Συναντήσεις

Η έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών ξημερώματα, υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δείχνει ότι ο πορτοκαλί συναγερμός τείνει να γίνει κόκκινος. Ο κ. Μπορέλ έκανε σαφές πως δεν θα συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ.

Το ίδιο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Τελικά βλέπω τον Ερντογάν να μένει μόνος σε μια γωνία απομονωμένος. Ούτε ο καλός του γείτονας, ο Κυριάκος, δεν τον χαιρέτησε.

Το σοκ του κινήματος

Πολύ πολύ μακριά απ’ όλ’ αυτά, βρίσκεται η σκληρή καθημερινότητα ιδιαίτερα στην Αθήνα. Η απόφαση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να κατεβάσουν ρολά χθες προκάλεσε μεγάλη κούραση και ταλαιπωρία σε χιλιάδες εργαζόμενους. Το ίδιο το εργατικό κίνημα έπαθε μεγαλύτερο σοκ όταν έμαθε πως μεταξύ των εκπροσώπων ΣΤΑΣΥ στα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν εναντίον της απεργιακής κινητοποίησης, ήταν και ένας από τους δικηγόρους του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ενεχείρισαν

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ιδέα, ούτε για τον δικηγόρο, ούτε για την σχέση του με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όμως ένα αθώο και απολύτως καλοπροαίρετο γατάκι

μου θύμισε ότι σε ανακοίνωση του κόμματος καλοκαίρι αναφέρθηκαν τα εξής: «το μεσημέρι οι δικηγόροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Μανώλης Βελεγράκης, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενεχείρισαν τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων». Όπως ενεχείρισε και σωστά την μηνυτήρια αναφορά, έτσι «ενεχείρισε» και τα ασφαλιστικά το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ. Όλα σωστά τα βρίσκω.

Εθελοντής εκπρόσωπος

Ο κ. Καλαντζόπουλος από τις εσωκομματικές του ’17 ακόμα , δεν έχει κρύψει ποτέ τρις στενές του σχέσεις με τον Πρόεδρο. Τότε εργάστηκε εθελοντικά ως εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη στην διαδικασία και δήλωνε ότι «ο Νίκος είναι η μόνη λύση και για τον χώρο και για τη χώρα». Στην πορεία θα αναγκαστεί να μάθει κι αυτός μάλλον ότι η ανάμιξη με την πολιτική είναι πολύ σκληρό πράγμα και είναι δύσκολο να παντρέψει μια πετυχημένη επαγγελματικά καριέρα με τις απαιτήσεις της. Χρειάζεται προσοχή σε κάθε βήμα. Για να ειπωθούν όλα όμως, να σημειωθεί πως το ΠΑΟΚ-ΚΙΝΑΛ κράτησε χαμηλούς τόνους για την κινητοποίηση των εργαζομένων που ταλαιπώρησαν το σύμπαν. Οπότε η έκπληξη μάλλον αφορούσε μόνο τους συνδικαλιστές.

Εμφάνιση

Στην εκδήλωση για το Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»

έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του ο ισχυρός άνδρας του Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο ψηλός

έκλεψε την παράσταση στο περιστύλιο του Ζαππείου. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρευρέθηκε ο πρώην ΠΘ Κώστας Καραμανλής. Γενικά το κλίμα ήταν οικουμενικό με Αλέκο Φλαμπουράρη εκ μέρους Αλέξη, Ανδρέα Σπυρόπουλου εκ μέρους Ανδρουλάκη, Άδωνι Γεωργιάδη εκ μέρους Κυριάκου, Πικραμμένος, Πλεύρης, Γκάγκα, Πατούλης, Οικονόμου, Παγώνη, και ο (και) τηλεοπτικός σταρ Νότης Μηταράκης. Να σημειωθεί ότι ο Αδωνις χαιρέτησε θερμά και τον Γρηγόρη και τον διάδοχό του Γιάννη Μπρατάκο. Ιδιαίτερα συγκινητική η ομιλία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για την αποστολή και τον ρόλο του κοινωφελούς ιδρύματος στην μνήμη του αείμνηστου Παύλου της ΒΙΑΝΕΞ και της οικογένειας του μπασκετικού Παναθηναϊκού.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:22

Πόθεν έσχες: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου

20:20

ΗΠΑ: Πολιτικές προεκτάσεις στα ερωτήματα του FBI για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

20:09

Ασθενής σεισμική δόνηση 4.6 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

19:53

Η Φινλανδία υποψιάζεται ότι ρωσικό πλοίο παραβίασε τον θαλάσσιό της χώρο

19:43

Εβροφάρμα: Καταβάλλει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή

19:33

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 2 Αυγούστου

19:25

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς το παγκόσμιο selloff εξασθενεί

19:10

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Έως τις 26/9 οι δηλώσεις φόρου πλοίων β' κατηγορίας

19:00

Ακαθάριστα οικόπεδα: Έκκληση από τους δήμους στο «και πέντε» - «Βροχή» οι καταγγελίες

18:47

Attica Βank - Παγκρήτια: Έγκριση σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης από τα ΔΣ

18:43

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Κρήτη το Σάββατο - Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

18:33

Καναδάς: Ο καιρός φρενάρει τη γιγαντιαία δασική πυρκαγιά

18:23

Ο πρίγκιπας Χάρι θα λάβει ένα ιλιγγιώδες ποσό μόλις κλείσει τα 40

18:18

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 3 Σεπτεμβρίου ξεκινά η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου

18:09

Εθνική Τράπεζα: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ

17:57

CrowdStrike: «Το 97% των συστημάτων έχει και πάλι συνδεθεί»

17:46

Αυτοψία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε σταθμούς του ΟΣΕ

17:44

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: «Ο Χίτλερ της εποχής μας» - Επίθεση και κατά του αμερικανικού Κογκρέσου

17:19

Άνοδος με το μέτρο στο Χρηματιστήριο - Τέταρτη ημέρα απωλειών για τράπεζες

17:16

Μπρατάκος: Η επιχειρηματικότητα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας θα ενισχυθεί περαιτέρω

17:12

Δίκη για το Μάτι: Ευθύνες στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία, επιρρίπτουν οι μάρτυρες

17:06

Συνολικά 33 βραβεία στα φετινά Effie και DΙΜΕ Awards και Digital Brand of the Year η COSMOTE

17:04

Wall Street: Rebound μετά από τριήμερο αρνητικό σερί - Κέρδη σχεδόν 2% για τον Dow

16:54

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές γίνονται αγοροπωλησίες στην Αττική – Οι ακριβότερες και φθηνότερες κατοικίες

16:25

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Καλύβια Θορικού

16:18

Έκτακτες επιθεωρήσεις σε πλοία από το Λιμενικό Σώμα

16:15

Φωτιά τώρα στην Πρέβεζα - Μήνυμα από το 112

15:54

Χατζηδάκης: Βαθιά αντιλαϊκή πολιτική η προσήλωση στο «άγιο» Δημόσιο

15:52

ΗΠΑ: Ελαφριά επιβράδυνση του πληθωρισμού - Στο 2,5% ο PCE τον Ιούνιο

15:51

Δήμαρχος Παρισιού για Ολυμπιακούς Αγώνες: Το σαμποτάζ δεν θα επηρεάσει την τελετή έναρξης