Γαλλικό κρασί: Σε κίνδυνο η παραγωγή - Χιλιάδες κεριά στους αμπελώνες για τον παγετό άναψαν οι οινοποιοί

Με το ψυχρό κύμα να χτυπάει τη Γαλλία, τα περίφημα γαλλικά κρασιά φαίνεται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Με τη θερμοκρασία να πέφτει σε πολλές περιοχές στους -9 βαθμούς Κελσίου οι απεγνωσμένοι Γάλλοι οινοποιοί άναψαν χιλιάδες κεριά στους αμπελώνες τους για να σώσουν τα σταφύλια από τον ανοιξιάτικο παγετό και τις επακόλουθες απώλειες.
Γαλλικό κρασί: Σε κίνδυνο η παραγωγή - Χιλιάδες κεριά στους αμπελώνες για τον παγετό άναψαν οι οινοποιοί

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια απροσδόκητη κλιματική μεταστροφή όταν πρόκειται για τη γεωργία. Αντιμέτωποι με την οργή της φύσης και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται για άλλη μια φορά οι παραγωγοί κρασιού στη Γαλλία καθώς απροσδόκητοι ψυχροί άνεμοι σάρωσαν τη χώρα ρίχνοντας τη θερμοκρασία στους -9 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάζοντας κρασιά στη νότια Γαλλία - Τέσσερις προορισμοί για τους φίλους του οίνου

Οι αμπελώνες σε όλη την περιοχή επλήγησαν από τις συνθήκες παγετού –ένα καιρικό μοτίβο που φαίνεται να επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια. Για να αποτρέψουν τις απώλειες και την περαιτέρω υποβάθμιση των σταφυλιών λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, οι οινοπαραγωγοί κατέφευγαν στο άναμμα κεριών και στον ψεκασμό με αντιψυκτικό υγρό σε αμπέλια και περιβόλια.

Συγκεκριμένα, οι αμπελώνες Chablis της βορειοανατολικής Βουργουνδίας έχουν πληγεί από τον τρίτο μεγάλο παγετό εδώ και έξι χρόνια, αφήνοντας τους οινοποιούς να ανησυχούν για τον όγκο της παραγωγής. Σχολιάζοντας το, ο Thomas Ventoura, οινοποιός από την περιοχή, είπε: «Από το 2016 έχουν σημειωθεί τρεις μεγάλοι παγετοί. Αρχίζουμε πλέον να αναρωτιόμαστε για το μέλλον της επιχείρησής μας».

Εικόνα
Χιλιάδες κεριά άναψαν οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί στους αμπελώνες για να αντιμετωπίσουν τον παγετό (Πηγή: Getty Images)

Η Mathilde Civet, σύμβουλος αμπελουργίας στο Chambre d'Agriculture (τοπικό αντιπροσωπευτικό όργανο) στη Yonne, πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά να γίνουν για την αλλαγή των πρακτικών αμπελοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Τα πρόσφατα επεισόδια ξηρασίας και παγετών ήταν μια κλήση αφύπνισης για μερικούς, αλλά τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα είδος άρνησης».

Παρόμοιες χαμηλές θερμοκρασίες, φαινόμενο που είναι γνωστό ως «ανοιξιάτικος παγετός» έχουν επίσης εγείρει ανησυχίες για πιθανές ζημιές σε οπωρώνες μήλων και άλλων φρούτων στην Ελβετία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Είναι επίσης σκόπιμο να σημειωθεί ότι ο παγετός του περασμένου Απριλίου στη Γαλλία οδήγησε στη «μεγαλύτερη αγροτική καταστροφή των αρχών του 21ου αιώνα.