Ότι γνώμη (προσωπική) κι αν έχει κανείς για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον κ. Στουρνάρα, πρέπει πάντα να ακούει προσεκτικά τι λέει… Είναι μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κατά συνέπεια γνωρίζει πάντα περισσότερα από όσα (δημόσια) λέει.
Μία από τις τελευταίες δηλώσεις του ήταν ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια. Μία δήλωση που σε πρώτη ανάγνωση δεν συγκεντρώνει την προσοχή καθώς όλοι γνωρίζουν ότι εδώ και έξι μήνες η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια με πολύ γρήγορο τρόπο, σχεδόν …βίαιο. Όμως η δήλωση του κ. Στουρνάρα δεν αφορούσα «αυτά» που ήδη γνωρίζουμε. Ήταν μία προειδοποίηση γι’ αυτό που έρχεται το 2023.
Τι εννοούσε ο κ. Στουρνάρας;
Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ γνωρίζουμε ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων και όλοι – εκτός από τους Γερμανούς, τους Αυστριακούς με πληθωρισμό πάνω από 11% και τους Ολλανδούς με 16% - εύχονται αυτή να μην είναι πάλι 0,75%. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία του Νοεμβρίου και τις προβολές που θα γίνουν για την επόμενη τριετία. Όμως πίσω από την δήλωση του κ. Στουρνάρα δεν είναι αυτή η προφανής ανησυχία, αλλά κάτι άλλο που γνωρίζει.
Τον Δεκέμβριο θα αποφασισθεί, εκτός απροόπτου, πέραν της αύξησης των επιτοκίων το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ποσοτικής σύσφιξης (QT), ήτοι της απόσυρσης της ρευστότητας που έχει διοχετεύσει η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια και το οποίο αγγίζει τα 8 τρις ευρώ μέσω των προγραμμάτων APP, PEPP και TLTROs.
Ποιους θα χτυπήσει αυτό περισσότερο; Μα τις υπερχρεωμένες οικονομίες της Ευρωζώνης με πρώτη και καλύτερη την Ιταλία, αλλά και όλες εκείνες που έχουν δεί τα ομόλογά τους να τα αγοράζει η ΕΚΤ.
Για την Ιταλία αυτό σημαίνει περίπου 450 δις ευρώ. Τι θα συμβεί αν η ΕΚΤ ανακοινώσει ότι δεν θα αγοράσει άλλα και ότι θα αρχίσει να μην τα επανεπενδύει όταν λήγουν;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό για την Ιταλία απαντάει και στο τι θα συμβεί και στην Ελλάδα, της οποίας η ΕΚΤ, όπως και για την Ιταλία, «σκούπισε» από την αγορά ότι υπήρχε διαθέσιμο σε ελληνικά ομόλογα. Αυτή την στιγμή η ΕΚΤ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής ελληνικών ομολόγων… Αν αυτός αποσυρθεί μέσα στο 2023, ή για την ακρίβεια μόλις οι αγορές «μάθουν» το τι και πως αυτής της απόσυρσης, θα «χτυπήσουν» με τα γνωστά αποτελέσματα σε αποδόσεις και spreads.
Γι’ αυτά τα «επιτόκια» μιλάει ο κ. Στουρνάρας και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει σαν κεντρικός τραπεζίτης έγκαιρα…
Πολύ πιθανόν αυτή η δραματική αλλαγή, την οποία δεν ξέρουμε ακόμα πως θα την χειριστεί η ΕΚΤ προκειμένου να μην γίνουν …ατυχήματα και ανεπανόρθωτες ζημιές, είναι αυτή που υποχρεώνει και τις ελληνικές τράπεζες να βγουν με εκδόσεις ομολόγων ΤΩΡΑ. Και αυτό παρά το ότι όπως δείχνουν τα αποτελέσματα υποχρεώνονται να πληρώσουν ήδη πολύ πιο ακριβά τα ομολογιακά δανειακά από την αγορά…
Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι αυτό θα ξεκινάει από τα κρατικά ομόλογα και θα επεκτείνεται στα επιχειρηματικά σε επίπεδα που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια.
Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για ΠΟΛΥ – ΠΟΛΥ πιο ακριβά δανεικά το επόμενο εξάμηνο.
Και με τον πληθωρισμό να τρέχει ακόμα με τρελούς ρυθμούς.
Αλήθεια αν το κοιτάξεις αυτό το …τοπίο από απόσταση δεν μοιάζει και τόσο «εκλογικό».
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.