Πρωτοβουλία για την κατοχύρωση του ντονέρ κεμπάπ στην ΕΕ έλαβε η Τουρκία, ζητώντας να σερβίρεται με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή μόνο με μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών, ενώ τα κομματάκια κοτόπουλου θα μπορούν να έχουν πάχος μεταξύ ενός και δύο εκατοστών.
Το ντονέρ κεμπάπ, το κλασικό πιάτο κρέατος, αποτελείται από λεπτοκομμένες φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, αρνιού ή κοτόπουλου, που περιστρέφονται πάνω σε μια ανοξείδωτη σούβλα πάνω από τη φωτιά και μαγειρεύονται καθώς περιστρέφονται κάθετα γύρω από τον άξονά του. Πριν μπει στη σούβλα, μαρινάρεται σε ένα μείγμα από γιαούρτι, πιπέρι, πελτέ ντομάτας, βότανα, μπαχαρικά και αλάτι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα εστιατόρια της Κοπεγχάγης με αστέρια Michelin είναι τα πιο ακριβά στον κόσμο
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα επιθυμεί την προστασία της πιο γνωστής της σπεσιαλιτέ από την ΕΕ, είναι η διατήρηση της τουρκικής γαστρονομικής παράδοσης, βαδίζοντας στα βήματα με την ιταλική ναπολιτάνικη πίτσα, το ισπανικό ζαμπόν serrano και τη γαλλική σαμπάνια.
Εάν η πρόταση καταφέρει να περάσει, αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα ενιαίο πρότυπο της ΕΕ για το τι μπορεί να ονομάζεται κεμπάπ ντονέρ, φέρνοντας πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εστιάτορες. Η Ελλάδα πάντως φαίνεται να επιμένει στον γύρο χοιρινό με τους καταναλωτές να εκτιμούν πως είναι νοστιμότερος.
Η αγορά του ντονέρ στην Ευρώπη εκτιμάται ότι αξίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Daily Mail. Η τουρκική πρόταση υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου εισήχθη το ντονέρ κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πληθυσμών» μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, με τη μορφή του «γύρου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα τρέχατε 3 χλμ την ημέρα για έναν έξτρα μισθό και γενναίο μπόνους;
Βέβαια, ο γύρος φτιάχνεται από χοιρινό κρέας, το οποίο οι Τούρκοι αποφεύγουν, καθώς απαγορεύεται η κατανάλωσή του από το Ισλάμ, με αποτέλεσμα η θέση τους να «μπάζει» ελλείψει ισχυρών επιχειρημάτων, καθώς ο γύρος... δεν είναι κεμπάπ. Έτσι, λοιπόν, έχει ανοίξει μια τεταμένη φάση διαβούλευσης που θα διαρκέσει τρεις μήνες, όπου οι χώρες θα μπορούν να αμφισβητήσουν την αίτηση της Τουρκίας.