Ο συνδυασμός της υψηλής ποιότητας ζωής με μία ισχυρή επένδυση σε luxurious κατοικίες, καταλαμβάνει την κορυφή των κριτηρίων επιλογής των βαθύπλουτων που επικεντρώνονται στο real estate όπως αποκαλύπτουν οι νέες τάσεις της αγοράς, ενώ η Ευρώπη αρχίζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερο «κομμάτι» της πίτας, με τους Αμερικανούς κροίσους να κατέχουν ρόλο ρυθμιστή στις διεθνείς εξελίξεις.
Σύμφωνα με το Douglas Elliman and Knight Frank Wealth Report, το 1/4 των σούπερ πλούσιων (ultra high net worth individuals- UHNWI), που διαθέτουν δηλαδή, περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατ. δολαρίων, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αγορές πολυτελών κατοικιών στο τρέχον έτος. Μάλιστα, από την ίδια έρευνα πληροφορούμαστε πως οι ζάμπλουτοι διαθέτουν ήδη 4 κατοικίες, με τη 1 μάλιστα να εδράζεται σε χώρα του εξωτερικού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πρόσωπο της Αθήνας αλλάζει - «Ανάσα» στο κυκλοφοριακό κομφούζιο
Νέο ράλι στις τιμές
Πάντως, η αγορά των πολυτελών ακινήτων δεν έχει περάσει αλώβητη από την κρίση που έχει ταρακουνήσει το σύνολο του κλάδου του real estate, λόγω της έλλειψης προσφοράς, των ισχνών πωλήσεων και των σταδιακά αυξανόμενων τιμών. Ωστόσο, με τα επιτόκια να σταθεροποιούνται διεθνώς (ειδικά μετά τα διαδοχικά pause που έχουν «πατήσει» Fed και ΕΚΤ) και πιθανώς να διολισθαίνουν μέσα στη χρονιά, οι ειδικοί του κλάδου είναι αισιόδοξοι για επέκταση της υπάρχουσας αγοράς και βελτίωση των πωλήσεων που θα φέρει η μείωση του κόστους δανεισμού.
Εάν παρατηρηθεί επιστροφή σε χαμηλά επιτόκια ή τουλάχιστον μεγαλύτερη σύγκλιση των πληθωριστικών πιέσεων προς τον στόχο του 2% που θέτουν μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμια κλίμα, η αγορά θα αναζωπυρωθεί, σύμφωνα με τον Λίαμ Μπέϊλι, μέτοχο και επικεφαλής της έρευνας για την Knight Frank.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άλμα» χλιδής στα 17,3 δισ. δολάρια για τα πολυτελή γιοτ - «Καυτή» η Ελλάδα για κρουαζιέρες
Οι περσινοί νικητές και τα φαβορί του 2024
Για το 2023 οι 100 εξέχοντες προορισμοί της αγοράς πολυτελών ακινήτων σημείωσαν 3% αύξηση στη μέση τιμή τους. Την πρωτιά κατέλαβε η Μανίλα στις Φιλιππίνες, με 26% αύξηση που οφείλεται εν μέρει στην εισροή επενδυτών στο Χονγκ Κονγκ και στην Κίνα. Στο Ντουμπάι σημειώθηκε άλμα 16%, στις Μπαχάμες 15% και στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας 12%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, κορυφαίος προορισμός που θα «δει» εκτίναξη για πολυτελή ακίνητα κατά 10% θα είναι το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, με δεύτερη τη Μουμπάι με 5,5%, το Ντουμπάι (5%), η Μαδρίτη (5%), το Σίδνεϊ (5%) και η Στοκχόλμη (4.5%). Στις ΗΠΑ, οι αναλυτές προβλέπουν πως το 2024 το «στέμμα» των αγορών θα «φορέσει» το Mαϊάμι, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 4%, ενώ την 2η θέση θα κατακτήσει η Νέα Υόρκη με 2% και την top τριάδα συμπληρώνει το Λος Άντζελες με 1%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Luxury επενδύσεις με «χειρουργική ακρίβεια» από LVMH στα ρολόγια πολυτελείας
Αξίζει να σημειωθεί ταυτόχρονα πως οι εύποροι Αμερικανοί αγοραστές, στρέφουν όλο και περισσότερο το βλέμμα τους εκτός των ΗΠΑ, διευρύνοντας τα ήδη... κυριαρχικά μερίδιά τους στην αγορά ποιοτικών ακινήτων στο Λονδίνο, ενώ καθίστανται και εξαιρετικά δραστήριοι στην Ευρώπη. «Έχουν αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη παρουσία, πλέον εμφανή στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, πολύ περισσότερο από πριν. Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί αγοραστές έχουν πλέον μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να εξερευνούν τις επιλογές τους», τονίζει ο κ. Μπέιλι.