Manna: Από σανατόριο στην Αρκαδία, στα πιο high-design πεντάστερα ξενοδοχεία της Ευρώπης

Το σανατόριο «Μάνα» έγινε πεντάστερο ξενοδοχείο. Το ειδικό αφιέρωμα των Financial Times. Μαγική εμπειρία σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στο αρχαίο ελατόδασος του Μαινάλου.
Manna: Από σανατόριο στην Αρκαδία, στα πιο high-design πεντάστερα ξενοδοχεία της Ευρώπης

Σε ειδικό αφιέρωμα στο ξενοδοχείο Manna το οποίο χαρακτηρίζει ως ένα από τα πιο high - design ξενοδοχεία για «απόδραση» στην Ευρώπη, προχώρησαν με δημοσίευμά τους οι Financial Times. Στο επίμαχο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως παρόλο που για πολλούς η θερινή ραστώνη έφτασε στο τέλος της, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά σαν hot τουριστικός προορισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σπάει τα ταμεία» το Poor Things: Τα έσοδα και το κόστος της «χρυσής» ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου

Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως ο πόλος έλξης για επισκέπτες δεν είναι οι Κυκλάδες, αλλά είναι ένα διαφορετικό μέρος με μια πολύ ξεχωριστή διάθεση. Το Manna βρίσκεται βαθιά στα αρκαδικά δάση της κεντρικής Πελοποννήσου, στα 1.200 μέτρα υψόμετρο και περιβάλλεται από παρθένα δάση με έλατα, κοντά στο χωριό Μαγούλιανα. Το πρώην σανατόριο – που κατασκευάστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα για όσους έπασχαν από αναπνευστικά προβλήματα και φυματίωση – έμεινε ερειπωμένο για σχεδόν οκτώ δεκαετίες πριν έρθει στην προσοχή των νέων ιδιοκτητών του. H εταιρεία Otus Ξενοδοχειακή-Tουριστική, επικεφαλής της οποίας είναι o Στρατής Μπατάγιας, πλειοδότησε σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αποκτώντας το παλιό σανατόριο, που βρίσκεται σε έκταση περίπου 7 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή στο Μαίναλο της Αρκαδίας. Tο K-Studio με έδρα την Αθήνα (που βρίσκονται πίσω από τα εντυπωσιακά ξενοδοχειακά πρότζεκτς Dexamenes και Kálesma) ανέλαβε να... αναστήσει την εγκαταλειμμένη δομή, ενώ ο φωτισμός σχεδιάστηκε από την Ελευθερία Ντεκώ, της οποίας το τελευταίο έργο ήταν… η Ακρόπολη.

To resort, το οποίο έχει ανακατασκευαστεί εκ βάθρων, είναι δυναμικότητας 32 δωματίων και σουιτών και φιλοδοξεί να τοποθετήσει την Αρκαδία στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη. Οι επισκέπτες του, μεταξύ άλλων, μπορούν να απολαύσουν τις υπηρεσίες του Manna Wellness Hub, το οποίο διαθέτει δύο αίθουσες περιποίησης, σάουνα και χαμάμ, γυμναστήριο και μία θερμαινόμενη πισίνα.

Εικόνα

Η ιστορία του Manna

Το Manna είναι ένα ιστορικό καταφύγιο 5 αστέρων στο αρχαίο ελατόδασος του όρους Μαινάλου και όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της επιχείρησης παρέχει αυθεντική φιλοξενία, αναζωογονώντας το σώμα, το μυαλό μέσα στη φύση με μοναδική αισθητική και υπηρεσίες, περιτριγυρισμένο από δάση, λίμνες και ποτάμια σε κρυστάλλινα νερά που προσφέρει εμπειρίες απόλυτης ευεξίας, όλο το χρόνο.

Χρονολογείται από το 1929 και είναι γνωστό ως «Το Σανατόριο της Μάνας». Το κτίριο πήρε το όνομα της Άννας Μελά, αδελφής του ήρωα της Μακεδονίας Παύλου Μελά, ο οποίος ήταν και η δημιουργός του σανατόριου. Ήθελε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο σανατόριο στα Βαλκάνια, γι' αυτό βρήκε οικονομική στήριξη από εύπορους Έλληνες της διασποράς, της Αιγύπτου και της Αμερικής. Η Άννα Μελά αφιέρωσε τη ζωή και την περιουσία της στη θεραπεία τραυματιών στρατιωτών και ασθενών με φυματίωση. Λόγω της απόλυτης αφοσίωσής της στους ασθενείς, και της φιλανθρωπίας της, χαρακτηρίστηκε ως η «Μάνα του Στρατιώτη» και δόθηκε προς τιμήν της, το όνομά της στο σανατόριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Forbes: Στην ελίτ της παγκόσμιας οινοποιοίας η Ελλάδα - Τα κρασιά που «μάγεψαν»

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για το σανατόριο της Μάνας δεν ήταν τυχαία. Τα Μαγούλιανα της Γορτυνίας που ήταν το κοντινότερο χωριό, θεωρούνταν από τους πιο «υγιεινούς» παραθεριστικούς τόπους της εποχής. Το υψόμετρο και ο καθαρός αέρας βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Η Μελά συνεργάστηκε με Λαγκαδιανούς μάστορες της εποχής που ήταν φημισμένοι τεχνίτες της πέτρας. Το κτίριο ήταν τετραώροφο. Στον πρώτο όροφο στεγάζονταν η διεύθυνση , τα ιατρικά εργαστήρια και το χειρουργείο.

Εικόνα

Στους υπόλοιπους ορόφους ήταν τα δωμάτια των ασθενών όπου οι άντρες νοσηλεύονταν χωριστά από τις γυναίκες. Οι φυματικοί πλήρωναν από 200 μέχρι 100 δραχμές για τα νοσήλια και εκτός από την ιατρική φροντίδα, απολάμβαναν πρώτης ποιότητας φαγητό, θέρμανση και ψυχαγωγία. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 1930.

Εικόνα

Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, η διοίκηση του σανατορίου πέρασε σε μια Εφορεία, της οποίας η Μελά ήταν επίτιμη πρόεδρος. Τα έξοδα συντήρησης του σανατορίου έφταναν τα δύο εκατομμύρια δραχμές ετησίως ενώ οι σταθεροί του πόροι ήταν ένα εκατομμύριο το οποίο έδινε το τότε Υπουργείο υγιεινής. Τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονταν από τις υποχρεωτικές καταβολές των δήμων της Αρκαδίας, από τα νοσήλια, αλλά και από δωρεές ιδιωτών. Η καλή λειτουργία του σανατορίου της Μάνας δεν κράτησε για πολύ. Το 1935 ήταν η χειρότερη χρονιά από οικονομικής πλευράς. Τα συσσωρευμένα προβλήματα οδήγησαν τη διοίκηση σε αδιέξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δοκίμασε 879 μπύρες και απεφάνθη: Ιδού οι 11 καλύτερες του κόσμου - «Ξεχωρίζω την Αθήνα»

Την ίδια χρονιά, η υγεία της Μάνας κλονίστηκε. Η γυναίκα που συνέβαλε τα μέγιστα στον αντιφυματικό αγώνα στην Ελλάδα, χτυπήθηκε τελικά και η ίδια από τη φυματίωση. Το καλοκαίρι του 1936 νοσηλεύτηκε στο σανατόριο της Πεντέλης αλλά η κακή ψυχική της κατάσταση οδήγησε τους γιατρούς στο να της δώσουν εξιτήριο ώστε να επιστρέψει στο σπίτι της.

Εικόνα

Η Άννα Μελά Παπαδοπούλου πέρασε το τελευταίο διάστημα της ζωής της στο Ψυχικό όπου έμενε με συγκάτοικο μια γυναίκα που είχε γνωρίσει όταν επέστρεφε από τη Σμύρνη. Η οικογένειά της έμενε στις Ροβιές της Εύβοιας. Η Μάνα άφησε την τελευταία της πνοή στις 12 Φεβρουαρίου του 1938. Την ίδια χρονιά σταμάτησε να λειτουργεί και το σανατόριο που έφερε το όνομα της, όπως υπογραμμίζει η «Μηχανή του Χρόνου».