«Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει, θέλει να σπάσει και άλλο το ρήγμα και βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Αλλά επιμένει».
Το είπε πριν από μια βδομάδα ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, κι εκεί βρισκόμαστε πάντα. Η αγωνία δεν τελειώνει για τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά. Κι ο μαγικός τόπος, το όνειρο κάθε τουρίστα στη γη, έγινε αίφνης τόπος μαγικός αλλά όχι για τα ερωτευμένα ζευγάρια- για τους επιστήμονες.
Το είπε η καθ. Νομικού τις προάλλες, τώρα ξεκινάει η στιγμή της έρευνας, τώρα ξεκινούν οι δημοσιεύσεις γιατί το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο. Ρήγματα, αρχαία και υποθαλάσσια ηφαίστεια μπερδεύονται, με φόντο τον πιο πολυγραφημένο τόπο του κόσμου δημιουργώντας φόβο αλλά και επιστημονική αδρεναλίνη.
Πέρασε τα σύνορα
Σ’ αυτό το σκηνικό, τρόμου και επιστημονικές γοητείας, ένας γνώριμος απ’ τα παλιά προσγειώθηκε στο νησί χθες δημιουργώντας άλλους σεισμούς.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς πέρασε τα σύνορα της Περιφέρειας Αττικής και πήγε Σαντορίνη για να βοηθήσει. Ιστορικά, είναι νομίζω η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο.
«Στη δύσκολη αυτή συγκυρία για το νησί της Σαντορίνης, η μεγάλη αυτοδιοικητική οικογένεια είναι ενωμένη, για να παρέχουμε κάθε δυνατή αρωγή στην προσπάθεια που γίνεται από τη δημοτική αρχή σας, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από την πρώτη στιγμή, υπήρξε μια εξαιρετική κινητοποίηση της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων και εμείς είμαστε εδώ, για να είμαστε χρήσιμοι σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς που έκανε υπουργική απόβαση στο νησί.
Τάλως
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το επιχειρησιακό σχέδιο «Τάλως» που εφαρμόζεται στο νησί, ο Νικ Χαρντ υπενθύμισε ότι «το σχέδιο αυτό, που είχα την τιμή να υπογράψω ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, εκπονήθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Φεβρουάριο του 2020. Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε, ότι μέχρι τότε η χώρα δεν είχε εθνικά σχέδια αντιμετώπισης απειλών από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα - τα απέκτησε με πολύ σκληρή δουλειά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα μιλάμε για το ‘Τάλως 2’, καθώς κάθε τρία χρόνια τα γενικά σχέδια επικαιροποιούνται. Έτσι, σε συνδυασμό με το Σχέδιο ‘Ξενοκράτης’, είναι εφικτή η λήψη στοχευμένων ανά περίσταση προληπτικών μέτρων, πάνω σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, με τον συντονισμό των κρατικών φορέων».
Όλοι στάθηκαν σούζα.
Έτοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο
Αλλά δεν είναι αυτό που περιμένουν όλοι. Είναι ο
Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, ο οποίος παρακολουθούσε ανήμπορος να αντιδράσει, την επίσκεψη Χαρδαλιά στη Σαντορίνη. Γάτες της Ρόδου με ενημέρωσαν για διάφορα γαλλικά που ακούστηκαν όταν ο Χαρντ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, λέγοντας ότι η «Νέα Μητροπολιτική Αττική ΑΕ» θα αναλάβει μαζί με τον Δήμο Θήρας, αλλά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «την εκπόνηση ειδικού σχεδίου για καμπάνιες με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του νησιού μετά το τέλος του φαινομένου, με έμφαση στις πολιτιστικές συνεργασίες».
Το ξαναλέω για να γίνει αντιληπτό (κι από την Όλγα). Ο Χαρδαλιάς θα ανακατευτεί στην τουριστική καμπάνια της Σαντορίνης. Έχω ήδη ετοιμάσει ειδική κρύπτη στο Μαντείο με εφόδια και νερό για να γλιτώσω από την έκρηξη.
Στο Παρίσι
Ίσως ο Νίκος να αισθάνεται κάπως πιο άνετα να το κάνει αυτό, αφού ο Πρωθυπουργός α) είχε πάει ήδη την προηγούμενη μέρα, και β) λείπει Παρίσι και είναι αρκούντως απασχολημένος με ζητήματα άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ στην εποχή του Τραμπ, καθώς αυτό το θέμα ήταν στο μενού του Ελιζέ.
Εντάξει, κάτι ειπώθηκε και για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν για όλα: Για την ενεργειακή ασφάλεια, την άνοδο των τιμών, τους δασμούς, και φυσικά για τις προθέσεις Τραμπ στο ΝΑΤΟ και γενικότερα την αντοχή της Συμμαχίας.
Ο Κυριάκος κινείται με άνεση ανάμεσά τους, και ο οικοδεσπότης Μακρόν ακούμπησε πάνω του,
όπως και στην Ούρσουλα, στην οικογενειακή φωτογραφία. Η πρόταση Κυριάκου-Τουσκ για αμυντικό ευρωομόλογο σίγουρα ενδιαφέρει πολύ τους Γάλλους που έχουν δυνατή πολεμική βιομηχανία.
Τα πράγματα με τους Meteor, πήγαν comme-ci, comme-ca. Ίσως η Ελλάδα κερδίσει λίγο χρόνο.
Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ Αθήνα κι αύριο Τετάρτη κλείνει και το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αφού κλείσει και το θρίλερ με τα πορίσματα των Τεμπών, κι αφού ορκιστεί ο Κωνσταντίνος Τασούλας στο Προεδρικό, θ’ ανοίξει το αγαπημένο κεφάλαιο του Μαντείου: Ανασχηματισμός.
Εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά ο παμπάλαιος φίλος μου ο Εγκέλαδος στις Κυκλάδες.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.