Με τον αέρα της κοινοβουλευτικής μονομαχίας με τον Κυριάκο για την αισχροκέρδεια κατεβαίνει στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης. Η συνεδρίαση βρίσκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατάσταση που θα βρεθούν οι ωκεανοί σε μερικά χρόνια, εάν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη: θα λιμνάσουν. Η σταδιακή εξασθένηση των ζωογόνων θαλάσσιων ρευμάτων μετατρέπει σιγά σιγά τους ωκεανούς σε λίμνες και εξαφανίζει την ζωή εντός τους. Σε μια παρόμοια κατάσταση κινδυνεύει να βρεθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, νομίζοντας ότι η θερμοκρασία που κόλλησε στο 20-24% είναι για καλό.
Ακινησία
Την ακινησία, τρία χρόνια μετά την ήττα σε εθνικές και ευρωεκλογές, πιστοποιούν με κάποιο τρόπο οι επιλογές της ηγεσίας του κόμματος για τους τομεάρχες, τις οποίες θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία προς την Κεντρική Επιτροπή.
Η συνεδρίαση είναι διήμερη και εύκολη για τον Πρόεδρο που απολαμβάνει το κομματικό σκάκι ως προς τους τομεάρχες.
Dream team απ’ τα παλιά
Επί της ουσίας, πρόκειται για μια καλή αναπαλαίωση, με δειλές απόπειρες ανανέωσης. Από την άλλη, ίσως να μην χρειαζόταν, γιατί την πραγματική προγραμματική δουλειά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν την κάνουν ούτε οι τομεάρχες, ούτε οι σκιώδεις υπουργοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Την κάνει το think tank του Αλέξη. Οι τομεάρχες είναι μια άσκηση εσωκομματικής ισορροπίας με μια διακριτική προσπάθεια ανάδειξης νέων προσώπων.
Εξωτερικά και Άμυνα
Το τμήμα Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής Σπύρος Δανέλλης με αναπληρώτρια την Όλγα Αδανίτη, ενώ την εξωτερική πολιτική ο Γιάννης Βουλγαράκης (της ΡΕΝΕ) με αναπληρώτρια την Αγγελική Βισβίκη. Ευτυχώς που βάζει και την Αγγελική, η οποία έτρεχε το τμήμα με τον Πάνο Τριγάζη. Λογικά θα έχει αρχίσει και την εκμάθηση κρητικών ώστε να καταλαβαίνει το λέει ο πολύγλωσσος, κρητικής καταγωγής, υπεύθυνος στα Εξωτερικά. Την τιμά την ντοπιολαλιά του ο Βουλγαράκης λέμε. Εκτός από κρητικά κι ελληνικά, πιθανολογώ θα μιλάει και αγγλικά.
Η Οικονομία στους 53
Το δεύτερο αγαπημένο του ανασχηματισμού των τομεαρχών, είναι το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής όπου τελικά, αφήνει επικεφαλής την (παντελώς άγνωστη) Αναστασία Σαπουνά. Όμως της βάζει αναπληρωτή έναν αστέρα του εσωκομματικού, και έμπειρο στα ιδεολογικά, τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο. Εκτός από συνταξιούχος της Εθνικής Τραπέζης, είναι ηγετικό στέλεχος των «53». Προσδοκώ για αρμονική συνύπαρξη με την τσαρίνα Έφη Αχτσιόγλου, η οποία το μακρινό παρελθόν πέρασε επίσης από τους 53. Τώρα έχω χάσει τι είναι, πέρα από άσπονδη φίλη της Ρένας Δούρου, με την οποία παλεύει στα βουλευτικά αλώνια της Δυτικής Αθήνας
Δύναμη ο πεθερός
Νέο σχετικά πρόσωπο στους τομεάρχες είναι ο Γιώργος Μπαλάφας, που αναλαμβάνει το τμήμα Άμυνας. Προσοχή, όχι ο Γιάννης, ο Γιώργος. Οι διάδρομοι της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι ο Γιώργος θα τα πάει καλά , αφού ο πεθερός του υπήρξε πρώην Αρχηγός ΓΕΝ και μάλιστα είναι ένας από τους ελάχιστους ο οποίος συνομιλεί για τα θέματα Εξοπλισμών και Άμυνας ο Αλέξης (ο άλλος είναι ο ναύαρχος Αποστολάκης). Για να μην μπερδευτείτε: με τον πεθερό συνομιλεί ο Πρόεδρος.
Παν Παν
Τον κάποτε φανατικό ΠΑΣΟΚο Παναγιώτη Παναγιώτου (Παν Παν) εμπιστεύεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τον πάντα ευαίσθητο τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με αναπληρώτρια την Όλγα Στέφου.
Πρόκειται για νέο πρόσωπο στο ευρύ κοινό, μετά την Μάγκυ φυσικά. Η κ. Στέφου συστήνεται ως εξής:
«Γεννήθηκε το 1990 στα Γιάννενα και ζει στα Εξάρχεια. Το 2006 οργανώθηκε στη Νεολαία του Συνασπισμού και γνώρισε την Αριστερά μέσα από τα κινήματα της γενιάς της. Το 2020 πέρασε, ως μέλος, στο κόμμα και εξελέγη στη νομαρχιακή επιτροπή της Α' Αθήνας. Είναι μέλος του Συντονιστικού και υπεύθυνη της θεματικής ομάδας Δικαιωμάτων. Είναι δημοσιογράφος και αρθρογραφεί στην Αυγή και στην Εποχή. Πιστεύει ότι η δική μας Αριστερά είναι ο μοναδικός δρόμος ώστε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, ισότητα και δημοκρατία για όλες και όλους μας».
Στα ψιλά
Στο τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής, αναλαμβάνει η Φωτεινή Κούβελα (καμία σχέση με την κόρη του Φώτη, Μαρία Κουβέλη η οποία μπορεί να κατέβει και στην Α’ Αθήνα), ενώ μεγάλη απορία η τοποθέτηση της Ερμίνας Κυπριανίδου με αναπληρωτή τον Χρήστο Σταϊκο στο τμήμα Περιβάλλοντος. Η Ερμίνα ασχολήθηκε αρκετά με θέματα φύλου, ενώ ο Στάϊκος είναι πιο μούλτι κούλτι, λίγο απ’ όλα στέλεχος. Τουλάχιστον έχουν σπουδάσει και οι δύο χημεία.
Πρόβλημα στα αυτοδιοικητικά
Αν το κεφάλαιο «τομεάρχες» είναι ευκολάκι, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για το κεφάλαιο εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το θέμα τσουρουφλίζει καθώς υπάρχει ένδεια στελεχών ικανών να ριχτούν στην μάχη. Πάντα υπήρχε δυσκολία, αλλά τώρα ψάχνουν και δεν βρίσκουν. Μια σκέψη ας πούμε για την Περιφέρεια Αττικής να κατέβει ο Πέτρος, πέρασε με ταχύτητα απ’ το μυαλό πολλών αλλά όχι του ίδιου. Ο Κόκκαλης ούτε που το σκέφτεται λέμε. Για πολλούς λόγους.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.