COP29: Οι πιο ρυπογόνες πόλεις της Γης το 2024

Με δεδομένα από δορυφορικές και εδαφικές παρατηρήσεις και την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι παρατηρητές του κλίματος ποσοτικοποίησαν για πρώτη φορά, σε 9.000 αστικές περιοχές, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το νιτρικό οξύ, καθώς και άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
COP29: Οι πιο ρυπογόνες πόλεις της Γης το 2024

Κρίσιμα δεδομένα για τις περιοχές που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έφερε στο φως της δημοσιότητας η διάσκεψη για το κλίμα COP29. Με δεδομένα από δορυφορικές και εδαφικές παρατηρήσεις και την βοήθεια της ΑΙ, ποσοτικοποιήθηκαν σε 9.000 πόλεις, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το νιτρικό οξύ και άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 πιο πολύτιμα πτυχία σήμερα

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Γη αυξήθηκαν κατά 0,7%, σε 61,2 δισ. μετρικούς τόνους, ενώ το μεθάνιο αυξήθηκε κατά 0,2%. Τα εν λόγω νούμερα είναι ρεκόρ «επειδή έχουμε μια ολοκληρωμένη κάλυψη, παρατηρώντας εκπομπές σε περισσότερους τομείς, από όσους ήταν συνήθως διαθέσιμοι», τόνισε ο ιδρυτής της Climate Trace, Γκάβιν ΜακΚόρμικ.

Εικόνα

Επτά πόλεις εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου 1 δισ. μετρικών τόνων και όλες ανήκουν στην Κίνα, με εξαίρεση το Τέξας στις ΗΠΑ και την έντονη βιομηχανική του δραστηριότητα. Η Σαγκάη κατέχει την πρώτη θέση ως η πιο ρυπογόνα πόλη του πλανήτη με εκπομπές 256 εκατ. μετρικών τόνων CO2. Οι εκπομπές της ξεπερνούν αυτές ολόκληρων χωρών όπως η Κολομβία ή η Νορβηγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επτά αγορές που δεν πρέπει να κάνετε στα αεροδρόμια

Παράλληλα, η ιαπωνική πρωτεύουσα, το Τόκιο εάν ήταν χώρα, θα βρισκόταν στη λίστα των 40 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη. Αρκετά ψηλά στην εν λόγω λίστα, βρίσκεται η Νέα Υόρκη με 160 εκατ. μετρικούς τόνους, το Χιούστον με 150 εκατ. και η Σεούλ με 142 εκατ. μετρικούς τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 4 ποτά που δεν πρέπει να παραγγείλετε ποτέ σε μπαρ με πολυκοσμία

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις εκπομπές ρύπων στη διετία από το 2022 έως το 2023, παρατηρήθηκαν σε χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και τη Ρωσία, ενώ οι σημαντικότερες μειώσεις σε ρύπους καταγράφηκαν σε Βενεζουέλα, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.