Το Οικονογράφημα, παρακάμπτοντας σήμερα την συνήθη σχολιογραφική του διάθεση, παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα λίστα στοιχείων, που δείχνουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στα επεισόδια της τραπεζικής κρίσης που άρχισε τον Μάρτιο και... συνεχίζεται. H επισήμανση αυτή ίσως είναι χρήσιμη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Fed ότι συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι... να σταματήσει.
Τα στοιχεία αυτά έχουν συγκεντρωθεί από τον διεθνή οικονομικό τύπο και δεν έχουν αμφισβητηθεί μέχρι σήμερα. Κατ’ αρχήν να επισημάνουμε ότι η First Republic Bank είναι η τρίτη κατά σειρά τράπεζα που χρεοκοπεί μετά τη Silicon Valley Bank (SVB) και την Signature μέσα σε δύο μήνες (Μάρτιο – Απρίλιο). Από τις τρεις αυτές τράπεζες, περί τα 47 δισ. δολάρια σε τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία έχουν…εξαερωθεί.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε 2 μήνες 4 χρεοκοπίες και μία εξαγορά, το... remake του 2008;
Η «ζημιά» αυτή έχει κατά ένα μέρος απορροφηθεί από τους μετόχους και τους κατόχους των ομολόγων αυτών των τραπεζών. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που έχουν μείνει με τον «μουτζούρη». Την ζημιά την φορτώθηκαν και τα δημόσια Ταμεία όπως η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) η οποία είναι ο δημόσιος οργανισμός που χρηματοδοτείται από εισφορές όλων των τραπεζών. Αναλυτικά, το κόστος της διευθέτησης και χρηματοδότησης των πτωχεύσεων και των εξαγορών ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την SVB, περί τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την First Republic Bank, συν άλλα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την SB. Με άλλα λόγια το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και της ζημιάς πέφτει στην FDIC.
Και ποιος πρόκειται να κερδίσει; Μία και μοναδική τράπεζα, η JP Morgan η οποία «κέρδισε» τον πλειστηριασμό της FRB. Συγκεκριμένα, η JPM πληρώνει στην FDIC 10,6 δισ. δολάρια και παίρνει σαν αντάλλαγμα περί τα 185 δισ. δολάρια σε τοκοφόρα δάνεια και άλλα assets της FRB. Επίσης, η JPM αποκτάει όλες τις καταθέσεις του εκκρεμούς δανεισμού της First Republic αλλά και της First Republic από τη Fed. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Μέρος της συμφωνίας «εξαγοράς» είναι ότι η FDIC παρέχει πιστωτική γραμμή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην JPM για πέντε χρόνια, έτσι ώστε να καλύπτεται οποιαδήποτε περαιτέρω πτώση των καταθέσεων ή των αθετήσεων των δανείων της FRB. Γιατί για 5 χρόνια; Μα γιατί τόσο είναι το χρονοδιάγραμμα λήξης του μεγαλύτερου μέρους των δανείων της FRΒ στην προβληματική αγορά των εμπορικών ακινήτων. Επιπλέον, η FDIC συμφώνησε να αναλάβει το 80% τυχόν ζημιών από αθετήσεις δανείων. Όμως έτσι, η JPM δεν θα χρειαστεί να προσφύγει όπως οι άλλες τράπεζες για ρευστότητα από τον τρέχοντα ακριβότερο δανεισμό από τη Fed, αφού θα έχει εξασφαλίσει την γραμμή ειδικών όρων δανεισμού των 50 δισ. δολ. με πρόσχημα την εξαγορά της FRB.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσεκτικές διατυπώσεις Πάουελ (Fed) για τα επιτόκια: Τα στοιχεία θα κρίνουν την πορεία - Υψηλός ο πληθωρισμός
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής της JPMorgan, κ. Ντάιμον στους μετόχους της τράπεζάς του, εξηγώντας τα υπέρ και τα κατά της κίνησης αυτής «θα βγάζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία…». Η αλήθεια σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ότι τα πραγματικά κέρδη θα είναι της τάξης του ενός δισ. δολ. ετησίως, καθώς η JPM θα μπορεί να εκμεταλλευθεί τον εξαιρετικά χαμηλότοκο δανεισμό των 50 δισ. δολ από την FDIC. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών με βάση αυτά τα δεδομένα είναι ότι η JPM θα αυξήσει τα ετήσια κέρδη της κατά 2% χωρίς να χρειασθεί κάνει τίποτα μέσα από αυτή την συμφωνία.
Να θυμίσουμε εδώ ότι η JPMorgan ήταν επίσης κερδισμένη (όχι βέβαια σε τέτοιο επίπεδο) και από άλλη μία ανάλογη πράξη της το 2007 – 2008. Όταν 8 μήνες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers είχε και πάλι κληθεί από την Fed να απορροφήσει την Bear Stearns, ανταγωνιστή της Lehman Brothers, που είχε καταρρεύσει από την πρώτη φάση της κρίσης των Subprime loans τον Φεβρουάριο του 2008. Να επισημάνουμε εδώ ένα άλλο ενδιαφέρον επίσης στοιχείο αυτών των τραπεζικών καταρρεύσεων, ειδικά για την μεγαλύτερη εξ αυτών, αυτή της First Republic Bank.
Όπως αποδεικνύεται από στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον διεθνή οικονομικό τύπο – χωρίς όμως να κινηθούν κάποιες διώξεις – ο επικεφαλής της FRB όπως και κάποια άλλα διοικητικά στελέχη της, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο «ξεφορτώθηκαν» σχεδόν το σύνολο των μετοχών τους σε τιμές που ελάχιστα απείχαν από τα προηγούμενα υψηλά τους…
Γ. Αγγέλης
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.