Τζέιμς Μποντ: Σε επεξεργασία τα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ για να αφαιρεθούν «προβληματικές φυλετικές αναφορές»

Σε καθεστώς επεξεργασίας μπαίνουν τα μυθιστορήματα του Τζέιμς Μποντ από τον Ίαν Φλέμινγκ, εν όψει της επανέκδοσή τους τον Απρίλιο. Από το περιεχόμενο θα αφαιρεθούν σημεία που μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικά από τους σύγχρονους αναγνώστες.
Τζέιμς Μποντ: Σε επεξεργασία τα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ για να αφαιρεθούν «προβληματικές φυλετικές αναφορές»

Σχεδόν 70 χρόνια αφότου ο Ίαν Φλέμινγκ έγραψε το πρώτο βιβλίο της σειράς που γέννησε το franchise των επιτυχημένων ταινιών, τα μυθιστορήματα του Τζέιμς Μποντ μπαίνουν σε καθεστώς προοδευτικής επεξεργασίας. Το πλήρες σετ των κατασκοπικών θρίλερ θα επανεκδοθεί τον Απρίλιο, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από το περιεχόμενό τους μια σειρά προβληματικών φυλετικών αναφορών.

Διαβάστε ακόμα: 60 χρόνια Τζέιμς Μποντ - Η Black Tomato λανσάρει ιδιωτικά ταξίδια πολυτελείας για 60 τυχερούς στα μέρη που γυρίστηκαν οι ταινίες

Κάθε έκδοση θα περιέχει επίσης μια δήλωση αποποίησης ευθύνης. όπου θα αναφέρεται ότι κάποια σημεία του βιβλίου ίσως να «θεωρηθούν προσβλητικά από τους σύγχρονους αναγνώστες», όπως αναφέρει η The Telegraph.

Η Ian Fleming Publications Ltd, η οποία κατέχει τα δικαιώματα για το έργο του συγγραφέα, ανέθεσε την ανασκόπηση των μυθιστορημάτων σε ειδική ομάδα αναγνωστών ώστε να διαπιστωθεί αν και σε ποια σημεία χρειάζονται αναθεώρηση. Η λέξη «nigger» αφαιρέθηκε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις και αντικαταστάθηκε με «black person» ή «black man», ενώ σύμφωνα με την The Telegraph κι άλλες φυλετικές αναφορές έχουν υποστεί επεξεργασία.

Επιπλέον, η νέα δήλωση αποποίησης ευθυνών θα αναφέρει: «Αυτό το βιβλίο γράφτηκε σε μια εποχή που όροι και συμπεριφορές, τις οποίες οι σύγχρονοι αναγνώστες θα μπορούσαν να θεωρήσουν προσβλητικές, ήταν συνηθισμένες. Έχουν γίνει ορισμένες τροποποιήσεις σε αυτήν την έκδοση, διατηρώντας το ύφος όσο το δυνατόν πιο κοντά το αρχικό κείμενο και την περίοδο στην οποία αναφέρεται».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος των εκδόσεων Ian Fleming στην Telegraph, οι αλλαγές έγιναν έπειτα από άδεια του ίδιου του συγγραφέα. «Έχουμε κάνει αλλαγές στο "Live and Let Die" που ο ίδιος εξουσιοδότησε», είπε η εταιρεία. «Ακολουθώντας την προσέγγιση του Ίαν, εξετάσαμε τις περιπτώσεις πολλών φυλετικών όρων στα βιβλία και αφαιρέσαμε ορισμένες μεμονωμένες λέξεις ή τις αλλάξαμε με όρους που είναι πιο αποδεκτοί σήμερα, αλλά δεν έρχονται σε ασυμφωνία με την περίοδο που γράφτηκαν τα βιβλία».

Τα αναθεωρημένα χαρτόδετα θα κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο για να σηματοδοτήσουν τα 70 χρόνια από την έκδοση του «Casino Royale».