Από χαβιάρι με 113.600 δολάρια το κιλό έως τρούφες - Τα 10 πιο ακριβά φαγητά στον κόσμο

Εδέσματα αυστηρώς για «χρυσούς» ουρανίσκους: Τρεις ποικιλίες χαβιάρι «κονταροχτυπιούνται» για την κορυφή. Το πανάκριβο σαφράν, το εκλεκτό ιαπωνικό μοσχάρι, ο τόνος του Ατλαντικού, το τουρκικό μέλι και όχι μόνο!
Από χαβιάρι με 113.600 δολάρια το κιλό έως τρούφες - Τα 10 πιο ακριβά φαγητά στον κόσμο

Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε την τροφή για να επιβιώσουμε, με πολλούς από εμάς να νιώθουμε στο «πετσί» μας, πόσο πιο δύσκολη είναι η κάλυψη αυτής της βασικής ανάγκης, με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη εδώ και πολλούς μήνες.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που ανήκουν στην «αφρόκρεμα» της ελίτ, που έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν μερικές από τις πιο εξεζητημένες γεύσεις του κόσμου, με το ανάλογο... τίμημα.

Χαβιάρι: «Μάχη» 3 ποικιλιών για την κορυφή

Ο 51χρονος ιχθυοκαλλιεργητής Γουόλτερ Γκρουλ και η οικογένειά του από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας συγκεκριμένα, «κρύβονται» πίσω από το χαβιάρι Strottarga Bianco που πωλείται στην αστρονομική τιμή των 113.600 δολαρίων το κιλό! Για να γευτεί κανείς αυτή η ακριβή «λιχουδιά» με την ιδιαίτερη γεύση, καλείται να το κάνει μόνο κατόπιν ειδικής παραγγελίας απευθείας απο το εστιατόριο Grüll. Οι οξύρρυγχοι που εκτρέφουν οικογενειακώς χρειάζονται 14-16 έτη ωρίμανσης, ενώ πασπαλίζονται άφθονα και ένα στρώμα βρώσιμου χρυσού 22 καρατίων.

Εικόνα

Επομενο στη λίστα, το χαβιάρι Almas, με το κόστος του να υπολογίζεται σε 34.500 δολάρια το κιλό. Είναι σπάνιο και προέρχεται αποκλειστικά από τον ιρανικό Beluga (γνωστό επίσης ως Huso Huso). Μάλιστα, το χαβιάρι Almas διαθέτει μεγάλους σε διάμετρο κόκκους, και απαλή, βουτυρώδη γεύση. Παράλληλα, η τιμή του για πολλά πορτοφόλια είναι απλησίαστη, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη σπανιότητα των οξύρρυγχων, ηλικίας άνω των 100 ετών, που διαθέτουν πιο σπογγώδη υφή από τα νεότερα ψάρια, σύμφωνα με το EHL Insights.

Εικόνα

Από την πλευρά του, το χαβιάρι Beluga, είναι επίσης ένα από τα πιο πολυτελη εδέσματα που μπορεί να απολαύσει κάποιος και συνώνυμο των επίσημων γιορτών και γενεθλίων, με το κόστος του να υπολογίζεται στα 24.000 δολάρια το κιλό.

Εικόνα

Σαφράν με έως 20 δολάρια το γραμμάριο

Ακολουθεί το σαφράνι ή σαφράν, ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το άνθος του Crocus sativus, κοινώς γνωστό ως «κρόκος σαφράν». Τα ζωηρά κατακόκκινα στίγματα συλλέγονται και ξηραίνονται για χρήση κυρίως ως καρυκεύματα και χρωστικές ουσίες στα τρόφιμα. Διαθέτει μοναδική γεύση και λουλουδάτο άρωμα, ενώ πωλείται μεταξύ 10 και 20 δολάρια ανά γραμμάριο. Συνήθως καλλιεργείται στο Ιράν και είναι ανυπόστατο συστατικό σε ισπανικά, μαροκινά και ινδικά πιάτα.

Εικόνα

Γιαπωνέζικος περφεξιονισμός στα μοσχάρια Kobe

Το ακριβότερο βόειο κρέας της παγκόσμιας αγοράς, είναι το γιαπωνέζικο Kobe που προέρχεται από την εκτροφή των βοοειδών Wagyu. Τα γιαπωνέζικα μοσχάρια Kobe είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος Wagyu (Ιαπωνικό βοοειδές) που ονομάζονται Tajima-Gyu, και τα οποία εκτρέφονται με πολύ αυστηρά πρότυπα σύμφωνα με την αρχή του Hyogo και στις ΗΠΑ μπορεί να κοστίζουν από 25 έως 50 δολάρια ανά ουγγιά, με την τιμή στα εστιατόρια να ανεβαίνει περαιτέρω. Ξεχωρίζει για τις λευκές φλέβες λίπους που διατρέχουν το κρέας αλλά και την έντονα πιπεράτη γεύση του.

Εικόνα

Ερυθρός ή κόκκινος τόνος προς... εξαφάνιση

Ο ερυθρός ή κόκκινος τόνος του Ατλαντικού είναι το μεγαλύτερο είδος τόνου και ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια με οστέινο σκελετό. Είναι γνωστός επίσης ως τόνος με γαλάζια πτερύγια ή κυανόπτερος και επίσης κόπανος, όρκυνος, ορτσίνι, μαγιάτικο, γλουπέας, γοφός ή απλά... τόνος. Αποτελεί βασικό στοιχείο της κουζίνας του σούσι και του σασίμι στην Ιαπωνία, με βουτυρώδη, πλούσια γεύση και τρυφερή υφή. Λόγω της δημοτικότητάς του παγκοσμίως, αποτελεί πλέον είδος προς εξαφάνιση σε θάλασσες με υπεραλίευση όπως Ατλαντικός, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός. Στο Τόκιο τον Ιανουάριο, ένας ερυθρός τόνος 212 κιλών πουλήθηκε για 273.000 δολάρια, που αντιστοιχεί σε 1.287 δολάρια το κιλό, ενώ ένα κομμάτι από μόνο του σε εστιατόριο κοστίζει έως και 80 δολάρια.

Εικόνα

Λευκές τρούφες για τη νοστιμιά

Οι λευκές τρούφες, ή τρούφες Alba, είναι οι πιο ακριβές τρούφες στον κόσμο και εντοπίζονται κυρίως στο ιταλικό Πιεμόντε, αλλά και σε περιοχές της Κροατίας και της Σλοβενίας. Μια ουγγιά λευκής τρούφας μπορεί να κοστίσει πάνω από 250 δολάρια. Οι τρούφες είναι τα καρποφόρα σώματα ενός υπόγειου μανιταριού. Τα σπόρια τους διασπείρονται από μυκητοφάγα ζώα και σχεδόν όλες οι τρούφες βρίσκονται σε στενή σχέση με δέντρα, ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική καθώς η γήινη γεύση τους με νότες βελανιδιάς και σκόρδου, βελτιώνει τα φαγητά.

Εικόνα

Βρώσιμα φύλλα χρυσού

Τα βρώσιμα φύλλα χρυσού «απλώνονται» συχνά πάνω στην επιφάνεια ενός κέικ ή αρτοσκευασμάτων, κυρίως για διακοσμητικούς λόγους. Είναι άγευστα και περιέχουν μια μικρή ποσότητα φυσικού αργύρου, ενώ η τιμή τους ποικίλλει ανάλογα την ποιότητά τους, από 169 μέχρι 15.000 δολάρια το κιλό.

Εικόνα

Ο διφορούμενος καφές Kopi Luwak

Ο καφές Kopi Luwak έρχεται από την Ινδονησία και ο τρόπος παραγωγής του είναι σοκαριστικός, το λιγότερο. Συλλέγεται από τα περιττώματα της μοσχογαλής (palm civet), ενός μικρού θηλαστικού που μοιάζει με νυφίτσα και ζει κοντά σε φυτείες καφέ στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας. Οι μοσχογαλές τρέφονται, μεταξύ άλλων, με τους καρπούς του καφεόδεντρου, όμως καθώς δεν μπορούν να χωνέψουν τους κόκκους, τους αποβάλλουν με τα υπόλοιπα περιττώματά τους. Οι κόκκοι υφίστανται ζύμωση κατά τη διαδρομή τους στο πεπτικό σύστημα των ζώων, κάτι που τους δίνει τη μοναδική τους γεύση. Φυσικά, οι ποσότητες είναι μικρές και σε αυτό οφείλει την σπανιότητά του και την εξωπραγματική του τιμή. Έχει μια πλούσια, απαλή γεύση με νότες σοκολάτας και καραμέλας και ένα κιλό από αυτούς τους κόκκους καφέ μπορεί να κοστίσει 1.300 δολάρια, ενώ το ένα φλιτζάνι αγγίζει 100 δολάρια. Για πολλές οργανώσεις για την προστασία των ζώων, θεωρείται και ο καφές της «βιομηχανίας της υποδούλωσης», καθώς οι μοσχογαλές, είναι το μήλον της έριδος για θηρευτές-παραγωγούς καφέ που, εκμεταλλευόμενοι την σταθερά υψηλή τιμή του καφέ, τις κυνηγούν μετά μανίας και τις κλείνουν στριμωγμένες σε κλουβιά μέσα σε φυτείες καφέ.

Εικόνα

Το τουρκικό μέλι των ξωτικών

Το ακριβότερο μέλι είναι το λεγόμενο Μέλι των Ξωτικών ή αλλιώς Μέλι Elvish που συλλέγεται από μια σπηλιά βάθους 1.800 μέτρων στην τουρκική πόλη Αρτμπίν. Δεν επιδέχεται καμίας επεξεργασίας καθώς παράγεται φυσικά μέσω των μελισσών που συλλέγουν γύρη από αγριολούλουδα στο γύρω δάσος και διαθέτει υψηλή θρεπτική ποιότητα, ενώ είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, με το κόστος του να φτάνει τα 5.330 δολάρια το κιλό.

Εικόνα

Ιβηρικό χαμόν ή... ζαμπόν

Το Jamón ibérico, «Ιβηρικό ζαμπόν», είναι μια ποικιλία jamón ή presunto και προέρχεται από το πίσω πόδι ενός μαύρου χοίρου, ενώ παράγεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Ωριμάζει για 24 έως 36 μήνες και στη συνέχεια, το κρέας αλατίζεται, αποξηραίνεται και παλαιώνει έως και τρία χρόνια. Λόγω της διάρκειας της επιμέλειας, ένα μόνο μπούτι μπορεί να κοστίσει από 500 έως 4.500 δολάρια. Έχει γεύση ξηρού καρπού με νότες από βελανίδια, βότανα και μπαχαρικά, ενώ σερβίρεται σε λεπτές φέτες.

Εικόνα

Στρείδια

Τα στρείδια αποτελούν εξαιρετικό έδεσμα, όμως ειδικά εκείνα κατά μήκος των ακτών των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Coffin Bay King χρειάζονται σχεδόν επτά χρόνια για να ωριμάσουν πλήρως με ένα σάκο από το εκλεπτυσμένο έδεσμα να αγγίζει έως και τα 70 δολάρια.

Εικόνα