Πώς ένας Δανός ταξίδεψε σε 203 χώρες χωρίς αεροπλάνο και με μόλις 20 δολάρια τη μέρα;

Πώς ένας Δανός ταξίδεψε σε 203 χώρες χωρίς αεροπλάνο και με μόλις 20 δολάρια τη μέρα;

Εάν φοβάστε τα αεροπλάνα ή αν η οικολογική σας συνείδηση σάς ωθεί σε περισσότερο βιώσιμα ταξιδιωτικά μέσα, ακολουθήστε το παράδειγμα του Torbjorn Pedersen, που έχει ταξιδέψει σε 203 χώρες χωρίς να πετάξει ούτε για ένα λεπτό…

Ο γύρος του κόσμου χωρίς πτήσεις

Ένα ταξίδι, 203 χώρες, 382.000 χιλιόμετρα και 20 διαφορετικά μέσα μεταφοράς-αλλά ούτε ένα αεροπλάνο. Αυτό είναι το κατόρθωμα του Δανού ταξιδιώτη, Torbjorn Pedersen, που ισχυρίζεται πως είναι ο πρώτος άνθρωπος που επισκέπτεται κάθε χώρα στον κόσμο — χωρίς να χρειαστεί να πετάξει.

Ένα κατόρθωμα που χρειάστηκε 10 χρόνια για να επιτευχθεί και περίπου 20 μόλις δολάρια την ημέρα.

Με 20 μόλις δολάρια την ημέρα…

«Σε ορισμένες χώρες όπως η Σιγκαπούρη, πρέπει να ξοδεύω περισσότερα από 20 δολάρια την ημέρα. Αλλά σε άλλες χώρες όπως η Βολιβία, τα 20 δολάρια είναι υπεραρκετά», είπε ο 44χρονος Pedersen στο CNBC.

Όταν δεν κοιμόταν σε τρένα και πλοία, σε ξενώνες ή στην αιώρα του, έμενε με οικογένειες που φιλοξενούσαν, είπε.

Καθώς το ταξίδι του ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, απέκτησε χιλιάδες followers και έτσι εκατοντάδες άνθρωποι του άνοιξαν τα σπίτια τους αφού έγινε δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, πολλές φορές τον προσκάλεσαν 5στερα ξενοδοχεία, προσθέτοντας μια πινελιά πολυτέλειας στο ατελείωτο ταξίδι του.

Εικόνα

Η δεκαετής περιπέτεια του Pedersen χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία παραγωγής γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας Ross Energy, η οποία του έστελνε περίπου 600 δολάρια κάθε μήνα.

«Απλώς ένιωσαν ότι το σχέδιό μου ήταν πραγματικά τρελό και ήθελαν να το υποστηρίξουν. Αυτό που έκανα είναι μέρος της παγκόσμιας ιστορίας και ήθελαν να είναι μέρος της», ανέφερε ο Pedersen.

20 διαφορετικά μέσα αλλά όχι αεροπλάνο

Για να επισκεφθεί 203 περιοχές, ο Pedersen είπε ότι ταξίδεψε περίπου 382.000 χιλιόμετρα και χρησιμοποίησε 20 διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων:

1. 351 λεωφορεία
2. 67 μικρά λεωφορεία
3. 219 ταξί
4. 46 μοτοταξί
5. 87 κοινόχρηστα ταξί
6. 4 κοινόχρηστα μοτοσυκλετιστικά ταξί
7. 28 τετρακίνητα οχήματα
8. 9 φορτηγά
9. 158 τρένα
10. 19 τραμ
11. 128 μετρό ή μετρό
12. 43 rickshaws ή tuktuks
13. 40 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων
14. 33 σκάφη
15. 32 πορθμεία
16. 3 ιστιοπλοϊκά
17. 2 κρουαζιερόπλοια
18. 1 άμαξα
19. 1 περιπολικό
20. 1 γιοτ υψηλών επιδόσεων

Οι κίνδυνοι αλλά και οι εμπειρίες ζωής

Ο Pedersen πέρασε τον περισσότερο χρόνο στο Χονγκ Κονγκ όπου έζησε για 772 ημέρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το μικρότερο χρονικό διάστημα —μόλις 24 ώρες— στο Βατικανό. Αλλά δεν είχε μόνο ευχάριστες αναμνήσεις από τα ταξίδια του.

Μια από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες συνέβη σε ένα ταξίδι στα σύνορα μεταξύ Καμερούν και Κονγκό, όταν κινδύνευσε η ζωή του από ορισμένους θερμόαιμους ντόπιους που τον σημάδευαν με όπλα…Ωστόσο, στις αξέχαστες εμπειρίες του ήταν και εκείνη στα νησιά του Σολομώντα όπου μοιράστηκε τον φορητό υπολογιστή του με χωρικούς που δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό ή τρεχούμενο νερό.
«Περίπου 80 άτομα κάθονταν γύρω από το φορητό υπολογιστή μου και παρακολουθούσαν μια πολεμική ταινία «The Thin Red Line», ενώ εγώ έγειρα πίσω και κοίταζα φοίνικες… και αστέρια, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μην το κάνετε»

Όσο για το αν συμβουλεύει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, είναι κατηγορηματικός. «Μην το κάνετε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο», αναφέρει με ειλικρίνεια. «Κάντε κάτι που είναι πιο λογικό. Κάντε κάτι που είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο», είπε ο Δανός ταξιδιώτης, προφανώς εξαντλημένος από την ασταμάτητη - αλλά αξέχαστη - 10ετή περιπλάνησή του.

Φώτο: cnbc