The Rare: Το εξαιρετικά σπάνιο 48 ετών single malt σκωτσέζικο ουίσκι από το The Dalmore βγαίνει σε τρεις μόνο φιάλες

Το The Rare είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο 48 ετών single malt ουίσκι από το The Dalmore. Μόνο τρία μπουκάλια υπάρχουν και ένα από αυτά θα μπορούσε να φτάσει έως και 200.000 δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Sotheny's στο Λονδίνο την 1η Νοεμβρίου.
The Rare: Το εξαιρετικά σπάνιο 48 ετών single malt σκωτσέζικο ουίσκι από το The Dalmore βγαίνει σε τρεις μόνο φιάλες

Ο κόσμος των υπερπαλαιωμένων, πανάκριβων σκωτσέζικων single malt ουίσκι ολοένα και μεγαλώνει καθώς μοναδικά αποστάγματα βγαίνουν από τα βαρέλια τους και εμφιαλώνονται σε limited edition κυκλοφορίες. Το The Rare, ωστόσο, η νέα έκδοση από το The Dalmore, έχει κάτι επιπλέον: το μπουκάλι φιλοξενείται σε ένα μοναδικό έργο τέχνης και υπάρχουν μόνο τρία διαθέσιμα.

Διαβάστε ακόμα: Papa's Pilar 2022 Legacy Edition - Ένα ρούμι αφιερωμένο στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ και στο βιβλίο «Ο γέρος και η θάλασσα»

Το Dalmore Luminary No. 1 είναι το πρώτο από τα τρία αυτής της νέας σειράς, μια συνεργασία μεταξύ του αποστακτηρίου και του Μουσείου Σχεδιασμού της Σκωτίας V&A Dundee που βρίσκεται στον ποταμό Tay βόρεια του Εδιμβούργου.

Η κυκλοφορία του 2022 είναι ένα single malt 48 ετών που ονομάζεται The Rare, το οποίο αρχικά ωρίμασε σε βαρέλια από bourbon. Στη συνέχεια φιλοξενήθηκε σε σκωτσέζικα και ιαπωνικά δρύινα βαρέλια mizunara τα οποία χάρισαν σε αυτό το ήδη καλά παλαιωμένο ουίσκι ακόμη περισσότερη γεύση.

A post shared by The Dalmore (@thedalmore)

Το πρώτο από τα τρία διαθέσιμα μπουκάλια θα πουληθεί με το γλυπτό του σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο με ένα μέρος των εσόδων να διατίθενται στο V&A Dundee.

Το δεύτερο θα βρει το σπίτι του στις εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου του The Dalmore's στη Σκωτία ενώ το τρίτο θα είναι διαθέσιμο ως μέρος μιας συλλογής ουίσκι από το The Dalmore σε μεταγενέστερο σημείο χωρίς όμως το γλυπτό. Υπάρχει επίσης και ένα σχεδιαστικό πρωτότυπο που θα εκτεθεί στο V&A Dundee.

Το εν λόγω γλυπτό σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma και τον συνεργάτη του Maurizio Mucciola, με τον master distiller του Dalmore, Richard Paterson OBE, και τον master whisky maker, Gregg Glass, να παρέχουν επίσης στοιχεία.

A post shared by The Dalmore (@thedalmore)

Είναι κατασκευασμένο από 48 ρόμβους σκωτσέζικης και ιαπωνικής βελανιδιάς για να αντικατοπτρίζει τη δευτερογενή ωρίμανση του ουίσκι, μαζί με γυαλισμένο μέταλλο. Η σκωτσέζικη βελανιδιά ανακτήθηκε από ένα πεσμένο δέντρο στις όχθες του ποταμού Tay.

«Το Luminary δεν είναι απλώς ένα σπάνιο μπουκάλι, αλλά εξαιρετικής ποιότητας με εξαιρετικό σχέδιο που συνδυάζεται με αγάπη από τον Richard και τον Kuma. Αυτή είναι η τρίτη συνεργασία του Sotheby’s με το The Dalmore τα τελευταία χρόνια και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κλείσουμε τις δημοπρασίες μας το 2022 στο Λονδίνο από αυτό το πάντρεμα ουίσκι και design», δήλωσε ο Jonny Fowle, επικεφαλής του ουίσκι και οινοπνευματωδών ποτών του Sotheby's Βόρειας Αμερικής.

A post shared by The Dalmore (@thedalmore)

Το The Rare προφανώς θα καταλήξει στη συλλογή ενός μόνο ατόμου με βαθιά τσέπη, οπότε το The Dalmore κυκλοφορεί επίσης 15.000 μπουκάλια ουίσκι που ονομάζεται The Collectible για να συμβαδίσει με αυτήν την κυκλοφορία.
Πρόκειται για ένα single malt 15 ετών που ωριμάζει σε αμερικάνικη λευκή βελανιδιά και έχει τελειώσει σε ιταλικά βαρέλια κόκκινου κρασιού Amarone και βαρέλια «Kintsugi».

Εικόνα

Ο τελευταίος είναι ένας ιαπωνικός όρος για τα επισκευασμένα κεραμικά, και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το γεγονός ότι αυτά τα βαρέλια αποτελούνται από ξύλα σκωτσέζικης βελανιδιάς Tay, mizunara και αμερικανικής λευκής βελανιδιάς.

A post shared by The Dalmore (@thedalmore)

Η υποβολή προσφορών για το The Rare και το συνοδευτικό γλυπτό του θα ανοίξει στον οίκο Sotheby's την 1η Νοεμβρίου, με την τιμή πώλησης να αναμένεται να ξεκινά από τουλάχιστον περίπου 100.000 δολάρια και πιθανώς να φτάνει τα 200.000 δολάρια. Το The Collectible, από την άλλη πλευρά, έχει προτεινόμενη τιμή κατασκευαστή 250 λίρες (περίπου 288 ευρώ), καθιστώντας το την καλύτερη συνοδεία σε μια ειδική περίσταση .