Ωραία ήταν στα Ιωάννινα. Παρακολούθησα τον Κυριάκο στο Καλπάκι να τιμά το ΌΧΙ και την αξία της αγάπης για εθνική ανεξαρτησία, ως προϋπόθεση κοινής ευημερίας. Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία Πάρκου της Ιστορίας με κενοτάφιο και αναγραφή ένα προς ένα τα 14.000 ονόματα των στρατιωτών που έπεσαν στον πόλεμο του ‘40-‘41. Τον Αλέξη προσπάθησα, αλλά δεν τα κατάφερα να τον εντοπίσω στην Βουδαπέστη, όπου εξέδραμε το τετραήμερο. Ελπίζω να μην ταλαιπωρηθεί στην επιστροφή. Πάντως δεν τον βλέπω να συμπίπτει με τον Πρωθυπουργό που αναχωρεί σήμερα για Βαλτική (Λιθουανία και Εσθονία).
Νύχτες
Εγώ πάντως επέστρεψα νωρίς κι απόψε είμαι πανέτοιμη. Μιλάμε για τη μοναδική αγαπημένη γιορτή που συμβαίνει τη νύχτα: το Halloween! Καθετί που συμβαίνει νύχτα με συνεπαίρνει. Μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι καθαρά αγγλοσαξονικό έθιμο που γιορτάζεται την παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων (1η Νοεμβρίου). Κι όμως, υπάρχει ένα λεπτό νήμα που ενώνει αυτή την παράξενη γιορτή που έφεραν Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι στην Αμερική τον 19ο αιώνα, με την εποχή μου. Είναι ο συνδυασμός του τρομακτικού και της φάρσας - μια έμπνευση από τον κατεργάρη κι έκφυλο Διόνυσο.
Για τον στολισμό επιλέγω κάτι απλό. Πετάω μερικές έξτρα νυχτερίδες και μερικές σκαλισμένες κολοκύθες που μου έφεραν φίλοι από τη νέα γη. Η γη είναι γεμάτη υπέροχα φύλλα, δεν χρειάζονται πολλά πολλά για να τρομάξει κανείς. Η φρίκη της καθημερινότητας αρκεί.
Ο αέρας του Άκη
Χωρίς περιττές υποχρεώσεις, αφού δεν είναι βουλευτής, παρά ένας απλός επιτελικός υπουργός Επικρατείας στο Μαξίμου, ο Άκης Σκέρτσος απόλαυσε μια μοναδική εμπειρία το τετραήμερο. Ανέβηκε τα 1.901 μέτρα υψόμετρο του Κόζιακα και αντίκρυσε το θεσσαλικό κάμπο από τη μια πλευρά και την οροσειρά της Πίνδου από την άλλη. Οδηγός του ο Δήμαρχος Τρικάλων Παπαστεργίου.
Δεν σταμάτησε να βγάζει φωτογραφίες από το υπέροχο τοπίο. Προσοχή μόνο στις σκιές.
Έφαγε με δικούς του
Την επέτειο της 28ης διάλεξε και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για να επισκεφτεί την Αθήνα. Σε αντίθεση με την προκάτατοχό του, το βράδυ της άφιξής του, το κράτησε για χαμηλών τόνων δείπνο σε ψαροεστιατόριο στη μαρίνα του Φλοίσβου. Η Μέρκελ θυμίζω, έφαγε στο σπίτι του Κυριάκου και της Μαρέβας στο Λυκαβηττό. Την άλλη μέρα, όλα κανονικά, αλλά οι λεπτομέρειες έχουν ενδιαφέρον.
Πάει Κίνα
Δεν κρατιέται ο Ολαφ. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στο Βερολίνο, Φαίη Καραβίτη, ο Γερμανός καγκελάριος την Παρασκευή «συνοδευόμενος από ένα «στρατό» Γερμανών επιχειρηματιών, του μεγέθους της Volkswagen, της BMW, της BASF, της Merck της Deutsche Bank και της Bayer, θα γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τον Σι Τζινπίνγκ μετά την πανηγυρική ανανέωση της θητείας του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας». Όλοι τον βρίζουν, αλλά αυτός απτόητος. Η σπουδή του ταξιδιού εκλαμβάνεται ως ένδειξη υποταγής της Γερμανίας στην Κίνα του Σι, ενώ γερμανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι το ταξίδι εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών, και ότι μετά το πάθημα με την Ρωσία μπορεί να καταστεί επικίνδυνο γεωπολιτικά.
Πάει Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν
Την ίδια στιγμή η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ ταξιδεύει σε Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν για να συνδέσει τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που βρίσκονται μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, με την ΕΕ. Η πράσινη οικολόγος Μπέρμποκ έχει κινηματική ορμή και δεν μασάει. «Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας πάντα ήλπιζαν να αποτελέσουν μια γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας και της Ευρώπης. Τώρα βλέπουν τους εαυτούς τους ανάμεσα σε όλες τις καρέκλες, φοβούμενοι ότι θα γίνουν μια μάζα διάθεσης. Είναι σημαντικό για μένα, το μέλλον να μην τους επιφυλάσσει απλώς μια επιλογή μεταξύ ενός σφιχτού ζουρλομανδύα στην αυλή της Ρωσίας και της εξάρτησης από την Κίνα» δήλωσε (Handelsblatt) πριν αναχωρήσει για Αστάνα.
Διαβατήρια
Μένοντας στα ταξίδια και αναπόφευκτα στα διαβατήρια, παρατηρώ ότι από το 2004, οι Έλληνες πληρώνουν ένα από τα ακριβότερα πάσπορτ στον κόσμο, με ισχύ μόλις 5 χρόνια. Ασφαλώς λόγοι ασφαλείας και, εξαιτίας διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων ίσως συνέτρεχαν. Όμως οι αγώνες τελείωσαν, αλλά τα ακριβά διαβατήρια έμειναν. Το παρατήρησε ο επίμονος πολιτικός Στέφανος Μάνος ο οποίος αρθρογράφησε πολλές φορές για την αδικία, και την πρωτοβουλία να κάνει κάτι πήρε ο τότε, διευθυντής του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο Θεοδωρικάκος χωρίς πολλά πολλά υιοθέτησε την πρόταση και έτσι το ελληνικό διαβατήριο ευθυγραμμίστηκε με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Ταυτότητες
Όλοι παρατηρούν βέβαια την αρθρογραφία του Στέφανου Μάνου για τα διαβατήρια και κάνουν πως δεν βλέπουν τις παρατηρήσεις του και για τις ταυτότητες. Τι έγραφε λοιπόν ο σοφός Μάνος; «Ότι η Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) είναι τελείως ακατάλληλη να διεκπεραιώσει γρήγορα και με ασφάλεια το έργο αντικατάστασης των ταυτοτήτων. Ελπίζω, έγραψα, η νέα κυβέρνηση να μη διστάσει να την απαλλάξει από αυτό το καθήκον».
Η λογική
Ο παλιός διαγωνισμός ταυτοτήτων, εν τω μεταξύ είχε σχεδιαστεί σε μια λογική ΣΔΙΤ, δηλαδή ο ανάδοχος θα έπρεπε να δαπανήσει χρήματα στην αρχή και να βγάλει το κόστος επένδυσης στην πορεία, από τα έσοδα από τις νέες ταυτότητες και διαβατήρια. Στην πράξη, η αλλαγή από τα 5 στα 10 χρόνια στη διάρκεια των διαβατηρίων, σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όφειλε να ωθήσει σε νέο διαγωνισμό ταυτοτήτων και διαβατηρίων με άλλα χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά.
Έτσι, ο διαγωνισμός έπρεπε να ακυρωθεί, όπως και συνέβη μέσα στο καλοκαίρι. Τώρα αν κάποιοι βλέπουν άλλα κίνητρα στην ακύρωσή του και προσπαθούν να συνδέσουν με αυτά τις πρωτοβουλίες του ψηλού, νομίζω βλέπουν αυτό που θέλουν διακαώς να δουν, και όχι αυτό που ισχύει. Η ουσία είναι πως και διαβατήρια και ταυτότητες αλλάζουν εποχή.
Περιμένω με ανυπομονησία να δω τι θα κάνει ο αρμόδιος υπουργός με το άλλο θέμα που θίγει επιμόνως ο Μάνος: τις μπελαλιδικες ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να περνούν οι 80αρηδες οδηγοί κάθε δύο χρόνια για να διατηρούν δικαίωμα οδήγησης.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.