INSIDE OUT

4 δισ. σε επιδόματα φρενάρουν μείωση ΦΠΑ - Λευκό με λίγο πράσινο για την Άννα - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Μαρία Νταλιάνη
17-07-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
4 δισ. σε επιδόματα φρενάρουν μείωση ΦΠΑ - Λευκό με λίγο πράσινο για την Άννα - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Ανατριχίλες και εφιάλτες σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μοίρασε χθες ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας (Σκάι, Κοσιώνη) ότι θα ξαναβάλει το χέρι στα ουρανοκατέβατα κέρδη τους. Όπως είπε, επί λέξει: «Απόφαση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο». Τις λεπτομέρειες θα ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Σκυλακάκης. Ο ΠΘ υπενθύμισε ότι προ διετίες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δόθηκαν παραπάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιδότηση στους καταναλωτές.

«Πώς το κάναμε αυτό; Φορολογώντας ουσιαστικά, προτιμώ το "ουρανοκατέβατα" από το "υπερκέρδη", διότι είναι απρόοπτα κέρδη για τα οποία δεν δούλεψε κανείς για να τα κερδίσει -αναφέρομαι στις εταιρείες. Το κάναμε αυτό και γι’ αυτό και συγκρατήσαμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή. Παρά ταύτα, και ένας μήνας υψηλών λογαριασμών για ένα νοικοκυριό το οποίο σήμερα δοκιμάζεται, ειδικά τον μήνα Αύγουστο, όταν τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, και για έναν μήνα να μπορούμε να ανακουφίσουμε τα τιμολόγια, γι’ αυτόν τον έναν μήνα που έχουμε μία στρέβλωση στην αγορά, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε».

4 δισ. επιδόματα

Εκτός από υπέρμαχος της φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων» κερδών – ενώ δεν πειράζει καθόλου όσα παράχθηκαν με μόχθο-, ο ΠΘ εμφανίστηκε υπέρμαχος και της επιδοματικής πολιτικής, για την οποία παλαιότερα υπήρξαν στιγμές που κατακεραύνωνε πολιτικούς αντιπάλους. «Η χώρα μας έχει ένα πλαίσιο υποστήριξης του κοινωνικού κράτους, μία επιδοματική πολιτική την οποία θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς πολιτική στοχευμένη και σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική. Όταν δίνουμε 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε επιδόματα, αυτά είναι επιδόματα τα οποία πηγαίνουν στις οικογένειες, πηγαίνουν στα παιδιά, πηγαίνουν στα άτομα με αναπηρία. Τα επιδόματα αυτά χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Άρα, η χώρα μας έχει ένα κοινωνικό κράτος» τόνισε, ξεκόβοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης του ΦΠΑ.

Το μήνυμα

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα των ευρωεκλογών φαίνεται πως έγινε αντιληπτό ότι οι πολίτες «μας είπαν: "δεν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από τη Νέα Δημοκρατία, με την έννοια ότι δεν επιλέγουμε να ενισχύσουμε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά καθόμαστε λίγο στην άκρη, σας κοιτάμε και περιμένουμε να σας αξιολογήσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές για να δούμε αν υλοποιείται αυτά τα οποία μας είπατε"».

Απαντώντας στην κριτική που του έκαναν στο Πολεμικό Μουσείο οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της ΝΔ, ο Κυριάκος με αυτοπεποίθηση σημείωσε ότι έχει κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές. «Έχουμε μάλλον, ως Νέα Δημοκρατία, δεν μου αρέσει ο πρώτος ενικός γιατί είναι πάντα μια συλλογική προσπάθεια. Έχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα».

Το μήνυμα

Δεν έχει την ίδια άποψη για το μήνυμα των ευρωεκλογών η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση είχε μεγάλη φθορά και για πρώτη φορά στην πενταετή θητεία της οδηγείται σε σημείο μη επιστροφής» τόνισε.

Λευκό και πράσινο

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έγινε με ένα βίντεο εσωτερικού χώρου. Με σκηνικό ένα στρογγυλό τραπέζι, ένα μη ανοιγόμενο παράθυρο και δυο φυτά, η πρώην υπουργός και Επίτροπος μίλησε για τα παιδικά της χρόνια στην Κοζάνη και την πολιτική διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, η οποία της επέτρεψε να ξεφύγει από την Κοζάνη. Και ναι, όντως. Η σημερινή Άννα από την Κοζάνη, δεν μπορεί να έχει τις ευκαιρίες που είχε η ίδια, αυτή είναι μια αλήθεια. Κάνω την υπόθεση πως για την ανακοίνωση δεν είχε καμία βοήθεια από φίλους και συνεργάτες στην Kekst CNC

στην οποία προσφέρει (ή προσέφερε) συμβουλευτικές υπηρεσίες για πελάτες παγκόσμιου βεληνεκούς. Ελπίζω να μην τους χρειαστεί καμία στιγμή, ούτε αν τερματίσει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για θέματα όπως

No comment

Ο Κυριάκος φαίνεται να έχει αποδειχθεί ότι θα δεχτεί σκληρή κριτική τους επόμενους μήνες λόγω της εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και από πολιτικούς με τους οποίους υπήρξε συνομιλητής τα τελευταία χρόνια. Και παρ’ ότι στα social απλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης γράφουν ύμνους για την κ. Διαμαντοπούλου, ο ίδιος κήρυξε σιωπητήριο λέγοντας κοφτά: «Δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση, ούτε από εμένα ούτε από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έχω απαγορεύσει δια ροπάλου στα στελέχη μας να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη ή προτίμηση για το τι γίνεται σε ένα άλλο κόμμα, θα ήταν εξάλλου πολύ άκομψο να το κάνουμε».

Καλύτερα αυτοδύναμοι

Περιέργως πως, όμως αμέσως μετά συμπλήρωσε «αλλά θέλω να επαναλάβω ότι η Νέα Δημοκρατία κυβερνά αυτοδύναμα και πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις». Για ποιο λόγο να γίνει συνειρμός της αυτοδυναμίας της ΝΔ με την εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ;

Η φράση για τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ίσως ειπώθηκε για να κλείσει στόματα που υποστηρίζουν ότι το Μαξίμου καλοβλέπει ένα ΠΑΣΟΚ υπό την Άννα, ως λύση ανάγκης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές. Μπορεί. Ακόμα και η Πυθία δεν έχει τόσο μακριά πρόβλεψη.

Ίδιος νόμος

Ίσως πάλι η αναφορά έγινε για να κλείσει το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου που ξανακινείτε. Όπως επισήμανε, μάλιστα, για αυτοδυναμία «μπορεί να χρειάζεται και 36%, μπορεί να χρειάζεται και 40%. Ανάλογα με το πόσα κόμματα είναι στη Βουλή».

Πολύ σωστό.

Άσχετο: Με τους Σπαρτιάτες τί γίνεται;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:15

Βρετανία: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Στον στόχο της BoE

09:06

Ιαπωνία: Δάνειο 3,3 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

08:57

ΔΝΤ: Ανοδική αναθεώρηση για την κινεζική ανάπτυξη - Στο 5%

08:49

Σχεδόν 60 νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

08:40

Κικίλιας: 833.722 πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους

08:31

Bloomberg: Ο Τραμπ θέλει για ΥΠΟΙΚ τον Ντάιμον (JP Morgan) - Το μέλλον του Πάουελ στη Fed

08:22

Νέος CEO στην HSBC

08:13

Μεντβέντεφ: Κήρυξη πολέμου στη Ρωσία η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO

08:05

Σε ιστορικό υψηλό οι δαπάνες των τουριστών στην Ευρώπη το 2024

08:00

Καλοκαιρινές λοιμώξεις: Οι 4 πιο συνηθισμένες - Πώς θα τις αποφύγετε

07:55

B&F: Έσπασαν το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις – Αίγυπτος, ΗΑΕ και Ασία οι νέες αγορές-στόχοι

07:50

POS: Ειδική σήμανση σε ταξί και λαϊκές αγορές για τις πληρωμές με κάρτες – Θα αναγράφεται και το τηλέφωνο για τις καταγγελίες

07:45

Στις αγορές η Ελλάδα με επανέκδοση 5ετούς – Αναζητά 250 εκατ. ευρώ

07:40

Απόβλητα: Γιατί δεν θα πετύχουμε τους στόχους το 2030 - Τι λέει η μελέτη της WWF

07:35

Mediterra: Ποια ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της και ποια τα σχέδια σε ορίζοντα δεκαετίας

07:30

Χωρίς επιστροφή φόρου 92.150 φορολογούμενοι λόγω… ΙΒΑΝ - Στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ 280 εκατ. ευρώ

07:25

Σιδηρόδρομος: Έρχεται διαγωνισμός 200 εκατ. για μεγάλο έργο στη Β. Ελλάδα – Η μεταρρύθμιση και οι χρηματοδοτήσεις

07:20

Υποδομές: «Κλειδώνουν» πιστώσεις για τα έργα στη Θεσσαλία, «βγαίνουν» διαγωνισμοί – Τι «παίζει» με ΒΟΑΚ, Εγνατία Οδό

07:15

ΙΦΕΤ: Αύξηση 13% στις πωλήσεις το 2024  – Εξοικονόμηση μέσω μείωσης κόστους

07:10

Ρεύμα: Η φόρμουλα για την επιδότηση των λογαριασμών τον Αύγουστο – «Παράθυρο» για επέκταση εάν χρειαστεί

07:05

4 δισ. σε επιδόματα φρενάρουν μείωση ΦΠΑ - Λευκό με λίγο πράσινο για την Άννα - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

07:00

Και εγένετο συμφωνία - Τι θα περιλαμβάνει το rebranding - Η απορρόφηση των πόρων του RRF

23:52

Ρωσία: Περιορίζει την πρόσβαση σε 14 κοινότητες λόγω ουκρανικών βομβαρδισμών

23:42

Δημοσκόπηση Reuters - Ipsos: Το 80% θεωρεί πως «η χώρα βγαίνει εκτός ελέγχου»

23:33

Κούγκλερ (Fed): Σκόπιμη μία μείωση επιτοκίων «αργότερα φέτος»

23:21

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street - Κοντά στις 41.000 μονάδες ο Dow Jones

23:00

Ερντογάν: Δεν εγκλωβιζόμαστε σε ένα μπλοκ - Είμαστε και με τη Δύση και με την Ανατολή

22:50

ΟΗΕ: Η Ουκρανία και άλλες 50 χώρες κατηγορούν τη Ρωσία για «υποκρισία»

22:44

Τρίτη μέρα απωλειών για το πετρέλαιο - Σε χαμηλό μήνα

22:32

Παρέμβαση Σδούκου για τις υψηλές τιμές ενέργειας στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΝ στη Βουδαπέστη