Eurovision 2024: Σε τι μεταφράζεται η νίκη του Nemo

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι παίρνει ο νικητής της Eurovision; Ακολουθούν όλες οι απαντήσεις!
Eurovision 2024: Σε τι μεταφράζεται η νίκη του Nemo

Η Eurovision 2024 ολοκληρώθηκε με το Nemo να καταλαμβάνει την πρώτη θέση καθώς το τραγούδι του The Code αγαπήθηκε τόσο από τις επιτροπές του μουσικού διαγωνισμού όσο και από το κοινό σε όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι παίρνει ο νικητής της Eurovision;

Εικόνα

Στην πραγματικότητα, ο θριαμβευτής της Eurovision δεν παίρνει στο σπίτι του κάποιο χρηματικό έπαθλο. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού: «Το τραγούδι που έχει λάβει τους περισσότερους πόντους κερδίζει ένα εμβληματικό τρόπαιο και άλλη μια ερμηνεία στην σκηνή», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurovision 2024: Γνωρίστε το Nemo - Το πρώτο non binary άτομο που κέρδισε

Το τρόπαιο είναι ουσιαστικά ένα γυάλινο μικρόφωνο σε στυλ 50's, κατασκευασμένο από αμμοβολή, βασισμένο στο σχέδιο του Kjell Engman. Έχει δοθεί σε κάθε νικητή της Eurovision από το 2008 και μετά, ξεκινώντας από τον Dima Bilan, ο οποίος εκπροσώπησε τη Ρωσία. H EBU υπογραμμίζει ακόμη ότι: «Η νικήτρια χώρα παραδοσιακά θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision».

Εικόνα

Ενώ οι νικητές δεν λαμβάνουν καμία οικονομική ανταμοιβή για τηv κατάκτηση της Eurovision, ιστορικά έχουν λάβει μεγάλη διεθνή φήμη και παγκόσμια αναγνώριση. Χαρακτηριστικότερη απόδειξη, αυτό συνέβη για τους εκπροσώπους της Σουηδίας το 1974, τους ABBA – οι οποίοι έγιναν ένα από τα best-seller supergroups στην ιστορία της ποπ μουσικής με μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες και lives. Οι ΑΒΒΑ αφού ερμήνευσαν το «Waterloo» στην Eurovision το 1974, είχαν τεράστιες επιτυχίες όπως τα: «Mamma Mia», «Dancing Queen» και «Fernando».

Εικόνα

Οι Bucks Fizz και Σελίν Ντιόν ήταν μερικοί από τους μουσικούς που κατέστησαν ιδιαιτέρως διάσημοι μετά τις νίκες τους το 1981 και το 1988, αντίστοιχα. Σήμερα, μάλιστα, η 56χρονη Ντιόν έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία, αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ γνώρισε σημαντική επιτυχία με κομμάτια όπως τα «My Heart Will Go On» και «The Power of Love».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Eurovision σε αριθμούς – Πόσο κοστίζει, ποιος πληρώνει και ποια είναι τα φαβορί

Το 2022, ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου Sam Ryder - ο οποίος στέφθηκε δεύτερος - έτυχε σημαντικής... «δικαίωσης». Αφού έγινε εθνικός ήρωας για την ανατροπή του σερί ηττών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο τραγουδιστής συνέχισε να ερμηνεύει το επιτυχημένο τραγούδι του «Space Man» στο Platinum Jubilee των Queen. Η συμμετοχή του είχε επιπροσθέτως ως αποτέλεσμα την πρώτη του είσοδο στο UK Singles Chart, με τραγούδι της Eurovision για πρώτη φορά μετά το «Ooh Aah... Just a Little Bit» της Gina G το 1996.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικογένεια ξεπληρώνει τα χρέη 1.000 φτωχών ετησίως

Πάντως, εκτός από το ότι επωφελούνται από τα επιπλέον φώτα της δημοσιότητας, οι νικητές του διαγωνισμού διαθέτουν επιπλέον ευκαιρίες να εμφανιστούν σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη Eurovision ενώ μπορούν να γίνουν και μέλη της κριτικής επιτροπής σε εθνικό επίπεδο για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τελικά την χώρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πιο ακριβά κέρματα των 2 ευρώ κοστίζουν μια περιουσία: Έχετε κανένα;

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που να ορίζουν ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να πληρωθεί από τη χώρα του για να παίξει. Ωστόσο, πολλές χώρες «χρυσώνουν» καλλιτέχνες για να εμφανιστούν, δεδομένου του κύρους και της ιστορίας της Eurovision. Κάθε χώρα καταβάλλει διαφορετικό ποσό κάθε χρόνο, ανάλογα με διάφους παράγοντες, όπως το ΑΕΠ της. Η εκάστοτε πόλη που φιλοξενεί τον διαγωνισμό συμβάλει επίσης στην κάλυψη δαπανών της διοργάνωσης ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που επιλέχτηκε ως οικοδέσποινα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ