Nirvana: Σε δημοπρασία η κιθάρα Fender Mustang του Kurt Cobain από το «Smells Like Teen Spirit»

Η αγαπημένη κιθάρα του Kurt Cobain, με την οποία εμφανίζεται στο video clip του τραγουδιού «Smells Like Teen Spirit» βγαίνει τώρα σε δημοπρασία από τον οίκο  Julien's Auctions. Σύμφωνα με τους εκτιμητές, η Fender Mustang του ειδώλου της grunge ενδέχεται να φτάσει στην τελική τιμή των 800.000 δολαρίων.
Nirvana: Σε δημοπρασία η κιθάρα Fender Mustang του Kurt Cobain από το «Smells Like Teen Spirit»

Η κιθάρα του Kurt Cobain, του ανθρώπου που άλλαξε τον ήχο της μουσικής τη δεκαετία του 1990 θα μπορούσε σύντομα να γίνει δική σας. Η Fender Mustang, με την οποία έπαιξε ο τραγουδιστής των Nirvana στο βίντεο για το πρωτοποριακό σινγκλ του συγκροτήματος, «Smells Like Teen Spirit», θα πουληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Julien's Auctions στα τέλη Μαΐου.

Διαβάστε ακόμα: Σε δημοπρασία το σπάνιο χρυσό ρολόι Rolex Daytona του Eric Clapton για 1,6 εκατ. δολάρια

Η ηλεκτρική κιθάρα είναι μόνο ένα από τα πολλά αντικείμενα που κάποτε ανήκαν στο είδωλο της grunge που θα βγουν στο σφυρί στην τριήμερη εκδήλωση «Music Icons» του οίκου δημοπρασιών. Σύμφωνα με τον Julien’s, το μουσικό όργανο είναι μια αριστερόχειρη έκδοση Fender Mustang in Competition Lake Placid του 1969.

Ο Cobain εμφανίζεται με την κιθάρα σε όλη τη διάρκεια του video clip του «Smells Like Teen Spirit», το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην εκπομπή «120 Minutes» του MTV στις 29 Σεπτεμβρίου 1991. Το τραγούδι σύστησε στην ουσία τους Nirvana στο κοινό και αποτέλεσε την αρχή της εκτόξευσης του γκρουπ σε ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στον κόσμο, τίτλο που θα κρατούσαν μέχρι την αυτοκτονία του Cobain. το 1994, σε ηλικία 27 ετών.

«Είμαι αριστερόχειρας και δεν είναι πολύ εύκολο να βρεις κιθάρες υψηλής ποιότητας για αριστερόχειρες σε λογικές τιμές. Αλλά από όλες τις κιθάρες σε ολόκληρο τον κόσμο, η Fender Mustang είναι η αγαπημένη μου», είπε ο Cobain για το όργανο στην τελευταία του συνέντευξη στο Guitar World. «Έχω μόνο δύο από αυτές».

Άλλα κομμάτια αναμνηστικών του Cobain που θα διατεθούν για προσφορά περιλαμβάνουν το αυτοκίνητο Dodge Dart 170 του 1965 (το οποίο έχει εκτιμώμενη τιμή πώλησης που κυμαίνεται από 400.000 έως 600.000 δολάρια), μια πλατφόρμα skateboard του 1985 με γραφιστικό του ίδιου του Cobain με θέμα τους Iron Maiden (εκτιμώμενη τιμή πώλησης 40 με 60.000 δολάρια) και το all-access πάσο του από την περιοδεία «In Utero» (1.000–2.000 δολάρια). Τέλος, υπάρχει επίσης ένα ειδικό NFT της Mustang του Cobain που περιλαμβάνει αφήγηση από τον επί χρόνια τεχνικό της κιθάρας του τραγουδιστή, Earnie Bailey (6.000–8.000 δολάρια).

Φυσικά, για εκείνους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την κιθάρα του Cobain, το αντίτιμο δεν θα είναι χαμηλό. Ο οίκος Julien's αναμένει ότι η ιστορική Fender Mustang θα πουληθεί μεταξύ 600.000 και 800.000 δολαρίων. Από την άλλη, θυμίζουμε ότι ο Cobain κατέχει ήδη το ρεκόρ της πιο ακριβής κιθάρας όλων των εποχών. Η ηλεκτρακουστική Martin D-18E του 1959, με την οποία ο frontman των Nirvana έπαιξε στα γυρίσματα του «Unplugged» του MTV πωλήθηκε για 6 εκατ. δολάρια τον Ιούνιο του 2020.

Εικόνα
Η ηλεκτρακουστική Martin D-18E του 1959, με την οποία ο Kurt Cobain έπαιξε στα γυρίσματα του «Unplugged» του MTV το 1993 είναι η πιο ακριβή κιθάρα όλων των εποχών (Πηγή: Getty Images)

Ενώ μόνο ένα άτομο θα αποκτήσει τη Fender Mustang του «Smells Like Teen Spirit», πολλά περισσότερα έχουν την ευκαιρία να τη δουν. Το όργανο εκτίθεται στην γκαλερί του οίκου δημοπρασιών στο Beverly Hills έως τις 15 Απριλίου, στη συνέχεια στο Hard Rock Café στο Λονδίνο από τις 28 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου και, τέλος, στο Hard Rock Café στη Νέα Υόρκη από τις 16 έως τις 20 Μαΐου, όπου θα διεξαχθεί η δημοπρασία.