Αυτή την εβδομάδα, από αύριο Τρίτη αρχίζουν να έρχονται βροχή τα «νέα» λίγο πριν κλείσει αυτός ο δύσκολος και γεμάτος από απρόσμενα συγκλονιστικά γεγονότα χρόνος.
Αύριο για παράδειγμα «βγαίνουν» τα στοιχεία για ένα σημαντικό δείκτη πληθωρισμού στις ΗΠΑ, την Τετάρτη θα έχουμε τις ανακοινώσεις της Fed για το τι ακριβώς θα κάνει με το «κόστος» και την «διαθεσιμότητα» του (δολαριακού) χρήματος, την Πέμπτη η ΕΚΤ θα προβεί σε αντίστοιχες ανακοινώσεις και σχεδόν ταυτόχρονα όλες σχεδόν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον πλανήτη θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για το τι τα κάνουν με αυτό που αποκαλούμε «χρήμα». Και το οποίο κατά την γνωστή έκφραση «κινεί τον κόσμο»...
Αναμφίβολα πρόκειται για καθοριστικής σημασίας «νέα» που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό στον συνδυασμό τους το περιβάλλον νομισματικής ρευστότητας για τον επόμενο χρόνο. Ή για να το πούμε απλά αν ο κόσμος θα βυθιστεί σε μία νέα κρίση και ύφεση το 2023.
Ένα χρόνο πριν τις ίδιες ημέρες οι ίδιες τράπεζες είχαν υποχρεωθεί να παραδεχθούν ότι είχαν κάνει λάθος. Και υποχρεώθηκαν να κάνουν στροφή σχεδόν 180 μοιρών σε σχέση με μία μακρά περίοδο δεκαετιών που είχε προηγηθεί...
Να επισημάνουμε ότι δεν είχε ξεσπάσει ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Να θυμηθούμε επίσης ότι ο λόγος εκείνης της απότομης στροφής ήταν η διαπίστωση πως οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν κάνει λάθος με τον πληθωρισμό, ότι δεν ήταν ένα «προσωρινό» φαινόμενο, αλλά κάτι πολύ πιο ισχυρό και βαθύτερο. Κάτι που είχε τις αιτίες του στην νομισματική πολιτική και την πρωτοφανή νομισματική χαλάρωση που είχαν υποχρεωθεί οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν σαν μοναδικό τρόπο για να κρατήσουν το «σύστημα» όρθιο μετά το 2008 (τραπεζική κατάρρευση) και το 2020 (πανδημία).
Τόση «ποσοτική χαλάρωση» μάλιστα που η BIS σε πρόσφατη μελέτη της αποκαλύπτει ότι πέρα από τα ποσά που καταγράφονται στους – υπό έλεγχο – ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών υπάρχει ένα άλλα ποσό «συγκλονιστικό» σε μέγεθος (οι χαρακτηρισμοί είναι της BIS) που βρίσκεται έξω από τον έλεγχό της. Και κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται. Πρόκειται για 80 τρισ. δολάρια...
Μέσα στον χρόνο που πέρασε η Fed, η ΕΚΤ και οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες διορθώνοντας το λάθος τους, «ανταποκρίθηκαν» στην προσπάθεια αναχαίτισης του πληθωρισμού κάνοντας κάτι χωρίς προηγούμενο.
Δρομολόγησαν την μεγαλύτερη στην ιστορία και χρονικά συντονισμένη – εκτός της BOJ – νομισματική σύσφιξη, με αύξηση των επιτοκίων και συρρίκνωση της διαθέσιμης ρευστότητας...
Σήμερα ένα χρόνο μετά σχεδόν από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες «ψιθυρίζεται» ότι ίσως ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και αρχίσει να υποχωρεί.
Και για τον λόγο αυτό καλλιεργείται η προσδοκία ότι από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει μία σταδιακή υποχώρηση της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, αλλά όχι του tapering.
Ίσως, αν και αυτό θα περιμένουμε να το δούμε να καταγράφεται στις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών τις επόμενες ημέρες.
Το ερώτημα όμως που έχει αρχίσει ήδη να αναδύεται από ορισμένους αναλυτές και όχι άδικα, είναι το αν, μία τέτοια επιφυλακτική αναδίπλωση των κεντρικών τραπεζών είναι πράγματι αποτέλεσμα της εκτόνωσης των πληθωριστικών πιέσεων ή κάτι άλλο.
Τι άλλο; Μα τίποτα περισσότερο από το αποτέλεσμα της νομισματικής σύσφιξης στην πραγματική οικονομία και τις υφεσιακές πιέσεις που έχει ήδη προκαλέσει σε ένα περιβάλλον, που όπως αυτό πχ της Ευρώπης βρίσκεται ήδη στην μέγγενη της ενεργειακής κρίσης και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία…
Το στοίχημα είναι μεγάλο και αφορά όχι απλά το 2023, αλλά μια μακρά περίοδο μπροστά μας.
Πέρσι οι κεντρικές τράπεζες τον Δεκέμβρη επιχείρησαν να διορθώσουν το λάθος τους κάνοντας μία στροφή 180 μοιρών.
Φέτος ένα χρόνο μετά, αυτή την εβδομάδα, πρέπει να αποδείξουν ότι δεν κάνουν πάλι ένα τόσο κρίσιμο «λάθος»...
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.