Όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς, έτσι και στον κόσμο του κρασιού, μερικές από τις μεγαλύτερες καινοτομίες ανακαλύφθηκαν τυχαία. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα βαρέλια. Ενώ σήμερα η ωρίμανση κρασιού μέσα στην αγκαλιά δρύινων βαρελιών είναι συνήθης μεθοδολογία, αρκεί να θυμίσουμε ότι μέχρι να ανακαλυφθεί η ευεργετική επίδραση του ξύλου στη γεύση και την υφή του κρασιού, τα βαρέλια χρησιμοποιούνταν μόνο ως μέσο αποθήκευσης για τη μεταφορά του.
Διαβάστε ακόμα: Όσκαρ 2023: Η Fleur de Miraval, η ροζέ σαμπάνια του Μπραντ Πιτ, ήταν το επίσημο ποτό των φετινών βραβείων
Έπειτα είναι η σαμπάνια. Η τυχαία ανακάλυψή της οφείλεται στην απροσδόκητη δεύτερη ζύμωση μέσα στο μπουκάλι, η οποία απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και δημιουργεί τις φυσαλίδες της.
Παρομοίως, ένα ατύχημα οδήγησε στο project «Cellar in the Sea» (Κελάρι στη Θάλασσα) του οίκου Veuve Clicquot, το οποίο στοχεύει στη μελέτη των επιπτώσεων της παλαίωσης της σαμπάνιας κάτω από το νερό σε σύγκριση με την παλαίωση στα κελάρια του οίκου στη Ρεμς της Γαλλίας.
Το ατύχημα ήταν το ναυάγιο ενός φορτηγού πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Γαλλία στη Ρωσία, το 1840, και μετέφερε 168 μπουκάλια σαμπάνιας στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στα νησιά Åland μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας. Σαράντα επτά από τα μπουκάλια εκείνα είχαν κατασκευαστεί από την Veuve Clicquot.
Το πλοίο και το περιεχόμενό του παρέμειναν ανενόχλητα στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας για 170 χρόνια μέχρι που ανακαλύφθηκε κατά λάθος από ντόπιους δύτες στις 16 Ιουνίου 2010. Όταν μερικά από τα βυθισμένα μπουκάλια ήρθαν στην επιφάνεια και ανοίχθηκαν, η ομάδα ανακάλυψε έκπληκτη ένα γλυκό κρασί που είχε διατηρηθεί με τα χρόνια χάρη στη σταθερή χαμηλή θερμοκρασία και την απουσία φωτός.
Γοητευμένοι από τη δυνατότητα παλαίωσης της σαμπάνιας σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από τα παραδοσιακά crayeres (κελάρια με κιμωλία), οι οινοπαραγωγοί της Veuve Clicquot ξεκίνησαν το καινοτόμο πείραμα «Cellar in the Sea», ένα πρόγραμμα 40 ετών για τη μελέτη των επιπτώσεων της υποβρύχιας παλαίωσης της σαμπάνιας.
Την περασμένη εβδομάδα η ομάδα οινοποίησης και διαχείρισης της Veuve Clicquot πραγματοποίησε ένα ταξίδι στα νησιά Silverskar, τέσσερα από τα 6.700 νησιά που αποτελούν το Αρχιπέλαγος Åland. Κύριος στόχος ήταν η ανάκτηση τεσσάρων φιαλών σαμπάνιας Veuve Clicquot, δύο κλασικών Yellow Label και δύο demi sec, ή ημίγλυκων, για μια συγκριτική δοκιμή σε σχέση με μπουκάλια που είχαν παλαιωθεί με τον συμβατικό τρόπο. Δύο δύτες, εκ των οποίων ο ένας ήταν και μέλος της ομάδας που βρήκε αρχικά το ναυάγιο το 2010, ανέσυραν τα μπουκάλια από τον βυθό.
Οι φιάλες βρίσκονταν σε βάθος 40 μέτρων όπου η θερμοκρασία διατηρείται μόνιμα στους 4 βαθμούς Κελσίου ενώ το νερό της Βαλτικής δεν είναι τόσο αλμυρό (η αλατότητά της είναι 20 φορές χαμηλότερη από εκείνη του Ατλαντικού Ωκεανού).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Robb Report, σε σύγκριση με τις φιάλες σαμπάνιας που έχουν παλαιωθεί σε σπηλιές με έκθεση σε οξυγόνο, τόσο η Κίτρινη Ετικέτα όσο και το demi sec που ανακτήθηκαν από το βυθό έδειξαν κάποιες τριτογενείς ιδιότητες.
Όπως περιγράφεται στο δημοσίευμα, η υποθαλάσσια κίτρινη ετικέτα παρουσίασε μια μικρή έκρηξη φυσαλίδων όταν ανοίχθηκε και γεύσεις από ζαχαρωμένο πορτοκάλι και ανανά, πράσινη ελιά και φασκόμηλο, ενώ το παραδοσιακό μπουκάλι είχε επίμονο αναβρασμό και γεύσεις από λευκό ροδάκινο, βερίκοκο, μελισσόχορτο και καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Τα αρώματα, αναφέρει το Robb Report, ήταν σημαντικά διαφορετικά, με την υποθαλάσσια κίτρινη ετικέτα να δείχνει ανανά, μανιτάρι και τρούφα και τα παραδοσιακά παλαιωμένα μπουκάλια να προσφέρουν μια μύτη από αχλάδι Bartlett, περγαμόντο, άνθη πορτοκαλιάς και μπριός.
Οι διαφορές μεταξύ των φιαλών demi sec ήταν λιγότερο έντονες, αν και υπήρχε μια ποιότητα καμένης καραμέλας στο δείγμα κάτω από τη θάλασσα που δεν υπήρχε στις γεύσεις του συμβατικά παλαιωμένου αντίστοιχου, δηλαδή, ροδάκινο, πεπόνι, μέλι, φρούτα του πάθους, νέκταρ αγαύης και αμυγδαλωτό.
Εκτός από επιτόπιες γευστικές δοκιμές όπως αυτή, η Veuve Clicquot σκοπεύει να ανακτά κρασιά σε τακτά χρονικά διαστήματα για συγκριτικές γευσιγνωσίες από την ομάδα οινοποίησης υπό τη διεύθυνση του cellar master Didier Mariotti και για τεχνική ανάλυση στα πανεπιστήμια οινολογίας της Ρεμς και του Μπορντό.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project «Cellar in the Sea» μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα της Veuve Clicquot.