INSIDE OUT

Οι επιλογές της ΕΟΕ για τα ρούχα της Αφής, Το ποίημα του Δούκα για την Αθήνα, Τα χρέη της κυβέρνησης στα Τρίκαλα

Μαρία Νταλιάνη
20-03-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι επιλογές της ΕΟΕ για τα ρούχα της Αφής, Το ποίημα του Δούκα για την Αθήνα, Τα χρέη της κυβέρνησης στα Τρίκαλα

Από τη στιγμή που τα παρουσίασε η Μαίρη Κατράντζου μαζί με την ηγεσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν μπορώ να τα βγάλω απ’ τη σκέψη. Τα κοιτάζω ξανά και ξανά, και ξανά. Προσπαθώ να σκεφτώ αν αύριο θα επιλέξω να κάνω εμφάνιση φορώντας του δωρικού, ή του ιωνικού. Καταλήγω στο πρώτο, αν και στο event θα ταίριαζε πολύ και του ιωνικού. Προσπερνώ τον νεαρό στο κέντρο, τον «αμφιθαλή παι», -δηλαδή ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του και η συμμετοχή του στην Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία είναι να κόβει ένα κλαδί ελιάς σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης-, καθώς ο ρόλος του α) είναι επουσιώδης, και β) είναι θέμα χρόνου να τεθεί ζήτημα ως προς την γονεϊκότητα (αν οι γονείς του είναι ο Αρίσταρχος και ο Νικόστρατος άραγε θα προσμετρώνται;).

Εμφάνιση

Η πρόταση της Κατράντζου για να ντύσει τις ιέρειες στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, χαρακτηρίστηκε ως κιτς από τους αδαείς.

Δε θ’ ασχοληθώ με μικρότητες. Η Μαίρη μού έστειλε ήδη στους Δελφούς αυτό που διάλεξα και είμαι πανέτοιμη για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αύριο στην εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Θα ξεκινήσει από το πρωί, από τις 10:00 και όποιος θέλει (φοιτητές, εργαζόμενοι, καθηγητές, αλλά και απλοί περαστικοί των Προπυλαίων) θα έχουν την δυνατότητα να απαγγείλουν ποίηση. Εκτός από το φόρεμα διάλεξα και ποιητή (όχι ακριβώς, αλλά το ‘χει κι αυτό): Αριστοφάνη. Θ’ απαγγείλω Σφήκες.

Έργο στο οποίο ο ποιητής λοιδορεί το δικαστικό σύστημα της Αθήνας.

Και ο Δούκας

Εννοείται πως στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ενώ εάν δεν ήταν φαντάρος στην Θήβα πιστεύω πως θα πήγαινε και ο Κασσελάκης. Αυτός που δε θα πήγαινε νομίζω είναι ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης.

Ελπίζω ο Δούκας ν ’απαγγείλει. Δεν θ’ ακούσουμε την Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, αλλά κάτι από το ευρύ φάσμα του παντοιόγλωσσου ποιητικού λόγου, με σκοπό την ανάδειξη ήχων και φωνών στην καθημερινότητα, που μεταμορφώνουν το ηχοτοπίο της πόλης», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου. Αν και δεν έχω ψευδαισθήσεις ως προς το εάν καταφέρει να φτάσει το επίπεδο ενός Θεοδόση Πελεγρίνη

ομολογώ πως η λεπτομέρεια για τους ήχους και τις φωνές της καθημερινότητας στο Δήμο της Αθήνας με προκαλεί. Λες να είναι τα απορριμματοφόρα που αγκομαχούν στις ανηφόρες του Πολυγώνου; Οι ακαθόριστες φωνές ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο στις γειτονιές κάτω απ’ την Ομόνοια; Η τα πουλάκια στο Ζάππειο;

Στην κεντρική εκδήλωση το βράδυ (19:00-20:00) η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θ’ απαγγείλει Ελύτη υπό τους ήχους κλασικής μουσικής που αγαπούσε ο ποιητής. Εδώ ο ήχος θα είναι πιάνο σε ερμηνεία της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου.

Το ΕΚΠΑ στην πόλη

Ο Μαραθώνιος Ποίησης αποτελεί την έναρξη ενός κύκλου επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων, ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό τον γενικό τίτλο το ΕΚΠΑ στην Πόλη». Όπως εξηγεί ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αχ. Χαλδαιάκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του πανεπιστημίου «η συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, εξασφαλίζει, με εκατέρωθεν εποικοδομητική διάθεση εξωστρέφειας, τη διάχυση της πολυδιάστατης μαρτυρίας του ΕΚΠΑ στο κλεινό άστυ των Αθηνών».

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα προσπαθεί να βρει τα πατήματά του ο νέος Δήμαρχος στην Αθήνα, και φοβάμαι πως θα περάσει κι αυτή η φυτευτική περίοδος. Το υπενθυμίζω διακριτικά, καθώς οι κάτοικοι περιμένουν την πτώση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς, όπως τους έταξε.

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

Ο μήνας του μέλιτος του Δούκα στον Δήμο φαίνεται πως θα τραβήξει σε μάκρος. Νέος είναι στην πολιτική, έχει χρόνο να μάθει. Χρόνο άπλετο έχουν και οι μπαρουτοκαπνισμένοι. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας, υπενθυμίζει στους φίλους ότι τον Οκτώβριο έρχεται το νέο του βιβλίο. Ο Κοτζιάς,

που έχει ήδη ανταλλάξει απόψεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον Πρόεδρο Στέφανο, αποκαλύπτει ότι μόλις τελείωσε μετά από εντατική εργασία πέντε ετών, τα χειρόγραφα στην έκτη διόρθωση του καινούργιου του βιβλίου.

Τι αφορά

Εδώ παίρνω βαθιά ανάσα.

«Μελέτησα τα έργα των 240 τόμων των Μαρξ και Ενγκελς, όλες τις συζητήσεις στην Αριστερά του 19ου αιώνα και τα έργα των συμμετεχόντων, όπως, Λασάλ, Μπέμπελ, Μπακούνιν, Προυντόν κλπ, καθώς και τα πρακτικά συνεδριάσεων και συνεδρίων των οργανώσεων τους, όπως της Πρώτης Διεθνούς. Ένα σύνολο 2.500 τίτλων. Το βιβλίο θα έχει ως τίτλο: "Ο Μαρξ ως διεθνολόγος" και υπότιτλο "Ο Καρλ Μαρξ για την διεθνή πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις. Θεωρία και Πρακτική". Όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ανάλογο βιβλίο διεθνώς για το έργο του Μαρξ. Υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα και έργα για τον Μαρξισμό, κύρια θεωρίες Ιμπεριαλιασμού, νεογκραμσιανές θεωρίες, θεωρίες παγκόσμιων συστημάτων, Διεθνής Πολιτικής Οικονομίας και πάμπολλες μονογραφίες κοκ. Για τον Μαρξ, όμως, δεν υπάρχει επεξεργασία των αναλύσεων και απόψεων του πάνω στο θέμα».

Και υποκλίνομαι στην επιμονή του Νίκου με τον Μαρξ.

Η ερώτηση της Μαρίνας

Ο χώρος της Αριστεράς εκτείνεται από προσωπικότητες σαν του Κοτζιά και φτάνει μέχρι την Μαρίνα Κοντοτόλη. Η επιμελεστατη βουλευτής Τρικάλων, η οποία έγινε μέλος του Συριζα μόλις πριν έναν χρόνο και εξελέγη βουλευτής του, είναι ένα παράδειγμα αυτοδημιούργητης και σκληρά εργαζόμενης γυναίκας.

Ξεχωρίζω την επίκαιρη ερώτηση της σχετικά με την καταστροφή της κακοκαιρίας Ντάνιελ γιατί είναι συγκεκριμένη.

Ούτε ευρώ

«Δεκάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν έχουν ακόμα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσέφεραν για την αντιμετώπιση των καταστροφών, είτε μέσω της σίτισης (catering), είτε μέσω της φιλοξενίας (ξενοδοχεία), είτε θέτοντας τα μηχανήματά τους στη διάθεση των τοπικών αρχών του Ν. Τρικάλων για να καθαριστούν οι δρόμοι και να γίνει η περισυλλογή φερτών υλικών. Έξι μήνες μετά και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν, έβαλαν ένα μεγάλο κεφάλαιο, έχουν να πληρώσουν τους προμηθευτές και τους υπαλλήλους τους και δέχονται πιέσεις από παντού. Πώς θα συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους; Πώς θα ανταποκριθούν στα πάγια έξοδα; Το μόνο που ζητούν είναι η αποπληρωμή των υπηρεσιών που παρείχαν, τη στιγμή που η κυβέρνηση ήταν απούσα» καταλήγει η κ. Κοντοτόλη.

Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση γιατί θα πρέπει να είναι εξίσου συγκεκριμένη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:50

«ΟΚ» από την Fed για τη συγχώνευση Capital One και Discover

19:20

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα - Πάνω από 420 χιλιάδες οχήματα έφυγαν από την Αττική

18:39

Ο Τραμπ απειλεί να «απολύσει» τον Πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ

18:24

Ηandelsblatt: Γερμανικό «όχι» για Eurofighter στην Τουρκία

18:00

ΑΕΕΑΠ: «Άγγιξε» τα 6 δισ. ευρώ το συνολικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο - Τα σχέδια και οι επόμενες κινήσεις

17:46

Γερμανία: Η αστυνομία διέλυσε κατάληψη φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ

17:31

Η μάχη για την προεδρία του Eurogroup ξεκίνησε

17:15

H SKY express μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

17:00

E-shop: Τα μυστικά για περισσότερες πωλήσεις - Πώς UX και SEO καθορίζουν την επιτυχία

16:36

Μαγνήτης επενδύσεων τα Αμοιβαία Κεφάλαια - Εισροές 18 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2018

16:16

Ισπανία: Συντονισμένη προσπάθεια να μειωθεί η παιδική παχυσαρκία

16:00

Γερμανία: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Γενς Σπαν υπέρ της «κανονικοποίησης» της AfD στην Bundestag

15:43

Ιράν: Η συμφωνία για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ είναι πιθανή με τη στήριξη της Ρωσίας

15:31

Βανς: Συνάντηση με Μελόνι - «Υπάρχει αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό»

15:17

Υπ. Ανάπτυξης: Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι που μιλούσαν για το ακριβότερο Πάσχα όλων των εποχών

14:58

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο

14:42

Ουκρανία: Υπεγράφη το μνημόνιο προθέσεων με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία στα ορυκτά

14:33

Ρωσία: Έχει επιτευχθεί πρόοδος για την Ουκρανία, οι επαφές με τις ΗΠΑ είναι περίπλοκες

14:21

Χρυσοχοΐδης: Ας ταξιδέψουμε με προσοχή και ασφάλεια το Πάσχα

13:57

Απαγορεύθηκε ο απόπλους του επιβατηγού Superstar, λόγω μηχανικής βλάβης

13:41

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Η ΕΕ χρειάζεται να αποφασίσει για πιθανές κυρώσεις στο Ιράν

13:22

Κοντογεώργης: Βελτίωση εισοδημάτων, στεγαστικό, φορολογικές ελαφρύνσεις στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

13:01

Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα παραδοσιακά εδέσματα

12:46

Επιθεώρηση Εργασίας: Σε υψηλό επίπεδο η επίλυση εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης

12:28

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις

12:20

Παρακολουθήσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ

11:58

Στις ΗΠΑ ο Ουκρανός πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις

11:38

Κίνα: Απορρίπτει τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ότι προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα

11:25

Τραμπ: Ανοικτό το ενδεχόμενο τερματισμού των δασμών με την Κίνα – Στον «πάγο» η συμφωνία για το TikTok

11:11

Νέοι πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα - Η Χαμάς απορρίπτει νέα κατάπαυση του πυρός