Με τις πρώτες του συνθέσεις, το συγκρότημα των Queen έμελλε να αλλάξει τον ιδέα που ο κόσμος είχε για τη ροκ μουσική μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο θεατρικός, παιανικός χαρακτήρας των επιτυχιών τους εξακολουθεί να μένει επίκαιρος, εμπνέοντας νέες συνθέσεις μέχρι σήμερα.
Διαβάστε ακόμα: Φρέντι Μέρκιουρι - 1.500 προσωπικά του αντικείμενα βγαίνουν σε δημοπρασία - Άνω των 6,8 εκατ. ευρώ η αξία τους
Τώρα, η μπάντα του θρυλικού Φρέντι Μέρκιουρι έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα για το σύνολο της δουλειάς του, καθώς η είδηση ότι μπορεί σύντομα να πουληθεί για ποσό-ρεκόρ κατέκλυσε τα media.
Σύμφωνα με πηγές του CNN, συζητήσεις μεταξύ της Universal Music Group και της Disney Music Group, οι οποία κατέχει τα δικαιώματα της δισκογραφίας των Queen, «βρίσκονται σε εξέλιξη». Η πώληση μπορεί να ξεπεράσει το επιβλητικό ποσό του 1 δισ. δολαρίων και η συναλλαγή φέρεται να «αναμένεται να κλείσει εντός ενός μήνα».
Queen's music catalog could sell for over $1 billion, a source says https://t.co/WigwPvPUZ2 pic.twitter.com/RwYdWK97O3
— CNN (@CNN) May 30, 2023
Disney και Universal δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα, Ωστόσο, εκπρόσωπος του Disney Music Group ανέφερε στο CNN ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να πουλήσει τον κατάλογο.
Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Μπρους Σπρίνγκστιν πούλησε ολόκληρο τον κατάλογο μουσικής του στη Sony Music Entertainment σε μια συμφωνία που φέρεται να αγγίζει τα 500 εκατ. δολάρια, ανέφεραν οι Los Angeles Times. Η πώληση της μουσικής του Boss είναι αυτή τη στιγμή η υψηλότερη σε αξία που έχει σημειωθεί ποτέ για μουσικό κατάλογο, ωστόσο αν η συμφωνία για τη μουσική των Queen επιτευχθεί, θα καταρρίψει εύκολα το ρεκόρ.
Το δημοσίευμα του CNN αναφέρει επίσης ότι το ύψος του ποσού αποδίδεται εν μέρει στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του 2018, με πρωταγωνιστή τον Ράμι Μάλεκ, η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ. Η βιογραφική ταινία αφηγήθηκε την ιστορία της δημιουργίας των Queen, με επίκεντρο τον αείμνηστο τραγουδιστή του, Φρέντι Μέρκιουρι και η παταγώδης επιτυχία της οδήγησε σε ανανέωση του ενδιαφέροντος για τη μουσική κληρονομιά του συγκροτήματος.
Φυσικά, ο Σπρινγκστιν και οι Queen δεν είναι οι μόνοι καλλιτέχνες που έχουν μπει στη διαδικασία πώλησης των καταλόγων τους. Πολλά μεγάλα ονόματα όπως ο Νιλ Γιάνγκ και ο Μπομπ Ντίλαν το έχουν επίσης κάνει, ενώ ο Τζάστιν Μπίμπερ πούλησε τα δικαιώματα της μουσικής του για 200 εκατ. δολάρια σε ηλικία μόλις 28 ετών.
Το 2021, μάλιστα, το Rolling Stone ανέφερε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η πώληση ενός μουσικού καταλόγου είναι δελεαστική για έναν μουσικό ήταν η πανδημία του κορονοϊού. Η αδυναμία οργάνωσης περιοδειών και διεξαγωγής άλλων μουσικών συμφωνιών κατά τη διάρκειά της προκάλεσε οικονομική πίεση στους καλλιτέχνες που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά.
Υπάρχουν επίσης προσωπικοί λόγοι, ανέφερε το περιοδικό. Για παράδειγμα, οι μεγαλύτεροι μουσικοί, όπως οι Ντίλαν και Σπρίνγκστιν, ίσως θεωρούν ότι το να μοιράσουν ένα εφάπαξ ποσό στα παιδιά τους είναι ευκολότερη υπόθεση από το να τους μεταβιβάσουν ένα συνονθύλευμα πνευματικών δικαιωμάτων.