Ακίνητα: Ιστορικό ρεκόρ για τις τιμές των υπερπολυτελών ακινήτων - «Cash is King»

Σχεδόν τα μισά από όλα τα πολυτελή σπίτια αγοράστηκαν με μετρητά το α' τρίμηνο του 2024, ποσοστό που συνιστά υψηλό άνω της δεκαετίας!
Ακίνητα: Ιστορικό ρεκόρ για τις τιμές των υπερπολυτελών ακινήτων - «Cash is King»

Τo real estate στις ΗΠΑ μοιάζει όλο και περισσότερο με «διακλάδωση» δύο αγορών: ενός κλάδου πολυτελείας που ανθεί και της υπόλοιπης «σκηνής» που αδυνατεί να βρει τον βηματισμό της, ελέω των αυξημένων τιμών και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των Αμερικανών πολιτών που είναι αντιμέτωποι με μια κολλώδη ακρίβεια και τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Εικόνα

Οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 4% σε εθνικό επίπεδο το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο για το luxury real estate παρατηρήθηκε αύξηση άνω του 2% στην καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία. Παράγοντες της αγοράς και μεσίτες τονίζουν πως με τα επιτόκια στεγαστικών δανείων πάνω από το 7% για ένα σταθερό δάνειο 30 ετών, οι περισσότεροι αγοραστές βρίσκουν τις τιμές απρόσιτες. Ωστόσο, οι εύποροι και βαθύπλουτοι αγοράζουν σπίτια με μετρητά, καθιστώντας τα λιγότερο ευάλωτα στο περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, καθώς μια μείωση από Fed φαίνεται... μακρινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο

Σχεδόν τα μισά από όλα τα πολυτελή σπίτια στις ΗΠΑ αγοράστηκαν με μετρητά το α' τρίμηνο του 2024, ποσοστό που συνιστά υψηλό άνω της δεκαετίας. Στο Μανχάταν, οι συμφωνίες με μετρητά έφτασαν το ρεκόρ του 68% επί του συνόλου των πωλήσεων. Η «πλημμύρα» των μετρητών ανεβάζει επίσης τις τιμές κατακόρυφα. Οι μέσες τιμές των πολυτελών κατοικιών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 9% το τρίμηνο, ενώ η διάμεση τιμή άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ των 1.225.000 δολαρίων!

Εικόνα

«Οι άνθρωποι με τα μέσα να αγοράσουν πολυτελή σπίτια χοροπηδούν από την χαρά τους τώρα γιατί νιώθουν σίγουροι ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται», εκτιμά ο Ντέιβιντ Πάλμερ, της Redfin στο Σιάτλ, όπου για υπερπολυτελές σπίτι, η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 2,7 εκατ. δολάρια. «Είναι έτοιμοι να αγοράσουν με περισσότερη αισιοδοξία και λιγότερη ανησυχία» έσπευσε να συμπληρώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβαίνει με την Tesla του Έλον Μασκ;

Η αγορά πολυτελείας επωφελείται επίσης από την αύξηση της προσφοράς κατοικιών προς πώληση. Δεδομένου ότι οι πλούσιοι υποψήφιοι αγοραστές είναι πιο πιθανό να αγοράσουν με μετρητά, δεν ανησυχούν καθώς οι περισσότεροι δανειολήπτες προχωρούν σε διαπραγματεύσεις για το στεγαστικό τους: από το ύψος του επιτοκίων, των τόκων και των χρεολυσίων.

Εικόνα

Ο αριθμός των πολυτελών κατοικιών προς πώληση αυξήθηκε κατά 13% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με πτώση 3% για το υπόλοιπο αμερικανικό real estate. «Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, έτσι οι ιδιοκτήτες αισθάνονται ότι είναι μια καλή στιγμή για να εξαργυρώσουν τα χρήματά τους», υπογραμμίζει ο Πάλμερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tο σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων γίνεται Ακαδημία

Ωστόσο, δεν ανθίζουν όλες οι αγορές πολυτελείας και η ισχυρότερη αύξηση των τιμών σημειώνεται σε περιοχές που δεν είναι συνήθως γνωστές όπως το Πρόβιντενς, στο Ρόουντ Άιλαντ όπου το κόστος εκτινάχθηκε 16%, ακολουθούμενο από το Νιου Μπρούνσγουικ στο Νιου Τζέρσεϊ με ράλι 15%. Αντιθέτως, η Νέα Υόρκη βίωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών, με βουτιά» 10%.

Εικόνα

Όσον αφορά τις συνολικές πωλήσεις πολυτελών κατοικιών, το Σιάτλ σημείωσε την ισχυρότερη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή με μετρό, με τις πωλήσεις να εκτοξεύονται κατά 37%. Το Ώστιν του Τέξας κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις πωλήσεις με άλμα 26%, ακολουθούμενο από το Σαν Φρανσίσκο και άνοδο 24%.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ