Σαμπάνια: Η γεύση της θα αλλάξει για πάντα - Απειλητική η κλιματική αλλαγή

«Στη νίκη αξίζουμε σαμπάνια. Στην ήττα τη χρειαζόμαστε» έλεγε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Η περιοχή της Καμπανίας ενδέχεται να καταστεί ακατάλληλη για την παραγωγή του εκλεκτού αφρώδη οίνου.
Σαμπάνια: Η γεύση της θα αλλάξει για πάντα - Απειλητική η κλιματική αλλαγή

Η σαμπάνια είναι το σήμα κατατεθέν της πολυτελούς ζωής εδώ και αιώνες, όμως η άνοδος της θερμοκρασίας στην Ευρώπη και οι ολοένα και πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες, απειλούν τη γεύση της.

Ειδικότερα, η γενέτειρά της, η πόλη της Καμπανίας, θα μπορούσε να καταστεί ακατάλληλη για την παραγωγή της παρά το γεγονός πως το 2022 υπήρξε χρονιά - ρεκόρ στις εξαγωγές, με περισσότερα από 325 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας να φεύγουν από τα σύνορα της Γαλλίας, αποφέροντας έσοδα άνω των 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις, με τις μεγαλύτερες αγορές να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ιαπωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από... κοπριά ελέφαντα ο καλύτερος καφές του πλανήτη - 2.000 δολάρια το κιλό

Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον του εκλεκτού αφρώδη οίνου που παράγεται από σταφύλια, καθώς οι εγκαταστάσεις στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Γαλλία θα πρέπει να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν, ενώ η γεύση της σαμπάνιας θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα στο άμεσο μέλλον.

Εικόνα

Ηλιοκαμένα σταφύλια «βλάπτουν» τη σαμπάνια

Σύμφωνα με την έκθεση S&P Global Sustainable1, η ξηρασία στην Καμπανία θα τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι τη δεκαετία του 2050, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για τους αμπελώνες. Ο κίνδυνος ξηρασίας στη Σαμπάνια θα αυξηθεί από το σημερινό επίπεδο των 16 σε 43 (σε κλίμακα μέχρι 100) έως τη δεκαετία του 2050, ενώ στη συνέχεια θα διπλασιαστεί σε 88 έως τη δεκαετία του 2090 - εάν δεν αλλάξουν οι τρέχουσες κλιματικές πολιτικές.

Η ξηρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή. Ο καιρός είναι όλο και πιο άστατος, με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους παγετούς να είναι συχνότατα φαινόμενα τα τελευταία χρόνια. Ακόμα κι αν τα σταφύλια μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κλίμα, οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν την ανάπτυξη του καρπού και να προκαλέσουν ζημιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ακριβότερα παπούτσια στον κόσμο: Με τακούνι... μετεωρίτη και τιμή 20 εκατ. δολάρια

«Εάν τα σταφύλια εκτεθούν σε πολύ ακραίες υπεριώδεις ακτίνες (UV) , τότε το ηλιακό του έγκαυμα θα βλάψει τη γεύση», δηλώνει ο Mατ Χότζσον, ιδρυτής της αγγλικής εταιρείας πώλησης κρασιού Grape Britannia. Ταυτόχρονα, μπορεί να αλλάξει και η οξύτητα των σταφυλιών, η οποία δίνει στη σαμπάνια τη φρεσκάδα της, με τους διεθνείς γνωρίζουν στο πετσί τους τον τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στις επιχειρήσεις τους.

«Αναγνωρίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα εδάφη της Moët Hennessy σε πολλά επίπεδα», τονίζει η Σαντρίν Σομέρ, επικεφαλής βιωσιμότητας στο τμήμα κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών της LVMH. «Εργαζόμαστε για να προσαρμοστούμε πιο εντατικά από ποτέ», πρόσθεσε.

Εικόνα

Αντίο στη συνήθη γεύση

Δυστυχώς, προβλήματα εντοπίζονται και σε επίπεδο συγκομιδής: «Πριν από 20 χρόνια η συγκομιδή γινόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Τώρα ξεκινά στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος της Champagne Taittinger, Κλερ Σαραζίν, ενώ και οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες καθιστούν τη σαμπάνια πιο γλυκιά, με φυσικό τρόπο.

«Έχουμε τόσο πολύ ήλιο και τόση πολλή ζάχαρη στον χυμό των σταφυλιών που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου πια. Δεν είναι θέμα μέχρι στιγμής, αλλά είναι κάτι που πρέπει να φροντίσουμε» σημείωσε, με τον κριτικό σαμπάνιας, Τομ Χιούσον να τονίζει πως στη γεύση του ποτού πλέον παρατηρούνται «πολύ πιο ώριμα χαρακτηριστικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Gurkha Royal Courtesan Cigar: 1,24 εκατ. ευρώ για ένα και μόνο πούρο

Η κριτής κρασιού, Σούζι Άτκινς, έχει επίσης διακρίνει ότι η γεύση της σαμπάνιας έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. «Έχω παρατηρήσει μια ανεπαίσθητη αλλαγή στα 30 χρόνια εμπειρίας μου και… άλλοι άνθρωποι που έχουν περισσότερα από 50 χρόνια στη γευσιγνωσία κρασιού το έχουν επίσης επισημάνει» ανέφερε.

Εικόνα

Το μέλλον της σαμπάνιας

Οι οίκοι σαμπάνιας ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους στη βιομηχανία. Η Taittinger έγινε ο πρώτος οίκος σαμπάνιας που επένδυσε σε αγγλικό αφρώδες κρασί το 2015 ενώ η Moët Hennessy, από την πλευρά της, δεν έχει καμία πρόθεση να ανοίξει αμπελώνες στην Αγγλία, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της, Φίλιπ Σάους στην The Telegraph.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από χαβιάρι με 113.600 δολάρια το κιλό έως τρούφες - Τα 10 πιο πολυτελή φαγητά

«Μπορεί να γίνει κάτι νέο και κάτι ωραίο, αλλά αν αγαπάτε τη σαμπάνια με τη μορφή και τη δομή που έχει τώρα, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως χωρίς δραστικές αλλαγές, το ποτό δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Εάν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στη μη ύπαρξη και την αναπροσαρμογή, εσείς τι θα κάνατε; Θα ήταν αυτοκτονία να μην σκεφτούμε εναλλακτικές, έτσι δεν είναι;» διερωτήθηκε ο Χότζσον της Grape Britannia.