Τάξη στην παραλία: Πρόστιμα σε όσους στήνουν ομπρέλα για να πιάσουν θέση ή παίζουν δυνατά μουσική βάζει η Ν. Ευρώπη

Μέτρα καταπολέμησης των αθέμιτων συμπεριφορών στην παραλία φαίνεται ότι λαμβάνουν οι τουριστικές περιοχές στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Τα μέτρα αφορούν εκείνους που στήνουν ομπρέλες και καθίσματα από νωρίς το πρωί για να πιάσουν καλή θέση στην παραλία αλλά και όσους ακούνε δυνατά μουσική με φορητά ηχεία.
Τάξη στην παραλία: Πρόστιμα σε όσους στήνουν ομπρέλα για να πιάσουν θέση ή παίζουν δυνατά μουσική βάζει η Ν. Ευρώπη

Αν είστε από εκείνους που ξυπνούν νωρίς στις διακοπές, σπεύδουν να απλώσουν την πετσέτα τους στην καλύτερη ξαπλώστρα στην πισίνα ή την παραλία και μετά πηγαίνουν για πρωινό στο ξενοδοχείο, μπορεί φέτος να τα βρείτε σκούρα αν παραθερίζετε στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα: GoldenEye - Διακοπές α λα Τζέιμς Μποντ στο νησί της Τζαμάικα που ο Ίαν Φλέμινγκ έγραψε όλα τα βιβλία του 007

Σε μια εκστρατεία επιβολής τάξης στα παραλιακά θέρετρα της Ισπανίας, τα τοπικά συμβούλια λαμβάνουν μέτρα καταπολέμησης των αθέμιτων συμπεριφορών στην παραλία. Έτσι, εάν προσπαθήσετε να πιάσετε θέση νωρίς το πρωί, ενδέχεται να τιμωρηθείτε με πρόστιμο και να σας αφαιρεθεί ο εξοπλισμός που έχετε εγκαταστήσει στην αμμουδιά για να «καταλάβετε» το μέρος.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι δήμοι στην ισπανική παράκτια επαρχία Αλικάντε απαγορεύουν την κράτηση θέσεων στην παραλία. Οι τοπικές αρχές στην πόλη Μπενιντόρμ, που είναι δημοφιλής για τη νυχτερινή της ζωή, αποφάσισαν ότι τα πρώτα έξι μέτρα παραλίας πριν από τη θάλασσα δεν πρέπει να είναι κατειλημμένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μην παρεμποδίζονται όσοι επιθυμούν να να περπατούν δίπλα στο νερό.

Εικόνα
Η Πονιέντε είναι η μεγαλύτερη παραλία στο Μπένιντρομ της Ισπανίας (Πηγή: Shutterstock)

Στο κοντινό Κάλπε, οι παραθεριστές που στήνουν ομπρέλες, καρέκλες ή ξαπλώστρες πριν από τις 9.30 π.μ. αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 250 ευρώ. Σύμφωνα με το τοπικό συμβούλιο, το μέτρο «απαγορεύει την αδιάκριτη κατάληψη δημόσιου χώρου».

Οι αρχές του Κάλπε εξετάζουν επίσης μέτρο που θα επιτρέπει την αφαίρεση του εξοπλισμού (ομπρέλες ή ξαπλώστρες) που αφήνονται χωρίς επίβλεψη στην παραλία για περισσότερες από τρεις ώρες οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η τοπική αστυνομία ή το προσωπικό καθαριότητας θα μπορούν να αφαιρέσουν τα αντικείμενα και να τα μεταφέρουν σε δημοτική αποθήκη.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο του Κάλπε έχει λάβει «πολλά παράπονα σχετικά με την κράτηση χώρου στην παραλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», καθώς οι θαμώνες φαίνεται ότι πηγαίνουν ακόμη και τα ξημερώματα για να βρουν καλή θέση στην αμμουδιά, καταλαμβάνοντάς τη με κενές ξαπλώστρες.

Εικόνα
Η παραλία Playa de Fossa στο Calpe και ο βράχος Ifach penon του Αλικάντε στην Ισπανία (Πηγή: Shutterstock)

Εκτός από τον εκνευρισμό που προκαλείται στους υπόλοιπους παραθεριστές, οι στημένες ομπρέλες και ξαπλώστρες νωρίς το πρωί δυσκολεύουν τις εργασίες καθαρισμού της παραλίας, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του τοπικού συμβούλου Περ Μολ, οι νέες αποφάσεις επιβλήθηκαν για να «εγγυηθεί το έργο καθαρισμού των παραλιών».

Η Ισπανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά την κακή συμπεριφορά στην παραλία. Στη γειτονική Πορτογαλία, όσοι χρησιμοποιούν φορητά ηχεία και παίζουν δυνατά μουσική ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 36.000 ευρώ.

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από την Εθνική Ναυτιλιακή Αρχή (AMN) της χώρας και απαγορεύουν τη «χρήση ηχητικού εξοπλισμού και δραστηριοτήτων που παράγουν θόρυβο που, σύμφωνα με τους όρους του νόμου, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία».Τα πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ 200 και 4.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και μεταξύ 2.000 και 36.000 ευρώ για ομάδες.

Στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, οι αρχές προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κλοπή άμμου αλλά και τον συνωστισμό επιβάλλοντας τέλη εισόδου στις παραλίες. Η διάσημη ροζ παραλία Σπιάτζια Ρόσα στο νησί Μπουντέλι παραμένει εκτός ορίων για τους επισκέπτες. Το περπάτημα στην παραλία τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ όποιος πιαστεί να αποσπά άμμο θα πρέπει να πληρώσει έως και 3.500 ευρώ.

Εικόνα
Η ροζ παραλία Spiaggia Rosa στη Σαρδηνία μαστίζεται από επισκέπτες που φεύγουν παίρνοντας μαζί τους άμμο (Πηγή: Shutterstock)

Στο κύριο νησί της Σαρδηνίας, παραλίες όπως η Μπραντίντσι και η Μαριολού περιορίζουν τον αριθμό των λουόμενων που επιτρέπεται να τις επισκέπτονται κάθε μέρα. Μία σε από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Σαρδηνίας, την Πελόσα, επιβλήθηκε ανώτατος αριθμός 1.500 επισκεπτών ανά ημέρα, αλλά και τέλος εισόδου 3,50 €.

Η απόδοση των νέων μέτρων αναμένεται να αξιολογηθεί, όπως είναι φυσικό, στο τέλος της τουριστικής σεζόν. Κι αν έχουν φέρει αποτελέσματα, ίσως να μην είναι κακή σκέψη και η επιβολή ορισμένων και στις ελληνικές παραλίες.