Bang & Olufsen Beosystem 72-22: Design, ψηφιακές προδιαγραφές κι ένα θρυλικό πικάπ στο νέο μουσικό θαύμα

Το νέο limited edition Beosystem 72-22 της Bang & Olufsen είναι ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα ήχου σε ένα πακέτο κλασικού σχεδιασμού Περιορίζεται σε μόλις 30 κομμάτια, κοστίζει 45.000 δολάρια και συνδυάζει ιδανικά τον αξεπέραστο διαχρονικό σχεδιασμό της δανέζικης εταιρείας και τις προδιαγραφές ενός υπερσύγχρονου hi-fi συνόλου.
Bang & Olufsen Beosystem 72-22: Design, ψηφιακές προδιαγραφές κι ένα θρυλικό πικάπ στο νέο μουσικό θαύμα

Για περισσότερο από μισό αιώνα, η πολυτελής δανέζικη φίρμα συστημάτων ήχου και εικόνας Bang & Olufsen άλλαξε το πρόσωπο του βιομηχανικού design με τα προϊόντα της. Τα ηχεία, οι τηλεοράσεις, ακόμη και τα τηλέφωνά της έχουν βρει τη θέση τους σε σπίτια και μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: BMW Theatre Screen - Ένα car cinema 31 ιντσών που κάνει το ταξίδι κινηματογραφική εμπειρία

Οι πρώτες δημιουργίες αιχμής της Bang & Olufsen ήταν έργο ενός ανθρώπου, του σχεδιαστή Jacob Jenson (1926 έως 2015), του οποίου το σύστημα Beolab 5000 κυκλοφόρησε στην αγορά το 1968 και έθεσε τη βάση για 234 προϊόντα κατά τη διάρκεια της 27ετούς διαδρομής του στην εταιρεία.

Εικόνα

Ένα τέτοιο σύστημα ήχου ήταν ο δέκτης ραδιοφώνου Beomaster 1900 από το 1976, ένα γλυπτό με σφηνοειδές σχήμα και διακόπτες αφής, σε μια εποχή που ανάλογες συσκευές έμοιαζαν με έπιπλα, διαθέτοντας βαριές θήκες και κουμπιά σε μέγεθος πόμολου πόρτας.

Εικόνα

Το πιο εμβληματικό όμως από τα σχέδια του Jensen ήταν το πικάπ Beogram 4000 Series του 1972, που παρουσιάστηκε πρόσφατα ως το πρώτο προϊόν στο Recreated Classics Initiative της Bang & Olufsen, ένα πρόγραμμα για την επανεισαγωγή ιστορικών σχεδίων σε μια σειρά περιορισμένης παραγωγής. Πρόκειται για ένα σπάνιο, πραγματικά κλασικό προϊόν, καθώς διατηρεί τη σχεδιαστική του ακεραιότητα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, ενώ εξακολουθεί να έχει τη δύναμη να εκπλήσσει τις νέες γενιές καταναλωτών.

Για να γιορτάσει την 50ή επέτειο από την κυκλοφορία της σειράς, η Bang & Olufsen παράγει μόλις 30 μονάδες Beosystem 72-22, αποκλειστικά για τη Βόρεια Αμερική. Κάθε χειροποίητα διαμορφωμένο κομμάτι διαθέτει ένα αναδημιουργημένο πικάπ Beogram 4000c, μαζί με δύο ηχεία Beolab 18, ένα τηλεχειριστήριο Beoremote Halo και ένα προσαρμοσμένο ντουλάπι για την υποδοχή δίσκων βινιλίου και εξαρτημάτων συνδεσιμότητας.

Εικόνα

Το Beosystem 72-22 -σχεδιασμένο από τον Torsten Valeur, ο οποίος συνεργάζεται με την Bang & Olufsen από το 1995- συνοδεύεται από ένα κουτί δώρου από μασίφ ξύλο καρυδιάς, το οποίο γίνεται έξυπνα η βάση του πικάπ, το ντουλάπι αποθήκευσης και ο σταθμός φόρτισης του τηλεχειριστηρίου Halo. Το όνομα «72-22» του συστήματος αναφέρεται στο 1972, την ημερομηνία της αρχικής κυκλοφορίας του πικάπ, και το 2022, το έτος της αναδημιουργίας του στο ίδιο εργοστάσιο -στο Struer της Δανίας- όπου κατασκευάστηκε το αρχικό σύστημα.

Εικόνα

Ο Valuer έχει χρησιμοποιήσει φυσική καρυδιά και ανοδιωμένο αλουμίνιο σε αυτό που η εταιρεία ονομάζει «μαργαριταρένιο φινίρισμα», Titanium Tone για το πικάπ και το ντουλάπι. ανεπαίσθητες προσθήκες δρυός και βουρτσισμένο ασημί αλουμίνιο στο φινίρισμα που χρησιμοποιείται και στα πρωτότυπα του Jensen.

Τα πικάπ της σειράς Beolab 4000 επιδεικνύουν τη δέσμευση του αρχικού σχεδιασμού στη διαχρονική χρήση, αφήνοντας κενό χώρο στο πλαίσιο του πικάπ για να φιλοξενήσει τεχνολογικές αναβαθμίσεις που δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί. Με αυτόν τον κενό εσωτερικό όγκο, οι σημερινοί μηχανικοί της Bang & Olufsen μπόρεσαν να ενσωματώσουν έναν ειδικό προενισχυτή phono, αόρατα κρυμμένο μέσα στο πικάπ, ο οποίος συνδέεται μέσω καλωδίου σε έναν κόμβο ροής/διανομής ήχου Beosound Core που βρίσκεται στο ντουλάπι των βινιλίων.

Εικόνα

Από τον Beosound Core, ένα ψηφιακό σήμα τροφοδοτεί ασύρματα ένα ζεύγος στερεοφωνικών ηχείων Beolab 18 μέσω του πομπού Beolab, που είναι επίσης ενσωματωμένος στο περίβλημα. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να στριμάρει μουσική όχι μόνο από το πικάπ αλλά και από μια ποικιλία υπηρεσιών ψηφιακής μουσικής.

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε μουσική σε πολλούς χώρους διαβίωσης μέσω του Beolink Multiroom από την εφαρμογή Bang & Olufsen, η οποία μπορεί να διευκολύνει τη σύνδεση με άλλα ηχεία Bang & Olufsen που μοιράζονται το ίδιο δίκτυο. Με τιμή 45.000 δολάρια, το Beosystem 72-22 είναι διαθέσιμο μόνο στη Βόρεια Αμερική και αποκλειστικά μέσω των καταστημάτων Bang & Olufsen. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο website της Bang & Olufsen.