Eurovision 2024: Γνωρίστε το Nemo - Το πρώτο non binary άτομο που κέρδισε

Ποιο είναι το non binary Nemo - Η μάχη να βρει τον εαυτό του, το πηγαίο ταλέντο, ο συμβολισμός του κύκλου στην σκηνή της Eurovision, το ελβετικό Masked Singer και η Φρίντα Κάλο.
Eurovision 2024: Γνωρίστε το Nemo - Το πρώτο non binary άτομο που κέρδισε

Το Nemo Mettler κατέκτησε την πρωτιά στην 68η Eurovision του 2024 με το τραγούδι «The Code» και είναι είναι το πρώτο non binary άτομο που αναδείχθηκε στην κορυφή του μουσικοχορευτικού διαγωνισμού. Αναφερόμενο στο κομμάτι που ερμήνευσε και μάγεψε την Ευρώπη, στέφοντας την Ελβετία ως μεγάλη νικήτρια τονίζει πως αφορά το ταξίδι που ξεκίνησε με την συνειδητοποίηση πως δεν είναι ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα.

Εικόνα

«Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για εμένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα, αντιλαμβανόμενο πως είμαι non - binary» είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά τον Νοέμβριο του 2023 όταν έκανε το coming out.

Γεννημένο στις 3 Αυγούστου του 1999, στην δίγλωσση πόλη Μπιλ, κοντά στη Βέρνη της Ελβετίας, αγάπησε από νεαρή ηλικία τη μουσική, επιδόθηκε στην παραγωγή και τη συγγραφή στίχων, ενώ παίζει πάρα πολλά όργανα, όπως βιολί, πιάνο και νταμς. Μερικά χρόνια πριν, είχε συμμετάσχει στο ελβετικό Masked Singer, ένα μουσικό talent show, ενώ είναι μεγάλο φαν της μόδας και άνετα θα μπορούσε να είναι fashion icon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Eurovision σε αριθμούς – Πόσο κοστίζει, ποιος πληρώνει και ποια είναι τα φαβορί

Παράλληλα, έχει ξεκαθαρίσει πως το pronouns του είναι το they/them και μετά από ένα ταξίδι στο Μεξικό, αγάπησε την Φρίντα Κάλο. Μάλιστα, διαθέτει και δύο τατού: το πρώτο από την αγαπημένη του ταινία Lady Bird που κρατάει ένα λουλούδι και το δεύτερο, μια χελώνα πάνω σε ένα σκέιτμπορντ.

Επίσης, το 24χρονο αγαπά πάρα πολύ το διάβασμα και την ποίηση, ενώ ξεχωρίζει τους συγγραφείς Σίλερ και Σάρλεϊ Ρούνεϊ. Το αγαπημένο του κοκτέιλ είναι το Negroni, ενώ το τραγούδι του είναι σαν την προσωπικότητά του: περιέχει ραπ, ντραμς, μπάσο, όπερα και φυσικά μια καθηλωτική σκηνική παρουσία, με έναν κύκλο που συμβολίζει την πάλη του με τον κόσμο με σκοπό να τον καταλάβει.

Εκτός από την νίκη του στην Eurovision, κέρδισε και μια ιδιαίτερα ταλαντούχα φίλη, τη δική μας Μαρίνα Σάττι, με τη σχέση τους να φαίνεται πολύ αληθινή και αγνή, ειδικά μετά τις αγκαλιές που αντάλλαξαν όταν Ελβετία και Ελλάδα αλληλοψηφίστηκαν με τα 12άρια! To Nemo θριάμβευσε και έλαβε 591 βαθμούς, με την Ελβετία να διοργανώνει την Eurovision για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Στις πρώτες του δηλώσεις, έστειλε μήνυμα υπέρ της ειρήνης: «Ελπίζω αυτός ο διαγωνισμός να μπορεί να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του και να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ειρήνη» επεσήμανε. Έχει κυκλοφορήσει 3 άλμπουμ ενώ από το 2020 ξεκίνησε να συνεργάζεται μα διάφορους καλλιτέχνες και άρχισε να κυκλοφορεί τραγούδια και στα αγγλικά, με έμφαση στην ταυτότητα του φύλου, την ψυχική υγεία, την εύρεση της θέσης ενός ατόμου στον κόσμο, αλλά και την αγάπη που πρέπει να τρέφει το καθένα για το εαυτό του!

Εικόνα

Τι είναι το non binary

Το non binary είναι ένας όρος ομπρέλα και χρησιμοποιείται για όσα άτομα έχουν μία ταυτότητα φύλου που δεν είναι αποκλειστικά αρσενική ή θηλυκή. Στον πυρήνα του, το να είσαι nonbinary σημαίνει απλώς ότι υπάρχεις ανάμεσα, πέρα και έξω από τα δύο φύλα, ανάλογα με το τι αισθάνεσαι σωστό για σένα.

Το να είσαι non-binary έχει να κάνει με την ταυτότητα του φύλου σου. Γενικά, μπορεί είτε να αναγνωρίζεις τον εαυτό σου ως άντρα ή γυναίκα είτε να μην μπορείς να χωρέσεις σε αυτό το δυαδικό σχήμα γιατί δεν αισθάνεσαι ούτε άντρας ούτε γυναίκα ή και άντρας και γυναίκα. Στις τελευταίες δύο περιπτώσεις, μάλλον θα νιώθεις πιο άνετα με μία non-binary ταυτότητα φύλου.

H βαθμολογία

Δεύτερη βγήκε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» που συγκέντρωσε 547 βαθμούς και τρίτη η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil να συγκεντρώνουν 453 ψήφους με το τραγούδι τους «Teresa & Maria». Την πεντάδα συμπληρώνουν η Γαλλία και το Ισραήλ.

Στην ενδέκατη θέση ήρθε η Ελλάδα μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι, η οποία ευχαρίστησε τον κόσμο για την υποστήριξη που είχε καθ` όλη την διάρκεια της αποστολής. Η άψογη ερμηνεία, η ευρηματική σκηνική παρουσία, την οποία επιμελήθηκε ο creative director Φωκάς Ευαγγελινός, η χορογραφία και το movement direction που έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), αποτυπώθηκαν στην σκηνή του Malmö Arena.

Η Μαρίνα και οι χορευτές, Huseyin Cetintas, Yasin Ametoglou, Βασίλης Καραγιάννης και Ειρήνη Δαμιανίδου, καθώς και η Ερασμία Μαρκίδη, που τη συνόδευε στα φωνητικά, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στη σκηνή. Την δέκατη πέμπτη θέση κατέλαβε η Κύπρος με την 17χρονη Silia Καψής και το τραγούδι «Liar».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία, 11η η Ελλάδα, 15η η Κύπρος – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ