Παραδεχτείτε το. Σας αρέσει να διαβάζετε ιστορίες αυτοδημιούργητων κροίσων που ξεκίνησαν κυριολεκτικά από το 0 και έφθασαν να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Και ενώ αναρωτιέστε, πώς ακριβώς τα κατάφεραν, το CNBC αναφέρει πως δεν γνωρίζετε πως ακολουθούν πιστά καλά κρυμμένες στρατηγικές, σε αντίθεση με όλους εμάς τους υπόλοιπους και που τους οδήγησαν στην κορυφή. Μήπως ήρθε η ώρα να τους μιμηθούμε;
1) Δεν δανείζονται
Μπορεί για όλους εμάς τους «κοινούς θνητούς» ο δανεισμός να είναι ο μόνος τρόπος για να αγοράσουμε σπίτι, αυτοκίνητο ή ηλεκτρικά είδη, για τους εκατομμυριούχους όμως, ο δανεισμός είναι «κόκκινο πανί». Αν θέλεις να πλουτίσεις, δεν πρέπει να σκορπάς τα χρήματά σου στην αποπληρωμή τόκων για στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια ή σε πιστωτικές κάρτες που «φουσκώνουν» διαρκώς, αναφέρουν. Ποια είναι η λύση; Ξεχρεώστε τις πιστωτικές σας κάρτες και ψαλιδίστε τις, συμβουλεύουν και αποφύγετε με κάθε τρόπο το δανεισμό. Επιστροφή στην παλιά, καλή συνήθεια της αποταμίευσης και του «αγοράζω μόνο αν μπορώ να το πληρώσω», συμβουλεύουν.
2) Αγοράζουν αυτοκίνητα-και τα κρατάνε καιρό
Όχι δεν καταφεύγουν στο leasing, όπως λανθασμένα μαντέψατε. Αντίθετα, αγοράζουν-τοις μετρητοίς- τα αυτοκίνητά τους και φροντίζουν να τα χρησιμοποιήσουν για αρκετό καιρό πριν τα πουλήσουν ξανά. Ο χρόνος ανάμεσα στην αγορά νέου αυτοκινήτου ενώ ήδη έχεις το παλιό, σου δίνει τη δυνατότητα να αποταμιεύσεις χρήματα, αναφέρουν.
3) Έχουν χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης
Τώρα θα μου πεις πώς θα βρεθεί σε ώρα ανάγκης ο εκατομμυριούχος; Και όμως, οι συμβουλές τους έρχονται από τα χρόνια εκείνα που προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή και γι’ αυτό και έχουν μεγαλύτερη αξία. Έτσι, λοιπόν, πάντα έχουν ένα ποσό σε μετρητά που δεν πειράζουν για κανένα λόγο και που θα τους βγάλει από μια δύσκολη θέση σε ώρα ανάγκης. Αυτό θα τους βοηθήσει και να λύσουν άμεσα το πρόβλημά τους και να μην καταφύγουν σε δανεισμό. Θεωρούν μάλιστα πως αυτό είναι και το βασικότερο βήμα για να «χτίσει» κάποιος το δρόμο προς την προσωπική του οικονομική ανεξαρτησία.
- Διαβάστε επίσης: 10 celebrities που είναι (πολύ) πλουσιότεροι από ότι νομίζουμε
4) Επενδύουν
Αφού βάζεις κάθε μήνα στην άκρη ένα ποσό για μια ώρα ανάγκης-το οποίο και στη συνέχεια ξεχνάς και δεν ξοδεύεις, οι εκατομμυριούχοι συμβουλεύουν να επενδύεις έστω ένα μικρό ποσό κάθε μήνα. Θεωρούν μάλιστα, πως αν εξοικονομείς κάθε μήνα το 20% του εισοδήματός σου, ένα 12% θα πηγαίνει σε αποταμίευση και με το υπόλοιπο 8%, μπορείς να αγοράζεις μετοχές ή ομόλογα που εν καιρώ θα σου αποφέρουν χρήματα από εκεί που δεν το περιμένεις. Συμβουλεύουν ωστόσο, το ρίσκο να είναι διαφορετικό σε κάθε ηλικία καθώς όσο μεγαλώνουμε, οι ανάγκες μας για μετρητά μεγαλώνουν μαζί μας και έτσι καλό είναι οι περισσότερες επενδύσεις να γίνονται σε μικρότερη ηλικία.
5) Χρησιμοποιούν στο έπακρο τις παροχές της δουλειάς τους
Έχετε ασφαλιστική κάλυψη υγείας από τη δουλειά σας; Χρησιμοποιήστε τη, αποφεύγοντας τα περιττά έξοδα σε ιδιώτες γιατρούς. Σας δίνει η δουλειά σας τη δυνατότητα αγοράς μετοχών ή δωρεάν νομικών συμβουλών; Μη διστάσετε να επωφεληθείτε από όλα. Οι θέσεις εργασίας πλέον προσφέρουν στους εργαζόμενους πολλά benefits και καλό θα είναι να μην αφήσετε τίποτα ανεκμετάλλευτο.
6) Ζήστε σύμφωνα με τις δυνατότητές σας
Θυμάστε την «χρυσή» εποχή των 90s με τις δεκάδες πιστωτικές κάρτες στα πορτοφόλια μας, τα διακοποδάνεια και τα στεγαστικά που μοίραζαν οι τράπεζες αφειδώς σε ανυποψίαστους καταναλωτές που ονειρεύονταν τη μεγάλη ζωή; Ίσως η βασικότερη συμβουλή των κροίσων είναι να μην παρασυρόμαστε από τις «Σειρήνες» του καταναλωτισμού και της πολυτέλειας και να ζούμε μόνο με βάση τις πραγματικές μας οικονομικές δυνατότητες. Σε όλους αρέσει η χλιδή και η πολυτέλεια αλλά ο λογαριασμός μπορεί να μας πέσει «βαρύς»...
7) Προσπαθήστε να μειώσετε τους φόρους σας
Είτε πληρώνοντας το ποσό σε μετρητά που θα έχετε από πριν μαζέψει είτε χρησιμοποιώντας άλλους τρόπους (όπως π.χ. ασφάλιση κατοικίας που μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, χορηγίες που μειώνουν την εφορία κλπ.), θα πρέπει να αναζητήσετε όλους τους τρόπους που θα μειώσουν τις τελικές φορολογικές υποχρεώσεις σας.
8) Αναζητήστε και άλλες πηγές εισοδήματος
Καλή η σιγουριά του σταθερού μισθού αλλά κανείς δεν πρέπει να υπολογίζει μόνο σε αυτόν, αναφέρουν όσοι είδαν τον τραπεζικό λογαριασμό τους να «φουσκώνει» . Αναζητήστε εναλλακτικές πηγές εσόδων, όπως μια παράλληλη ενασχόληση, μια δουλειά διαδικτυακή στον ελεύθερό σας χρόνο ή μετατρέψτε ένα ακίνητό σας σε Airbnb που θα σας φέρει εξτρά εισόδημα.
9) Αποταμιεύστε από νωρίς για τις σπουδές των παιδιών σας
Μπορεί όταν έρχεται ένα παιδί στον κόσμο να μην υπολογίζουν οι γονείς τα χρήματα που θα απαιτηθούν μέχρι την ενηλικίωσή του, όμως όπως συμβουλεύουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πως να χειρίζονται το χρήμα, η πρόβλεψη είναι το παν. Ακόμη και μόλις γεννηθεί ένα παιδί, ανοίξτε έναν τραπεζικό λογαριασμό, συμβουλεύουν και ξεκινήστε να αποταμιεύετε κάθε μήνα ένα ελάχιστο ποσό-ακόμη και 20 ευρώ το μήνα. Θα διαπιστώσετε έτσι, πως όταν το παιδί θα ενηλικιωθεί θα έχετε ήδη συγκεντρώσει μερικές χιλιάδες ευρώ, χωρίς καν να το έχετε καταλάβει…
10 ) Ακούστε συμβουλές και αναζητήστε τους κατάλληλους ανθρώπους
Κανείς δεν έχει γεννηθεί οικονομολόγος. Και αρκετοί μάλιστα από τους κροίσους, δεν είχαν στην τσέπη ούτε μερικά ευρώ για να φάνε στο ξεκίνημά τους. Αλλά χάρη σε αυτές τις απλές αλλά βασικές οικονομικές συμβουλές, έχτισαν οικονομικές αυτοκρατορίες εφαρμόζοντας τακτικές που μπορεί να μην συμβαδίζουν με το πνεύμα της εποχής, όμως προσφέρουν σταθερότητα, σιγουριά και οικονομική ασφάλεια. Τελευταία τους συμβουλή: Παραδειγματιστείτε από όσους ήδη τα κατάφεραν. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν...