Τοπίο εύθραυστης πολιτικής σταθερότητας βλέπει ο Στράτος Φαναράς αναλύοντας τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega. Πρώτη πάντα με μεγάλη διαφορά η ΝΔ, καταλληλότερος πάντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρωθυπουργός, σε ακινησία το ΠΑΣΟΚ στο 17,4%, κάτι αμυδρό κινείται στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεφούσκωμα Κασσελάκη, αόρατη Νέα Αριστερά, αλλά άνοδος για Βελόπουλου-Λατινοπούλου, και δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός – ποιος το περίμενε!- η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Την ίδια στιγμή οι αρνητικές γνώμες για Κυριάκο και Ανδρουλάκη είναι πολύ υψηλές, το ίδιο αρνητικές οι απόψεις για την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.
Όπως σημείωσε ο Φαναράς, το ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι υπάρχουν κόμματα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία επικοινωνούν. 4 μονάδες έφυγαν από τα αριστερά και πήγαν στα δεξιά αντισυστημικά, την Ελληνική λύση με τη Φωνή Λογικής. Όλο αυτό σκιαγραφεί ένα τοπίο «εύθραυστης πολιτικής σταθερότητας», τόνισε ο κ. Φαναράς.
Αντι-woke σινιάλα
Οι πιέσεις από δεξιά, σε συνδυασμό με τη ρητορική και πρακτική Τραμπ στις ΗΠΑ, οδηγεί σε επιλογές δεξιότερα, όπως συζητούσαν και σε ορισμένα πηγαδάκια βουλευτές χθες με αφορμή την πανηγυρική εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη στη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μετά την αποδοχή της παραίτησης Πατέλη, την μη επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία, και τις επιλογές Κ. Τασούλα και Νικήτα Κακλαμάνη για ΠτΔ και ΠτΒ, αποκάλυψε χθες τις προσωπικές απόψεις του για τα φύλα.
«Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία», απάντησε κατά τη συζήτηση με τον Ενρίκο Λέτα στη συζήτηση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Η δήλωση σήκωσε θύελλα αντιδράσεων κυρίως στα σόσιαλ, με παράθεση παλαιότερων δηλώσεων του ΠΘ για το θέμα των φύλων. Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης πάντως, και η δήλωση, και οι επιλογές σε πρόσωπα στους κορυφαίους πολιτειακούς θεσμούς της χώρας, αποτελούν βήματα ενός σχεδίου ανάσχεσης των διαρροών προς τα μικρά δεξιά κόμματα που αθροίζουν ένα σεβαστό 20%, τα οποία θα συνεχιστούν.
Στο περιθώριο
Στην άνοδο των μικρών δεξιών κομμάτων και τη στάση της ΝΔ, αναφέρθηκε ο ΠΘ στην εκδήλωση με τον Λέτα. «Όσον αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή κεντροδεξιά συμμαχία που ωθεί τα περιθωριακά κόμματα σε αυτό που θα έπρεπε να είναι ο φυσικός τους χώρος, δηλαδή να είναι μικρά κόμματα χωρίς βαθύ αποτύπωμα στον δημόσιο διάλογο» είπε.
Και κατέληξε λέγοντας ότι αυτά τα κόμματα στα δεξιά που εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιθώριο «σίγουρα δεν αποτελούν μέρος και δεν θα αποτελέσουν μέρος οποιασδήποτε δυνητικής άσκησης οικοδόμησης συνασπισμού στο μέλλον. Αυτό δεν συμβαίνει στην Αυστρία, όπου η ακροδεξιά ηγείται τώρα του συνασπισμού για τη διακυβέρνηση της χώρας. Παλαιότερα ήταν ο μικρός εταίρος του συνασπισμού, τώρα, η ακροδεξιά στην Αυστρία είναι ο μεγαλύτερος εταίρος του συνασπισμού. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα».
Σταθερότητα
Ο χαρακτηρισμός των μικρών δεξιών κομμάτων ως περιθωριακά θ’ ακούγεται σταθερά μέχρι τις επόμενες εκλογές. Κλείνοντας ξεκάθαρα το σενάριο του «μικρού εταίρου» ο ΠΘ υπενθυμίζει διαρκώς ότι Ελλάδα είναι σήμερα «μία από τις λίγες απόλυτα σταθερές πολιτικά ευρωπαϊκές χώρες. Η σταθερότητα είναι ένα πολύ πολύτιμο «νόμισμα» στον σημερινό κόσμο». Με το τελευταίο συμφώνησε απολύτως και ο Λέτα φέρνοντας ως παράδειγμα την τρικομματική κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς που κατέρρευσε στη Γερμανία, αποσταθεροποιώντας και την ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Βαθύς συμβολισμός
Το θέμα των συνεργασιών με μικρά αριστερά κόμματα κόβει ορθά κοφτά (Action24) και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική αυτονομία. Σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάσχεση των ποσοστών, ο Ανδρουλάκης ρίχνει το βάρος στην προσέλκυση δυνάμεων σε κάθε περίπτωση μακριά από λαϊκίστικές δυνάμεις.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, η πρόταση του Τάσου Γιαννίτση για την Προεδρία της Δημοκρατίας «έχει έναν βαθύ συμβολισμό γιατί δείχνει πως θέλουμε να κυβερνήσουμε την Ελλάδα. Με συνέπεια, υπευθυνότητα, χωρίς λαϊκισμό. Που δεν θα βλέπει την επόμενη κάλπη αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών».
Στην ίδια συνέντευξη, ξεκαθάρισε ότι είναι «φύση και θέση απέναντι στον Τραμπισμό», ενώ για τους μεγιστάνες που βρέθηκαν στην ορκωμοσία του, προβλέπει ότι θα χρησιμοποιήσουν την δύναμη των ΗΠΑ για να γίνουν ακόμα πιο ασύδοτοι παγκόσμια και να συγκεντρώσουν ακόμα μεγαλύτερο πλούτο.
Τί οδήγησε στον Τραμπ;
Αυτή η ερώτηση έγινε στη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου από τον Παύλο Τσίμα (ΣΚΑΪ).
«Η στροφή των Δημοκρατικών στην woke κουλτούρα που ενόχλησε πολλούς. Τον θεωρούν τον μοναδικό που θα μπορούσε να απαντήσει στο Δημοκρατικό κόμμα έτσι όπως έχει εξελιχθεί. Ελιτίστικη συμπεριφορά, κατά περίπτωση διαφθορά και woke κουλτούρα. Είναι πολιτιστικοί οι λόγοι κυρίως, όχι τόσο οικονομικοί».
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.