Manifesto Concept: Το off road ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Dacia μοιάζει να βγήκε από την... Tesla

Το Dacia Manifesto Concept είναι ένα rad adventure buggy με ελαστικά χωρίς αέρα. Το μοντέλο περιπέτειας της ρουμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν θα βγει στην παραγωγή ωστόσο ορισμένα κομμάτια του θα «ζήσουν» σε επόμενα μοντέλα της εταιρείας.…
Manifesto Concept: Το off road ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Dacia μοιάζει να βγήκε από την... Tesla

Όλοι ξέρουμε τη ρουμανική Dacia, θυγατρική πλέον της Renault. Όλοι επίσης ξέρουμε τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τα αυτοκίνητά της εντελώς διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλα ευρωπαϊκά μοντέλα: τη στιβαρή εμφάνιση, τους σπαρτιάτικους εσωτερικούς χώρους και τη θεσμική απέχθεια στις περιττές πολυτέλειες.

Διαβάστε ακόμα: Pagani Utopia - Ένα κομψό supercar 852 ίππων και 2,17 εκατ. δολαρίων για 99 μόνο τυχερούς

Μπορεί λοιπόν η Dacia να διακρίνεται για τη μάλλον σεμνή και ταπεινή προσέγγισή της στην αυτοκίνηση, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει ότι της λείπει η φιλοδοξία. Αν κάποτε χλευάστηκε για την έλλειψη καινοτομίας και προχωρημένου design στα οχήματά της, η Dacia κατακτά γρήγορα έδαφος στην ευρωπαϊκή αγορά και επεκτείνεται γρήγορα σε άλλες ηπείρους.

Εικόνα

Με βάση τα στοιχεία εγγραφής των πρώτων οκτώ μηνών, η Dacia είναι κοντά στο να ξεπεράσει τη Ford στην Ευρώπη (307.000 οχήματα Dacia πωλήθηκαν φέτος έναντι 327.000 Ford, σύμφωνα με την ACEA). Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την ισχυρή και νεανική γκάμα των οχημάτων της, είναι απόλυτα σίγουρο ότι η Dacia θα ταϊσει σκόνη τη Ford αρκετά σύντομα, ένα κατόρθωμα που κανείς δεν πίστευε δυνατό πριν από 10 χρόνια.

Εικόνα

Ως εκ τούτου, φαίνεται πως ήρθε η ώρα για τη Dacia να σκεφτεί καλά το μέλλον. Και το concept μοντέλο με το όνομα Manifesto που μόλις παρουσιάστηκε στο Παρίσι δείχνει ότι η ρουμανική μάρκα είναι έτοιμη να κάνει τα μεγάλα βήματα που δεν έκανε μέχρι τώρα.

Το πρωτότυπο μοντέλο μπορεί να υπερηφανεύεται για τη βιωσιμότητα και την οικολογική ευφυΐα, όχι μόνο λόγω του ηλεκτρικού του χαρακτήρα. Ένα εύκολο παράδειγμα είναι πως το συμπαγές και ελαφρύ concept είναι κατασκευασμένο με ανακυκλωμένα υλικά.

Εικόνα

Για όσους έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται πότε θα κυκλοφορήσει, τα άσχημα νέα είναι ότι το μοντέλο δεν θα μπει ποτέ στην παραγωγή. Αντίθετα, προορίζεται ως ένα φυτώριο ιδεών που θα χρησιμοποιηθούν σε υπάρχοντα και μελλοντικά αυτοκίνητα της Dacia.

Το Manifesto διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα ώστε να αποκαλείται ακόμα όχημα. Αυτό σημαίνει τέσσερις τροχούς, ένα τιμόνι, δύο καθίσματα και ένα σύστημα πρόωσης κάποιου είδους. Από εκεί και πέρα ξεκινούν οι εκπλήξεις.

Οι τροχοί είναι συναρπαστικοί καθώς υποτίθεται ότι είναι τυλιγμένοι σε ελαστικά χωρίς αέρα που δεν τρυπούν. Δεν υπάρχουν πόρτες, παράθυρα ή παρμπρίζ που να διαχωρίζουν τους επιβάτες από το περιβάλλον. Δεν υπάρχει ούτε σύστημα infotainment στην καμπίνα. Ωστόσο, το smartphone ενσωματώνεται άψογα με το αυτοκίνητο, προσφέροντας τόσο διεπαφή όσο και οθόνη αφής. Το σύστημα είναι ήδη διαθέσιμο σε πολλά μοντέλα της Dacia.

Εικόνα

Το YouClip είναι ένα απλό σύστημα για την ασφάλεια διαφόρων εύχρηστων και αρθρωτών αξεσουάρ. Στο εξωτερικό, υπάρχει ένας μόνο προβολέας, ο οποίος μπορεί να αποσπαστεί και να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρός φακός.

Εικόνα

Το Manifesto είναι ένα όχημα περιπέτειας, επομένως θεωρείται ως ένα ανθεκτικό και ικανό offroader. Διαθέτει σύστημα τετρακίνησης, μεγάλη απόσταση από το έδαφος και αμάξωμα κατασκευασμένο για να αντέχει στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Εικόνα

Το εσωτερικό του είναι αδιάβροχο, ώστε να μπορεί να καθαριστεί ακόμα και με πιεστικό. Τα αφαιρούμενα καλύμματα καθισμάτων μπορούν να μετατραπούν σε υπνόσακους σε δευτερόλεπτα. Και για να τα ενεργοποιήσετε όλα, υπάρχει μια αφαιρούμενη γεννήτρια μπαταρίας στο πίσω μέρος, που διαθέτει πρίζες.

Εικόνα

Έτσι, ακόμη κι αν δεν καταφέρουμε να το οδηγήσουμε ποτέ, το πρωτότυπο Manifesto δείχνει τις μεγάλες φιλοδοξίες της μικρής Dacia. Ας παρηγορηθούμε με τη σκέψη ότι πολλές από τις έξυπνες ιδέες του θα τις δούμε να υλοποιούνται σύντομα σε ένα όχημα παραγωγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ