Τα 8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις εάν είσαι στην Αθήνα

Τα «must» και τα «dont's» για να απολαύσετε στο έπακρον τη διαμονή και την εμπειρία σας στην ελληνική πρωτεύουσα - Αναλυτικός οδηγός... επιβίωσης!
Τα 8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις εάν είσαι στην Αθήνα

Κάθε γέννημα - θρέμμα Αθηναίος, έχει δει πολλούς τουρίστες στη ζωή του. Άλλωστε, το 2023 αποτέλεσε χρονιά - ρεκόρ από άποψη τουρισμού για την ελληνική πρωτεύουσα, ενώ το τρέχον έτος προαλείφεται ιδιαιτέρως θετικό για την «βαριά» βιομηχανία της χώρας, καθώς πολλά νησιά και περιοχές της υπαίθρου ψηλά στις αναζητήσεις με πιο τους hot καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως.

Εικόνα
Το κέντρο της Αθήνας / Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock

Ωστόσο, ενώ οι ταξιδιώτες επισκέπτονται διάσημους αρχαιολογικούς χώρους και απολαμβάνουν το νόστιμο ελληνικό φαγητό, συχνά υποπίπτουν σε λάθη που θα μπορούσαν εύκολα να αποφύγουν, που για τους ντόπιους είναι «στανταράκια». Ακολουθεί μια λίστα με όσα θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι τουρίστες στην Αθήνα, για να απολαύσουν περισσότερο τη διαμονή και την εμπειρία τους.

Εικόνα

1) Δεν έχει ζέστη όλο τον χρόνο

Οι τουρίστες έρχονται συχνά στην ελληνική πρωτεύουσα με φανελάκια και σορτσάκια, παντός καιρού και ανεξαρτήτως εποχής. Όμως, θα πρέπει πραγματικά να τσεκάρουν τον καιρό πριν βάλουν μαγιό στις βαλίτσες τους. Αν και ο καιρός στην Αθήνα είναι ήπιος, οι θερμοκρασίες ποικίλλουν από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου την άνοιξη και το καλοκαίρι, με μόνο λίγες μέρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να φτάνουν τους 35 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, υπάρχουν και έντονες κακοκαιρίες το φθινόπωρο και κύματα ψύχους τον χειμώνα με τον υδράργυρο να έχει κατρακυλήσει και στους -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ και οι χιονοπτώσεις τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει τις εμφανίσεις τους.

Εικόνα

2) Υπάρχει dresscode

Ομολογουμένως, η Αθήνα είναι μια αρκετά χαλαρή πόλη, όπου ο καθένας μπορεί να φορέσει άνετα ρούχα ή να ακολουθήσει ένα ευρύτερα casual ντύσιμο στις βόλτες ή στα μαγαζιά και εστιατόρια. Αλλά, η εμφάνιση στα μοναστήρια με τοπάκια και μικροσκοπικά μίνι, θεωρείται ασέβεια και υπάρχει απαγόρευση εισόδου. Ωστόσο, παρέχονται ειδικά παρεό, μακριά παντελόνια ή φούστες για τις πιστές. Επιπλέον, δεν επιτρέπονται φοράτε ψηλοτάκουνα σε αρχαιολογικές τοποθεσίες, ένας κανόνας που δημιουργήθηκε εν μέρει για την προστασία των μαρμάρων. Φλατ ή αθλητικά παπούτσια είναι κλειδί για μια επίσκεψη στην Ακρόπολη για να μην υπάρξουν και ατυχήματα.

Εικόνα

3) Ύστατη λύση τα λεωφορεία

Αποτελεί κοινό μυστικό στους πρωτευουσιάνους, πως τα λεωφορεία καθυστερούν και πολλοί τα αποφεύγουν εάν έχουν μια σημαντική υποχρέωση. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Αθήνας χρησιμοποιεί το Μετρό ή οδηγεί ένα όχημα. «Ακόμα κι αν έχετε ένα εξαιρετικά αξιόπιστο app που δείχνει πότε θα φτάσει το επόμενο λεωφορείο στη στάση, να είστε σίγουροι ότι τα αθηναϊκά λεωφορεία αψηφούν όλους τους νόμους της τεχνολογίας που βασίζεται στο GPS. Θα απογοητευτείτε και θα αργήσετε. Εάν επιμένετε να πάρετε το λεωφορείο, ρωτήστε κάποιον στη στάση πότε πέρασε τελευταίο δρομολόγιο. Αν ήταν λιγότερο από 20 λεπτά πριν, δεν θα έκανα τον κόπο να περιμένω το επόμενο» υπογραμμίζει ένας κάτοικος της ελληνικής πρωτεύουσας στο Business Insider, επισημαίνοντας πως είναι προτιμότερο να καλέσετε ταξί εάν είστε σε βιασύνη.

Εικόνα

4) Μην τρώτε μόνο γύρο και χωριάτικη

Η ελληνική κουζίνα δεν περιορίζεται στην χωριάτικη ελληνική σαλάτα ή τα πιτόγυρα, παρά τη νοστιμιά τους. Στην Αθήνα, υπάρχουν άπειρες επιλογές που δεν αποτελούν τουριστικές ατραξιόν, όπως είναι το Μοναστηράκι. Μέρη σαν τα Πετράλωνα, το Κουκάκι, τα Εξάρχεια και γενικά στα στενά γύρω από το ιστορικό κέντρο, διαθέτουν γαστρονομικούς θησαυρούς. Οι ντόπιο γνωρίζουν μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια στην Αθήνα, καμία σχέση με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ντάκος η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο: 8 ελληνικά πιάτα στο διεθνές Top 100

5) Δεν ρίχνουμε χαρτί στην τουαλέτα

Οι βουλωμένες τουαλέτες είναι ένας εφιάλτης, γι' αυτό -αν και για πολύ κόσμο εξυπακούεται και θεωρείται δεδομένο- δεν πρέπει να το χαρτί τουαλέτας να πέφτει μέσα στη λεκάνη, ειδικά σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, μουσεία, ή σχεδόν οπουδήποτε στην Αθήνα. «Το αποχετευτικό σύστημα της πόλης είναι αρκετά παλιό με στενούς σωλήνες, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντέξουν πολλά. Χρησιμοποιήστε τον κάδο στο πλάι της τουαλέτας για να πετάξετε το χρησιμοποιημένο χαρτί» τόνισε ένας άλλος κάτοικος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνοιξε μπεργκεράδικο λίγο πριν χρεοκοπήσει: «Έβγαλα 700.000 ευρώ το 2023»

6) Ξεκόλλα με τα τζιτζίκια

Τα ελληνικά καλοκαίρια πάνε χέρι-χέρι με δύο «ενοχλητικά» έντομα: τα κουνούπια και τα τζιτζίκια. Αν και τα απωθητικά κουνουπιών είναι μια λύση για τα πρώτα, δυστυχώς για τα τζιτζίκια που τραγουδούν μέρα - νύχτα, δεν υπάρχει λύση, ωστόσο η διαμαρτυρία και τα παράπονα δεν βοηθούν. «Αποδεχτείτε ότι το τραγούδι τους ως soundtrack για τις διακοπές σας στην Αθήνα, ενώ από ένα σημείο και μετά θα το συνηθίσετε. Ή, ακόμα καλύτερα, αφήστε το να σας αποκοιμίσει σαν ένα ASMR βίντεο» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο

7) Προσοχή στον δρόμο

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε από τους γονείς μας ήδη από πολύ μικρή ηλικία, είναι προσέχουμε τον δρόμο. Αυτός ο κανόνας ισχύει απολύτως για τους δρόμους της Αθήνας. Οι διαβάσεις πεζών σπάνια θεωρούνται από τους Έλληνες οδηγούς ως «κόκκινο πανί» για να σταματήσουν, οπότε χρειάζεται μεγάλη εγρήγορση. Ακόμη και αν ανάψει πράσινο για τους πεζούς (Γρηγόρης) χρήζει προσοχής και διπλός έλεγχος για οδηγούς που έχουν ήδη αναπτύξει ταχύτητα και δεν μπορούν να σταματήσουν.

Εικόνα

8) Πάντα αφήνουμε φιλοδώρημα

Όταν πληρώνουμε για ένα γεύμα στην ελληνική πρωτεύουσα, ο λογαριασμός μας δεν περιλαμβάνει το τιπ. Πλέον, είναι διαθέσιμο σαν προεπιλογή για online παραγγελίες. Αν και η κουλτούρα του φιλοδωρήματος αμφισβητείται μαζικά διεθνώς, στην Αθήνα, που ανταμείβουμε την ελληνική φιλοξενία είναι «υποχρεωτικό». Μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα αγενές να μην δίνουν φιλοδώρημα ειδικοί όσοι είναι τουρίστες εδώ για διακοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ