INSIDE OUT

Τάση επιστροφής του δικομματισμού, ή φρούδες ελπίδες; Βρήκε λύση, αλλά ξέχασε τους ομήρους

Μαρία Νταλιάνη
28-05-2024 | 07:26
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Επιστροφή στα συνηθισμένα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη μετά το, εκτός προεκλογικού προγράμματος, ταξίδι στη Βηθλεέμ και την Ραμάλα. Σήμερα θα ξεκινήσει με το βανάκι από Τρίπολη, θα πάει Σπάρτη, θα κατέβει Καλαμάτα, θ’ ανέβει Πύργο και θα κάνει και μια στάση Αμαλιάδα τις επόμενες δύο μέρες. Ο πρωθυπουργός πάλι, επέστρεψε από Κέρκυρα, και σήμερα πάει Φάληρο, ενώ το βράδυ θα δώσει άλλη μια τηλεοπτική συνέντευξη (Star- Μάρα Ζαχαρέα). Στο πάλαι ποτέ πασοκικό άντρο, στη Ρόδο, θα βρεθεί σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνοντας κι αυτός τη δική του μάχη για ανόρθωση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο έμπειροι αναγνώστες διαφόρων δημοσκοπήσεων βλέπουν μια τάση ανόρθωσης του κλασσικού δικομματισμού, πίσω από τις ανοδικές τάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Υποψιάζομαι πως πρόκειται για φαν του Κασσελάκη περισσότερο, αλλά στο τέλος αρμόδια να μιλήσει θα είναι η κάλπη και μόνο.

Μηνύματα

Το αιφνιδιαστικό ταξίδι Κασσελάκη στη Ραμάλα σχολιάστηκε εντός κι εκτός. Είχαν προηγηθεί αναφορές του ίδιου του Κασσελάκη για την καλή και κακή Χαμάς, που προκάλεσαν αντιδράσεις. Ποιος ήταν τελικά ο σκοπός; Άλλο ένα photo opportunity όπως λένε στη ΝΔ, ή κάτι βαθύτερο;

Για τον άλλο πρόεδρο του κόμματος, τον Σωκράτη Φάμελλο που εκπροσωπεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή επειδή ο Στέφανος δεν είναι βουλευτής, τα πράγματα είναι σαφή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στο ρόλο της αντιπολίτευσης, στέλνει μηνύματα ειρήνης στη διεθνή κοινότητα» είπε (Κόκκινο Θεσσαλονίκης). «Είμαστε υπέρ της εκεχειρίας και της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών αλλά και της απελευθέρωσης των ομήρων». Τελεία.

Η Βούλα

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά. «Ο σκοπός του ταξιδιού, είναι να σταλεί ένα μήνυμα ειρήνης και δικαιοσύνης να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, να απελευθερωθούν οι όμηροι, τονίζοντας ότι σ’ αυτήν την κατεύθυνση οφείλει να εργάζεται όλος ο δυτικός κόσμος», τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Και η Ρένα

Ακριβώς το ίδιο και η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η οποία σε περιεκτική ανάρτηση για τα του ταξιδιού σημείωσε «την ανάγκη για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, επιστροφή όλων των ομήρων, απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, άμεση επανεκκίνηση αξιόπιστων συνομιλιών στο Παλαιστινιακό, αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, υλοποιώντας και την απόφαση της Ελληνικής Βουλής το 2015».

Κι ο Στέφανος;

Για το ταξίδι μίλησε όμως και ο ίδιος ο πρόεδρος Κασσελάκης στο άλλο «Κόκκινο», της Αθήνας. «Πώς θα υπάρξει ειρήνευση, εάν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός; Αυτό ακριβώς πρέπει να απαιτήσει η Ευρώπη. Και αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν κι ένα μήνυμα υπέρ της ειρήνης και υπέρ των κανόνων του διεθνούς δικαίου» τόνισε σε τηλεφωνική συνέντευξη, κι ενώ είχε ολοκληρώσει πλέον τις επαφές του με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ραμάλα,

επαφές με απλό κόσμο, αλλά και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Η αίσθηση μετά από τις συνομιλίες που είχε είναι ότι «εδώ πέρα δημιουργείται μια μάζα ανθρώπων, δύο εκατομμυρίων, στη Λωρίδα της Γάζας, που πραγματικά είναι σε κατάσταση -η λέξη απόγνωση δεν επαρκεί. Και πού θα στραφεί, λοιπόν, στο μέλλον ειδικά τόσος νέος κόσμος; Θα στραφεί στον εξτρεμισμό και σε μια πολύ χειρότερη, ίσως, έκφανση αυτών των οποίων έχουμε δει στην περιοχή» τόνισε.

Λύση η στήριξη της PLO

Την ώρα που ΗΠΑ, ΕΕ, και Αραβικές χώρες ψάχνουν τη διάδοχη λύση για την ηγεσία για τους Παλαιστίνιους, ο αριστερός εφοπλιστής που ήρθε στην Ελλάδα με καλοκαιρινά ρούχα πριν ένα χρόνο, και κατόρθωσε να ηγηθεί του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει λύση: «Άρα λοιπόν ένα πάρα πολύ σημαντικό να στηριχτεί και η PLO και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά συγχρόνως να μπορέσουμε να δούμε κατάπαυση του πυρός άμεσα» τόνισε, αγνοώντας ότι οι ίδιοι Παλαιστίνιοι στράφηκαν στην Χαμάς λόγω κατηγοριών για διαφθορά της Παλαιστινιακής Αρχής, και είναι αμφίβολο εάν θέλουν να ξαναμπλέξουν.

Τα κονδύλια!

-«Αυτή είναι η αίσθησή σου, Πρόεδρε, αυτό ζητάει η Παλαιστινιακή Αρχή; Άμεση κατάπαυση του πυρός; Τι είναι αυτό που σου ζητάνε;» τον ρώτησε ο έμπειρος Σπ. Σουρμελίδης.

-«Ναι, βεβαίως. Την απελευθέρωση των κονδυλίων που έχουν στείλει για ανθρωπιστική βοήθεια και επίσης να σταματήσει η πίεση που δέχονται από το Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη. Κι εδώ δέχονται πιέσεις, που καθιστά πολύ πιο δύσκολο για εκείνους να συνεχίσουν να υπάρχουν. Άρα λοιπόν, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν ωφελεί τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ, αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή» απάντησε με βεβαιότητα ο κ. Κασσελάκης.

Και οι όμηροι;

Οι επαφές και οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πέρασαν απαρατήρητες. Όπως πρόσεξε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην άνευ όρων απελευθέρωση τω ομήρων.

«Θα ήλπιζα ότι πέρα από τη συμπάθεια προς τους Παλαιστίνιους, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βρισκόταν στη Ραμάλα, θα καταδίκαζε τις θηριωδίες της Χαμάς, θα ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Ότι ο κ. Κασσελάκης κατά τη διέλευση στο Ισραήλ θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να συναντηθεί επίσης με τις οικογένειες των 125 ομήρων στο Ισραήλ και να επισκεφθεί τα Κιμπούτς στα νότια της χώρας, όπου η Χαμάς διέπραξε τη σφαγή της», δήλωσε ο κ. Κατς.

Σε αντίθεση με τους προσεκτικούς Φάμελλο, Δούρου, και Κεχαγιά, ο πρόεδρος Στέφανος έχει πολλά ακόμα να μάθει στον δύσκολο δρόμο της πολιτικής.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος

23:33

Γαλλία: Ο Μακρόν καλεί σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» ενάντια στην ακροδεξιά

23:20

Ρωσία: Σμήνος ουκρανικών drones επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις ρωσικής εταιρίας χάλυβα στην περιφέρεια Λιπέτσκ

22:48

Μπαρμπέιντος: Ο Tυφώνας Μπερίλ αναβαθμίστηκε επικίνδυνα στην Κατηγορία 3

22:20

Συνελήφθη 62χρονος σε περιοχή της Φλώρινας για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

22:06

Κικίλιας: Σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές

21:49

Σ. Αραβία: Η Saudi Aramco υπέγραψε συμβόλαια για τη δεύτερη φάση επέκτασης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Τζαφούρα

21:36

Κασσελάκης: Το έγκλημα στην Πάτρα έχει εκατοντάδες ηθικούς αυτουργούς

21:17

Γάζα: Τουλάχιστον 37.877 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη του πολέμου

21:02

Εκλογές Γαλλία: Πρωτιά Λεπέν - Στην τρίτη θέση ο Μακρόν

20:51

Και μετά τις γαλλικές εκλογές, τι;

20:44

Sunday Times: «Πάμε για Εργατικούς»

20:38

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και Πόρο

20:24

Παπουτσάνης: Δεν κινδυνεύουν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της στη Ριτσώνα

20:20

Παρατείνεται έως 31 Αυγούστου η προθεσμία σύνδεσης στο IRIS για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

20:10

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Άνδρο

19:59

Υπό την προεδρία Κυρ. Μητσοτάκη συνεδριάζει τη Δευτέρα στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο

19:40

Σε ύφεση η φωτιά στην Πλάκα Κερατέας - Αναζωπύρωση του μετώπου στο Μαρκάτι

19:25

Βουλγαρία: Ο φιλορώσος Δανιήλ νέος πατριάρχης

19:07

ΠΣ: Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζουμε τη φετινή αντιπυρική περίοδο

19:01

Αγρίνιο: Σε εξέλιξη φωτιά στην περιοχή Αγγελόκαστρο – Μήνυμα μέσω του 112 για απομάκρυνση προς Σταμνά

18:26

Τουρκία: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη αερίου σε σε εστιατόριο στην πόλη Τόρμπαλι

18:19

Γαλλία: Στο ποσοστο ρεκόρ του 59,39% η συμμετοχή τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες

18:03

ΠΑΣΟΚ: Και ο Π. Γερουλάνος στην κούρσα της ηγεσίας

17:55

Ακρίβεια: Οι στρεβλώσεις που κρατούν ψηλά τις τιμές – Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

17:08

Νοσοκομείο Μεταξά: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι

17:00

Καύσιμα: Γεμίζουν οι Έλληνες παρά τις τιμές – Αυξήσεις αναμένονται τον Ιούλιο

16:52

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Σταμάτα- Ένας νεκρός από ανακοπή

16:43

Ριτσώνα: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

16:26

Δούκας: Δεν κρύβομαι, ζητώ της στήριξή σας