Nike ACG Gaiadome FlyEase: Οι μπότες των Χειμερινών Ολυμπιακών είναι τα sneakers που δεν μπορείτε να αγοράσετε

Παγκόσμια αθλητική διοργάνωση σαν τους Ολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνο, χωρίς καινοτομία από τη Nike δεν γίνεται. Αυτή τη φορά η έκπληξη έρχεται με τις μπότες της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Οι ACG Gaiadome FlyEase έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τους χαρίσουν τον τίτλο «sneakers της χρονιάς». Αν φυσικά έβγαιναν ποτέ στην αγορά.
Nike ACG Gaiadome FlyEase: Οι μπότες των Χειμερινών Ολυμπιακών είναι τα sneakers που δεν μπορείτε να αγοράσετε

Η Nike έκανε το ντεμπούτο της με τα Cortez στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να αφήνει το στίγμα της στις παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις. Από τα κλασικά χρώματα της Jordan μέχρι τα ογκώδη jackets που φορούν οι αθλητές στο βάθρο, οι μεγαλειώδεις σκηνές στον αθλητισμό ήταν ανέκαθεν μια από τις χαρακτηριστικές «βιτρίνες» της φίρμας.

Διαβάστε ακόμα: Nike sneakers - Γιατί τα limited edition αθλητικά παπούτσια γίνονται ακόμα πιο σπάνια

Το Πεκίνο 2022 δεν είναι διαφορετικό. Για άλλη μια φορά επιφορτισμένη με τον εξοπλισμό της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στην απονομή των μεταλλίων και σε όλη τη διάρκεια των αγώνων (ο Ralph Lauren υπέγραψε τις στολές για την τελετή έναρξης), η Nike φρόντισε να κάνει τους Αμερικανούς αθλητές ξεχωριστούς, εφοδιάζοντάς τους με μια πλήρη σειρά αξιοζήλευτων κομματιών. Το πιο πολυπόθητο από αυτά, ωστόσο, δεν πρόκειται -τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζουμε- να φορεθεί από εμάς τους κοινούς θνητούς.

Αν η σκληρή δουλειά των αθλητών της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ τους οδηγήσει στο βάθρο, θα παραλάβουν το μετάλλιό τους φορώντας τις μπότες Nike ACG Gaiadome FlyEase. Με ανεπτυγμένη τεχνολογία αλλά και λίγες ρετρό πινελιές, τα χειμερινά sneakers είναι εξίσου λειτουργικά και μοντέρνα -χαρακτηριστική περίπτωση αθλητικού παπουτσιού που θα ξεπουλούσε άμεσα, αν έβγαινε κάποια στιγμή στην αγορά.

A post shared by Team USA (@teamusa)

Μια χορταστική μονάδα Air Zoom γεμίζει τη φτέρνα της χοντρής σόλας, ενώ το επάνω μέρος είναι εξοπλισμένο με υλικά GORE-TEX, στοιχεία απαραίτητα για τη χρήση από αθλητές χειμερινών σπορ. Αυτό που δεν διαθέτει είναι τα παραδοσιακά κορδόνια: τα Gaiadome είναι η πιο πρόσφατη έκδοση της Nike που διαθέτει την τεχνολογία FlyEase της φίρμας, προσαρμοσμένη σε σχεδίαση sneaker.

Εικόνα

Το FlyEase είναι το πνευματικό τέκνο του σχεδιαστή Tobie Hatfield, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται για πρώτη φορά στην τεχνολογία το 2012, αφού γνώρισε τον Matthew Walzer, έναν μαθητή γυμνασίου του οποίου ο αγώνας με την εγκεφαλική παράλυση είχε οδηγήσει σε προβλήματα κινητικότητας. Ο Welzer έφτασε στον Hatfield για να του ζητήσει να σχεδιάσει ένα παπούτσι που θα του επέτρεπε να το φορέσει μόνος του. Έτσι γεννήθηκε το FlyEase.

Η κυκλοφορία του δεν ήρθε αγόγγυστα. Το FlyEase Go, το πρώτο hands-free αθλητικό παπούτσι που διέθετε την τεχνολογία, αγνοήθηκε από τους μεταπωλητές αθλητικών παπουτσιών κατά την αρχική του κυκλοφορία. Ωστόσο, η σταθερή εφαρμογή του σε διάφορα στυλ sneakers, για τρέξιμο ή για μπάσκετ ήταν ένα ζωτικό τεστ βιωσιμότητας και ενσωμάτωσής του σε νέα προϊόντα.

Η εφαρμογή του FlyEase στα Gaiadome έρχεται με τη μορφή ενός πίσω ανοίγματος με φερμουάρ, με σύστημα εναλλαγής στη θέση των κορδονιών που επιτρέπουν στους αθλητές να σφίγγουν εύκολα την μπότα. Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια καθιστά τις μπότες αφενός το πιο cool αξεσουάρ στους αγώνες, αφετέρου λειτουργικό και προσιτό τόσο στο θρύλο των Χειμερινών Αγώνων Shaun White όσο και στον σκιέρ αντοχής και 10 φορές παραολυμπιονίκη Oksana Masters. «Λατρεύω τη σκέψη που υπάρχει στο σχεδιασμό για τα στοιχεία και για το πού και από ποιους πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το παπούτσι», σχολιάζει εμφατικά ο Masters, «Δεν είναι προσεγμένο μόνο στο σχεδιασμό, αλλά και στην εκτέλεση», προσθέτει.

Τα Gaiadome FlyEase έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τα ανακηρύξουν εύκολα «sneakers της χρονιάς». Οι γοητευτικές αναφορές στη διαστημική εποχή ισορροπούν απόλυτα με τα vintage ACG στοιχεία τους, συν το ότι συνεχίζουν επάξια τη μακρόχρονη παράδοση της Nike να παρουσιάζει σημαντικές καινοτομίες της στην Ολυμπιακή σκηνή.

Το απογοητευτικό είναι ότι οι καινοτόμες αθλητικές μπότες δεν θα βγουν στην αγορά, αλλά από την άλλη το γεγονός αυτό προσθέτει στη γοητεία τους. Στην τελική, στην εποχή των ρομπότ και του online shopping, υπάρχει ένα ζευγάρι παπούτσια που μπορείς να αποκτήσεις μόνο αν κατατάσσεσαι στους καλύτερους αθλητές στον κόσμο.