Pokapu: Το απόλυτο θέρετρο - «Απρόσιτο» για όλους τους δισεκατομμυριούχους

To υπερπολυτελές ακίνητο στη Νέα Ζηλανδία, ονόματι Pokapu στο Κουίνσταουν, είναι αυτό ακριβώς που προτιμά η παγκόσμια ελίτ. Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί στα χέρια ενός αγοραστή;
Pokapu: Το απόλυτο θέρετρο - «Απρόσιτο» για όλους τους δισεκατομμυριούχους

To υπερπολυτελές ακίνητο στη Νέα Ζηλανδία, ονόματι Pokapu στο Κουίνσταουν, είναι αυτό ακριβώς που προτιμά η παγκόσμια ελίτ: Αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά με εύκολη πρόσβαση σε σκι, γκολφ και αμπελώνες. Είναι ρουστίκ αλλά μοντέρνο, έχει τη δική του λίμνη και ενώ προσφέρει απόλυτη ιδιωτικότητα, απέχει μόλις λίγα λεπτά από διεθνές αεροδρόμιο.

Εικόνα

Ωστόσο, όσοι ζάμπλουτοι το ορέγονται, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας διαθέτει μια από τις πιο σκληρές νομοθεσίες, με στόχο να αποτρέψει ξένους επενδυτές να αγοράζουν ακίνητα για ενοικίαση ή και κατοικία. Η είσοδος στο αποκλειστικό θέρετρο απαγορεύεται σε όλους, εκτός από πολίτες και φορολογικούς κατοίκους της χώρας, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 5 εκατ. ατόμων. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι πολίτες της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης, λόγω προϋπαρχουσών εμπορικών συμφωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύκονος: Ζητάνε από εργαζομένους 11.000 ευρώ τη σεζόν για κατοικία 25 τ.μ.

Το εν λόγω ακίνητο είναι ένα luxurious σπίτι 609 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια στους πρόποδες της οροσειράς The Remarkables. Χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το αγροτικό κτήμα κυκλοφορεί στην αγορά για 7,9 εκατ. δολάρια. Βρίσκεται στο τέλος ενός ιδιωτικού δρόμου και είναι ορατό μόνο από τον αέρα, ενώ διαθέτει μια υπόγεια κάβα κρασιών κάτω από ένα γυάλινο πάτωμα, μια βιβλιοθήκη και όμορφα αντικείμενα που συνδυάζουν το σύγχρονο με το παραδοσιακό.

Εικόνα

Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί στη Νέα Ζηλανδία που επικροτούν το κυβερνητικό «μπλόκο» που κρατά τους... πεινασμένους για γη δισεκατομμυριούχους σε απόσταση... αναπνοής, αλλά και ασφαλείας. «Αν δεν υπήρχαν περιορισμοί, θα το είχαμε πουλήσει 10 φορές», τονίζει ο Ράσελ Ρέντελ, κτηματομεσίτης στο New Zealand Sotheby's International Realty, που είναι ο μοναδικός οίκος υπεύθυνος για την πώληση. Υπήρξε «σημαντικό ενδιαφέρον» για το σπίτι, το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση 100 στρεμμάτων, αλλά κυρίως από διεθνείς αγοραστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιστορικό ρεκόρ για τις τιμές των υπερπολυτελών κατοικιών - «Cash is King»

Η αραιοκατοικημένη χώρα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για την ελίτ της Silicon Valley, που κυνηγά απομακρυσμένα, αρχοντικά σπίτια για απόλυτη χαλάρωση μακριά από τα φλας και τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας, για να γίνεις φορολογικός κάτοικος πρέπει να έχεις περάσει 183 ημέρες στη χώρα σε οποιαδήποτε περίοδο διαρκείας 12 μηνών. Ακολούθως, πρέπει να καταβάλλουν φόρο ακόμη και για τα κεφάλαια που διατηρούν σε τρίτες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 10 μάρκες αυτοκινήτων που σε «γδέρνουν» στο σέρβις

Επίσης, για καταλύματα όπως το Pokapu, υπάρχουν ισχυροί περιορισμοί στην πώληση λόγω της μεγάλης έκτασης γης που διαθέτουν. Οι ιδιοκτησίες που καταλαμβάνουν περισσότερα από 5 εκτάρια θεωρούνται «ευαίσθητη γη» σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας. Αυτό σημαίνει ότι οι μη κάτοικοι πρέπει να περάσουν αυστηρά τεστ και να λάβουν κυβερνητική έγκριση προτού μπορέσουν να ολοκληρώσουν οποιαδήποτε αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα εστιατόρια της Κοπεγχάγης με αστέρια Michelin είναι τα πιο ακριβά στον κόσμο

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Κουίνσταουν το καθιστούν ως ένα από τα πιο ακριβά μέρη στη Νέα Ζηλανδία για αγορά σπιτιού. Τα ακίνητα στην περιοχή έχουν μέση αξία 1,8 εκατ. δολαρίων, σχεδόν διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 33% το 2021, καθώς οι Νεοζηλανδοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους ελέω πανδημίας με στόχο να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Εικόνα

Δεδομένης της πολιτικοποιημένης φύσης της απαγόρευσης στις αγοραπωλησίες για συγκεκριμένους ανθρώπους, οι κτηματομεσίτες δεν είναι σίγουροι ότι θα αρθεί σύντομα. «Η Νέα Ζηλανδία είναι κλειστή αγορά. Δεν είναι ιδανικό όταν θέλουμε να ανοικοδομήσουμε την οικονομία και να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στη χώρα μας. Υπάρχει ένα στοπ που πρέπει να αλλάξει» καταλήγει ο Χάρις.