Πώς να επιλέξετε το σωστό ρολόι: Τεχνολογία ή Διαχρονικότητα

Πώς να επιλέξετε το σωστό ρολόι: Τεχνολογία ή Διαχρονικότητα

Αιώνες πριν την εμφάνιση του κινητού, ο άνθρωπος είχε συνδέσει την καθημερινότητα του με μία άλλη απαραίτητη συσκευή: το ρολόι. Για την ακρίβεια, υπάρχουν κείμενα που τοποθετούν τα πρώτα ρολόγια στις απαρχές του 16ου αιώνα και συγκεκριμένα στον Peter Henlein της Νυρεμβέργης, ενώ δε η χρήση πολύτιμων λίθων στα ρολόγια ξεκινά δύο αιώνες μετά και συγκεκριμένα το 1704 στο Λονδίνο.

Ωστόσο το ρολόι δεν αποτελεί απλό εργαλείο καταγραφής του χρόνου και οργάνωσης της καθημερινότητας μας. Αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα μας και είναι ενδεικτικό των στοιχείων που θέλουμε να προβάλλουμε προς τους άλλους γύρω μας. Συχνά δρουν ως σημείο αναφοράς της προσωπικής μας ιστορίας. Ενδεικτικό παράδειγμα στη σύγχρονη λογοτεχνία είναι η εμμονή του καθηγητή Robert Langdon, πρωταγωνιστή της σειράς βιβλίων του Dan Brown (Κωδικας Da Vinci) με το ρολόι του με σχέδιο του Μίκυ Μάους, που τον συντροφεύει σε κάθε περιπέτεια του. Ρολόι που του είχαν κάνει δώρο οι γονείς του όταν ήταν 10 χρονών.

Πέντε αιώνες, λοιπόν, μετά την εμφάνιση του ρολογιού και με το Internet of Things να κυριαρχεί στην επιλογή των αγαθών που αγοράζουμε, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές βρίσκονται απέναντι σε ένα σύγχρονο στιλιστικό δίλημμα: smartwatch ή κλασικό. Τεχνολογία ή διαχρονικότητα. Ή μήπως υπάρχει δυνατότητα και για τα δύο; Ποια είναι επομένως η σωστή επιλογή; Παράγοντες όπως το είδος της εργασίας που τελεί ο καταναλωτής, η προσωπική αισθητική, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και η χρηστικότητα παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του ρολογιού. Ας εξετάσουμε λοιπόν τα συν και τα πλην των δύο κατηγοριών.

Smartwatches έναντι Κλασικού: Τα συν & πλην

Πρώτα από όλα πρέπει να οριοθετήσουμε το τι εστί smartwatch. Το πρώτο καταγεγραμμένο «έξυπνο» ρολόι θεωρείται το Plus Four Wristlet Route Indicator του 1927 που είχε ενσωματωμένο μίνι-χάρτη που μπορούσε ο χρήστης να σκρολάρει. Δεν ήταν ακριβώς GPS, αλλά πρόσφερε επιπλέον υπηρεσίες πέραν της μέτρησης και απεικόνισης της ώρας. Έκτοτε πολλές εταιρείες ωρολογοποιίας εισήγαγαν υπηρεσίες πρωτοποριακές όπως το Seiko Kinetic, που η κινητική ενέργεια του ανθρώπου τροφοδοτούσε τον μηχανισμό του ρολογιού.

Εικόνα

Ωστόσο πλέον είθισται με τον όρο «smartwatch» να εννοούμε την κινητή συσκευή χειρός με οθόνη και δυνατότητες συνδεσιμότητας σε έξυπνη κινητή συσκευή τηλεφωνίας και όχι μόνο. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα των smartwatches και ποια τα μειονεκτήματα;

Εν συντομία, τα «έξυπνα» ρολόγια χειρός προσφέρουν τις παραδοσιακές λειτουργίες του ρολογιού, συν τα τεχνολογικά οφέλη του κινητού: είναι fitness tracker, παρέχουν δυνατότητες αποστολής μηνυμάτων, GPS, λειτουργεί ως media player, έχει κάμερα, επιτρέπει βιντεοκλήσεις, υπάρχει δυνατότητα γεωντοπισμού (λειτουργία χρήσιμη για παιδιά ή ΑΜΕΑ), μετρά τα ζωτικά στοιχεία του χρήστη κα. Είναι πιο εύχρηστο από το κινητό και στην πραγματικότητα εξοικονομείται χρόνος στην καθημερινότητα.

Εικόνα
Πηγή: getty images

Στα αρνητικά το «έξυπνο τηλέφωνο» απαιτεί φόρτιση. Επομένως προστίθεται ακόμα ένας φορτιστής και καλώδιο που πρέπει να φέρει ο χρήστης μόνιμα μαζί. Επίσης το ζήτημα της οθόνης: αποτελεί πρόκληση το να μπορεί το ρολόι να είναι διακριτικό μεν ως αξεσουάρ και ταυτόχρονα να είναι ευδιάκριτη η οθόνη για να εξασφαλίζει τις προαναφερθείσες λειτουργίες του. Και φυσικά απαιτείται η συνδεσιμότητα σε smartphone για την εξασφάλιση της λειτουργίας της συσκευής της.

Στον αντίποδα τα παραδοσιακά ρολόγια αποτελούν σύμβολο status, υπάρχει πληθώρα σχεδίων και τιμών, αλλά όπως ήδη προαναφέρθηκε ο χρήστης δεν είναι δέσμιος καλωδίων και έξτρα συσκευών. Επίσης προσφέρεται η δυνατότητα μοντέλων που είναι πράγματι αδιάβροχα και αντέχουν στην πίεση, γεγονός που τα καθιστά αναντικατάστατα στους χρήστες των θαλάσσιων σπορ και του υγρού στίβου. Ποιος άλλωστε δεν έχει θαυμάσει ένα Vacheron Constantin, ένα Patek Philippe ή ένα Omega χάρη στις διασημότητες που τα προωθούν; Και φυσικά δεν γίνεται να μην υπάρξει αναφορά στα Rolex, τα οποία αποτελούν άλλωστε στοιχείο της εγχώριας pop κουλτούρας, ακόμα και εάν ενίοτε συνδυάζονται με τα χρόνια των παχέων αγελάδων.

Ή μήπως και τα δύο;

Πάντως ο κόσμος αλλάζει και μαζί και η αγορά ρολογιού. Πολυτελείς μάρκες όπως η Tag Heuer και η Breitling έχουν εισέλθει στην αγορά smartwatch με μοντέλα που κοστίζουν από 1.350 ευρώ και πάνω, συνδυάζοντας την πολυτέλεια, την κλασική επωνυμία με τους καρπούς της τεχνολογίας. Δεν πρόκειται για ημίμετρα, αλλά για τη φυσική εξέλιξη του κλάδου, δεδομένου ότι το Internet αποτελεί εδώ και χρόνια είδος πρώτης ανάγκης στο δυτικό κόσμο.