Διεθνής Διαγωνισμός Ουίσκι 2023: Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1989 Mortlach - Το καλύτερο σκωτσέζικο single malt στον κόσμο

Το Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1989 Mortlach αναδείχθηκε ως το καλύτερο σκωτσέζικο single malt ουίσκι στον κόσμο στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Ουίσκι που πραγματοποιήθηκε στο Κεντάκι, αποσπώντας το ετήσιο κορυφαίο βραβείο για το «Ουίσκι της Χρονιάς».
Διεθνής Διαγωνισμός Ουίσκι 2023: Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1989 Mortlach - Το καλύτερο σκωτσέζικο single malt στον κόσμο

Η 14η διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού Ουίσκι πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος στο Μπράνστοουν του Κεντάκι. Τα χιλιάδες αποστάγματα που συμμετείχαν διεκδίκησαν τρία μετάλλια σε κάθε κατηγορία, όπως συμβαίνει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες: χρυσό, ασημένιο και χάλκινο. Επιπλέον, ο διαγωνισμός απονέμει και ένα ετήσιο κορυφαίο βραβείο για το «Ουίσκι της Χρονιάς». Ο μεγάλος πρωταθλητής φέτος ήταν το Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1989 Mortlach.

Διαβάστε ακόμα: Bowmore ARC-52 - Mokume Edition: 260.000 ευρώ «έπιασε» η φιάλη της Aston Martin με single malt ουίσκι 52 ετών

Η Gordon & MacPhail είναι ένας ανεξάρτητος εμφιαλωτής με έδρα το Elgin, στη βορειοανατολική γωνία της Σκωτίας. Σε αντίθεση με ένα αποστακτήριο -το οποίο παράγει ουίσκι- ένας ανεξάρτητος εμφιαλωτής προμηθεύεται το απόσταγμα. Στην περίπτωση της Gordon & MacPhail, αυτό είναι το αντικείμενό της για πάνω από 120 χρόνια.

Σήμερα η οικογενειακή επιχείρηση υφίσταται ως μία από τις πιο διάσημες στον κλάδο, αναλαμβάνοντας την κυριότητα επιλεγμένων βαρελιών από όλη τη χώρα και τα διαχειρίζεται με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά, μοναδικά στο είδος τους ποτά, όπως αυτό για το οποίο μιλάμε τώρα.

Η συγκεκριμένη έκφραση ξεκίνησε τη ζωή της το 1989 στο Mortlach Distiller, 30 περίπου χιλιόμετρα από το οικογενειακό κατάστημα Gordon & MacPhail. Το απόσταγμα μπήκε σε γέμισε σε ένα βαρέλι από σέρι και εκεί έμεινε υπομονετικά για περίπου 31 χρόνια, μέχρι που οι άνθρωποι της G&M έκριναν ότι είναι έτοιμο για το ποτήρι.

Σύμφωνα με τις περιγραφές της εταιρείας, μέχρι να εμφιαλωθεί στους 54,2% ABV, έδειξε κάθε είδους μαγειρεμένων, σκούρων φρούτων στη μύτη και τον ουρανίσκο, με τη φινέτσα του φρέσκου δέρματος και του αποξηραμένου καπνού σε ένα μακρύ φινίρισμα.

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μέρος της σειράς «Connoisseurs Choice» της φίρμας, μιας σειράς από single malt ουίσκι που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘60 από την G&M.

«Είμαστε απίστευτα περήφανοι που βλέπουμε το Connoisseurs Choice Mortlach 1989 να αναγνωρίζεται ως το Ουίσκι της Χρονιάς», δήλωσε ο Richard Urquhart, επικεφαλής αμερικανικών πωλήσεων για την Gordon & MacPhail. «Αυτή η διάκριση είναι απόδειξη όχι μόνο για την εξαιρετική ποιότητα του αποστάγματος του Mortlach αλλά και για την ομάδα των ειδικών μας για την επιλογή του ιδανικού βαρελιού και την ωρίμανση του για τον σωστό χρόνο. Κάθε μπουκάλι που παράγουμε είναι το αποτέλεσμα μιας προσεκτικής διαδικασίας που ακολουθείται από το 1895, υιοθετώντας καινοτόμες μεθόδους για να ξεπεράσουμε τα όρια στην ωρίμανση του ουίσκι».

Σε Δελτίο Τύπου, ο Sébastien Gavillet, επικεφαλής του πάνελ γευσιγνωσίας στον Διεθνή Διαγωνισμό Ουίσκι, ανέφερε τα εξής: «Συγχαίρουμε θερμά όλη την ομάδα στο Gordon & MacPhail για τη δημιουργία ενός τόσο περίπλοκου, πλούσιου και απόλυτα ισορροπημένου ουίσκι».

Για περισσότερες πληροφορίες για το Connoisseurs Choice 1989 Mortlach αλλά και τις υπόλοιπες ετικέτες της εταιρείας μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Gordon & MacPhail. Μπορείτε να βρείτε το βραβευμένο single malt Ουίσκι σε επιλεγμένες κάβες αλλά και στο onlime store Wine-Searcher στην τιμή των 815 ευρώ.