INSIDE OUT

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει Ημερίδες για να μιλήσει στο λαό - Τι λέει ο Καρανίκας για το Πρόγραμμα

04-11-2022 | 07:19
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει Ημερίδες για να μιλήσει στο λαό - Τι λέει ο Καρανίκας για το Πρόγραμμα

Την αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες ψάχνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, καθώς η εκτίμηση είναι πως εμπόδιο για την ανάπτυξη σχέσης αποτελούν τα «πετσωμένα» ΜΜΕ. Είναι τελικά και μακρύς ο χρόνος μέχρι τις εκλογές και πως να τον γεμίσεις. Η ιδέα είναι πρωτότυπη. Να γίνουν ανοιχτές Ημερίδες σε κάθε Νομαρχιακή Ενότητα με ομιλητές κεντρικά στελέχη.

Βλέπω από τώρα τα χασμουρητά. Αυτό που δεν βλέπω είναι τα 170.000 στελέχη της βάσης που ψήφισαν απευθείας Πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή την Άνοιξη. Τελευταία φορά που τα είδα ήταν καλοκαίρι, σε πλατείες, καφετέριες, θεατράκια και πολιτιστικούς χώρους, με μπυρίτσα ή καφέ στις to know us better χαλαρές συγκεντρώσεις.

Στο Ρέθυμνο

Η αρχή με τις Ημερίδες είναι σήμερα στο Ρέθυμνο με Κώστα Ζαχαριάδη, Ανδρέα Ξανθό και Θεανώ Φωτίου. Καλεσμένοι οι πάντες από τοπικούς φορείς, τους οποίους δεν φοβάμαι. Οι απλοί πολίτες είναι το στοίχημα. Η Κουμουνδούρου έχει κάνει σαφές ότι στόχος αυτών των ημερίδων είναι «να αναλύονται οι προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος και να εκκινεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα, στοχεύουν στην ανάγκη να καταδειχθεί η διασύνδεση των θέσεων των ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά τόπους η κάθε Νομαρχιακή Ενότητα».

Προγραμματικές, what;

Εδώ ομολογώ ότι μπερδεύτηκα. Προγραμματικές δεσμεύσεις, χωρίς Πρόγραμμα γίνεται; Εκτός εάν ο επικεφαλής κατάρτισης του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, το έχει ετοιμάσει και είναι μυστικό. Όμως ο Δημήτρης, που είναι επικεφαλής, λογικά δεν θα πρέπει να εργάζεται μαζί με μια Επιτροπή; Όχι πως όταν κάποτε βέβαια εκπόνησε πρόγραμμα ο Δραγασάκης, σείστηκε ο κόσμος, αλλά για την τήρηση των τύπων έστω. Το ερώτημα ποιος θα φτιάξει το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πλανάται πάνω από το κόμμα και βασανίζει πολλούς.

Jamais

Το βάσανο είναι μεγάλο, και οι διαρροές πολλές. Μια από αυτές (cnn.gr), θέλει την εκπόνηση του προγράμματος από τα μέλη του Think Tank (Λάλη, Χριστόπουλος, Παπαϊωάννου, Τσιριγώτη, Φαραντούρης, Κίντζιος, Μυλόπουλος, Αλμπάνης, Πλουμπίδης, Γεροτζιάφας, Σταμπουλής, Αυγουλέας και άλλοι). Το βρίσκω λογικό. Άλλωστε στο job description του think tank είναι «οι σύμβουλοι που το απαρτίζουν, να συμβάλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να συνεισφέρουν και στις εργασίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα λειτουργούν σε ομάδες εργασίας για να συμβάλουν με τις ιδέες τους σε θεματικές». Οπότε, γιατί όχι και το Πρόγραμμα;

Αμ δε

Όμως δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου. Ηχηρή διαφωνία εξέφρασε ο πρώην σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα Νίκος Καρανίκας.

Η διαφωνία εκφράστηκε επί διαρροής. Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνομαι γιατί, οι του think tank, έχουν ψιλοεξαφανιστεί από το προσκήνιο (πλην Φαραντούρη που θα είναι υποψήφιος στην Κεφαλλονιά). Η άποψη Καρανίκα είναι πως το πρόγραμμα είναι υπόθεση της βάσης, άντε και της Κεντρικής Επιτροπής.

Εποχή Πολάκη

Γενικά στην Κουμουνδούρου αναβιώνει η εποχή Καρχιμάκη (επί ΠΑΣΟΚ) με Πολάκη. Το άγχος είναι μεγάλο. Η δημοσκόπηση της MRB (Open) έδειξε διαφορά 6,1 από 6,8) όμως στην ατζέντα με το τι απασχολεί τους πολίτες, έβγαλε μακράν την ακρίβεια (51,9%) και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά: Πάτσης, ανεργία, ελληνοτουρκικά, Ουκρανία. Οι επισυνδέσεις δεν υπάρχουν καν στην πεντάδα.

Στο Σαρμ Ελ Σέϊχ αδελφές μου

Εν τω μεταξύ στα γεωπολιτικά και εθνικά γίνεται της μουρλής. Ο Κυριάκος μόλις που γυρνάει από Βερολίνο, και την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζει βαλίτσα για Αίγυπτο. Ο Όμαρ Άμερ Γιούσεφ, πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Αθήνα σε ενημερωτική συνάντηση με τους διπλωματικούς συντάκτες αφού τόνισε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα και για μεγαλύτερη συνεργασία (πολιτισμός, εμπόριο, και τουρισμός). Ήδη υπάρχει συμφωνία για Αιγύπτιους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα. Ο κ. Γιούσεφ εξήρε τον ρόλο του Κυριάκου στην Διάσκεψη COP27, την επόμενη εβδομάδα στο Σαρμ Ελ Σέιχ, ενώ όπως είπε θα προεδρεύσει σε μία από τις πιο σημαντικές υψηλού επιπέδου συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

Τα ‘λεγε ο Καιρίδης

Την ανάγνωση της σημασίας που έχει η σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου έχει κάνει εδώ και καιρό ο βουλευτής Βορείου Τομέα της Ν.Δ., Δημήτρης Καιρίδης, από την ανάποδη, λέγοντας το εξής: η μεγαλύτερη αποτυχία της πολιτικής Ερντογάν στην περιοχή είναι η σχέση με την Αίγυπτο.

Πικρή; Ξινή; Αλμυρή; Σίγουρα όχι γλυκιά, η γεύση που αφήνει η σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου στους γείτονες. Αλλά ειλικρινά, ας πρόσεχαν.

Ντροπαλός Κυριάκος

Κλείνω την εβδομάδα με μια αναπάντεχα ντροπαλή πόζα του Πρωθυπουργού, την οποία έπιασε ο φακός στα εγκαίνια της συλλογής Κυκλαδικών ειδωλίων Stern, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Το ίδιο αναπάντεχα αθόρυβα δούλεψαν για τον άθλο της επιστροφής, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου. Η Φωτεινή Πιπιλή η οποία εισηγήθηκε τις νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου η ανεκτίμητης αξίας συλλογή, που ήταν για δεκαετίες κρυμμένη στο πολυτελές διαμέρισμα του ηλικιωμένου συλλέκτη, στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης να έρθει στην Αθήνα εξαίρει την δουλειά της Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ευγενία Βελώνη. θα περάσω οπωσδήποτε να δω τι υπήρχε πριν από μένα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:14

Sunlight Group: Υποστηρίζει το πρόγραμμα “Future λeaders” για μαθητές Λυκείου στη Θράκη

12:06

Αντιμέτωπη με τα απόνερα του μπλακ άουτ η CrowdStrike - Συνεχίζεται η «βουτιά» της μετοχής

12:02

Bosch: Αποκτά τα περιουσιακά στοιχεία της JCI έναντι 8 δισ. δολαρίων

11:58

Νέες μη αναστρέψιμες παθήσεις – Τέλος στην επαναξιολόγηση από το ΚΕΠΑ

11:48

Καραβίας: Ιστορική στιγμή η επιστροφή στο μέρισμα – Ισχυρές οι προοπτικές της Eurobank, πήρε ήδη επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's

11:45

Νετανιάχου: Μια συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα είναι κοντά

11:30

Μπανγκλαντές: Πάνω από 1.100 συλλήψεις, τουλάχιστον 173 νεκροί

11:30

Ethereum: «Πράσινο φως» για έναρξη διαπραγμάτευσης σε τρία χρηματιστήρια

11:24

Κικίλιας για το Μάτι: Δόγμα μας η μάχη για την προστασία της ζωής των ανθρώπων

11:23

Κάλυψη των διυλιστηρίων ξεκινά η Morgan Stanley - Οι τιμές στόχοι

11:07

Κίνα: Πρόσθεσε 6,98 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις πόλεις το α' εξάμηνο

11:07

Julius Baer: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Στέφαν Μπόλινγκερ

11:07

Η Energean αναπτύσσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ

11:05

Κάτι σιγοβράζει: Ιράν και Τουρκία σε πορεία σύγκρουσης στο Δυτικό Αζερμπαϊτζάν;

10:51

Η δημιουργός του ChatGPT έδωσε σε 3.000 άτομα 1.000 δολάρια το μήνα για 3 χρόνια - Τα συμπεράσματα της μελέτης

10:41

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας στην Αρκτική

10:38

Οριακές μεταβολές και stock picking στο Χρηματιστήριο

10:37

Γκίντος (EKT): Ο Σεπτέμβριος καλύτερος μήνας για τη λήψη αποφάσεων

10:34

Όμιλος TITAN: Μια από τις πιο βιώσιμες εταιρίες στον κόσμο από το διεθνές περιοδικό TIME

10:34

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων

10:22

Η Νάξος στους top5 προορισμούς του κόσμου για ιστιοσανίδα

10:15

Wiz: Απέρριψε εξαγορά 23 δισ. δολαρίων από την Google

10:13

Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

10:01

Ο πλουσιότερος Κινέζος κινδυνεύει να χάσει το στέμμα του - Πώς έγιναν «καπνός» 13 δισ. δολάρια

09:57

Ευρωπαϊκή ενεργειακή ουτοπία: Η ανάγκη αναγνώρισης των αστοχιών και λήψης διορθωτικών μέτρων είναι άμεση

09:42

Aegean: Διαβάθμιση Πιστοληπτικής Ικανότητας

09:30

Το «έξυπνο» βίντεο του υπουργείου Υγείας για την παιδική παχυσαρκία

09:18

Porsche: Η έλλειψη ανταλλακτικών μείωσε την πρόβλεψη για τα ετήσια έσοδα - «Βουτιά» άνω του 5% της μετοχής

09:01

Μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας

08:50

Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν σε «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης»