Μπάρι ο Δεινόσαυρος: Σε δημοπρασία ο σκελετός των 150 εκατομμυρίων ετών - Μεταξύ 0,8 και 1,2 εκατ. ευρώ η τιμή του

Ο Μπάρι, ο σκελετός ενός απολιθωμένου καμπτόσαυρου 150 περίπου εκατομμυρίων ετών βγαίνει στο σφυρί στο Παρίσι, στις 20 Οκτωβρίου. Καθώς αποτελείται από περισσότερο από 80% πρωτότυπο οστό, η εκτιμώμενη τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατ. ευρώ.
Μπάρι ο Δεινόσαυρος: Σε δημοπρασία ο σκελετός των 150 εκατομμυρίων ετών - Μεταξύ 0,8 και 1,2 εκατ. ευρώ η τιμή του

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το πιο σπάνιο κομμάτι ανάμεσα στα εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα που βγαίνουν κατά καιρούς σε δημοπρασίες; Κάποιο σπουδαίο έργο τέχνης, ένα πανάκριβο κόσμημα, ή μήπως ένα μοναδικό αυτοκίνητο ή μια χειρόγραφη επιστολή κάποιας σπουδαίας προσωπικότητας;

Διαβάστε ακόμα: Πριγκίπισσα Νταϊάνα - Σε τιμή-ρεκόρ 1,1 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε το διάσημο «Black Sheep» πουλόβερ της

Για να βρείτε την απάντηση, ίσως θα πρέπει να σκάψετε –κυριολεκτικά- πιο βαθιά. Τα τελευταία χρόνια, αυτό που αποτελεί «Άγιο Δισκοπότηρο» των απανταχού δημοπρατών είναι οι –ναι, καλά διαβάζετε- σκελετοί δεινοσαύρων. Μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση είναι ο Μπάρι, ο σκελετός ενός απολιθωμένου καμπτόσαυρου που θα βγει στο σφυρί στο Hotel Drouot στο Παρίσι στις 20 Οκτωβρίου.

Ο Μπάρι έχει ηλικία 150 περίπου εκατομμυρίων ετών και κατατάσσεται μεταξύ των παλαιότερων και πιο ολοκληρωμένων σκελετών δεινοσαύρων. Με δεδομένα τη σπανιότητά του αλλά και το γεγονός ότι αποτελείται από περισσότερο από 80% πρωτότυπο οστό, ο σκελετός του απολιθωμένου φυτοφάγου θηρίου εκτιμάται ότι θα πωληθεί σε τιμή που θα κυμανθεί μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατ. ευρώ.

Εικόνα
Το κρανίο του Μπάρι αποτελείται από 90% πρωτότυπο οστό (Πηγή: Associated Press)

Ο Μπάρι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ουαϊόμινγκ, τη δεκαετία του 1990, και αποκαταστάθηκε το 2000 από τον παλαιοντολόγο Μπάρι Τζέιμς, όπως αναφέρει το Reuters (κάτι που εξηγεί την προέλευση του ονόματός του). Ο σκελετός περιήλθε πέρυσι στην ιδιοκτησία του ιταλικού εργαστηρίου Zoic, το οποίο πραγματοποίησε περαιτέρω εργασίες αποκατάστασης στον σκελετό, σύμφωνα πάντα με τα τρέχοντα επιστημονικά πρότυπα.

«Είναι ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο δείγμα, το οποίο είναι αρκετά σπάνιο», δήλωσε ο Alexandre Giquello του Hotel Drouot. «Για παράδειγμα, το κρανίο του είναι πλήρες στο 90% και το υπόλοιπο του δεινοσαύρου είναι πλήρες στο 80%».

Με μήκος σχεδόν 5 μέτρα και ύψος 2,1 μέτρα, ο Μπάρι ανήκει στην οικογένεια των ιγκουανοδοντών, η οποία ήταν μια από τις πρώτες κατηγορίες δεινοσαύρων που ανακαλύφθηκαν. Τα οστά ανακαλύφθηκαν στον πλούσιο σε απολιθώματα σχηματισμό Μόρισον του Ουαϊόμινγκ. Ήταν μια αρκετά ασυνήθιστη ανακάλυψη, καθώς οι ορνιθόποδοι δεινόσαυροι αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% των δειγμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή.

Παρά την κριτική από την επιστημονική κοινότητα, τα οστά δεινοσαύρων έχουν γίνει πολυπόθητα συλλεκτικά αντικείμενα. Μάλιστα, έξι σκελετοί βγήκαν σε δημοπρασία μόνο πέρυσι. Τα πολύτιμα απολιθώματα προσελκύουν επίσης εντυπωσιακά ποσά. Το 2020, ένας σκελετός T-Rex γνωστός ως Stan πωλήθηκε στην τιμή-ρεκόρ των 31,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια δημοπρασία του οίκου Christie's πριν βρει ένα μόνιμο σπίτι σε ένα μουσείο του Άμπου Ντάμπι.

Εάν διαθέτετε, λοιπόν, ένα μεγάλο σαλόνι και ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε τον Μπάρι ή κάποιον άλλο δεινόσαυρο, φροντίστε απλά να εξετάσετε δεόντως την προέλευση του σκελετού. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να πληρώσετε εκατομμύρια για να αποκτήσετε σκελετό… αλόγου.